Binnenkort kun je je ook in Delft op corona laten testen. (Foto: GGD Haaglanden/Henriette Guest)
Binnenkort kun je je ook in Delft op corona laten testen. (Foto: GGD Haaglanden/Henriette Guest) Foto: Henriette Guest

Delft maakt zich op voor een corona-najaar

Algemeen

DELFT – De besmettingen stijgen. De zorg over de coronacrisis ook. Nu de vakantie voorbij is en het 'gewone' leven weer begint, wordt overal nagedacht over hoe dat 'gewone' leven vorm te geven, terwijl het virus nog rondwaart. Zo wordt er in Delft strenger gehandhaafd op (studenten)bijeenkomsten en krijgt de stad volgende maand een eigen coronatestlocatie.

Door Esdor van Elten 

Testen is een belangrijk wapen in de strijd tegen het virus en om het doen van een test gemakkelijker te maken krijgt Delft in september een eigen coronatestlocatie. Op dit moment zijn de Delftenaren nog aangewezen op de testlocatie bij het Van der Valk Hotel in Nootdorp. Dat bleek vooral voor mensen die geen beschikking over autovervoer hebben nogal eens een drempel te zijn.

Opschalen
Waarom werd er in Delft eigenlijk niet getest? “De GGD, die met de uitvoering van de coronatesten belast is, heeft de benodigde locaties zo efficiënt mogelijk over de regio verdeeld”, laat GGD Haaglanden bij monde van een woordvoerder weten. “Delft viel binnen de straal van het gebied die de Nootdorpse locatie kon bedienen.”
Dat mag zo geweest zijn, inmiddels is de GGD aan het opschalen, en naast de Delftse komt er ook een nieuwe testlocatie in Zoetermeer. Dat zijn de zesde en zevende teststraat in Haaglanden.
De Delftse wethouder Karin Schrederhof (Zorg), ijverde de afgelopen weken voor het openen van een teststraat in Delft. “Vooral jongere mensen lijken nu vaker besmet te worden. Delft heeft een grote populatie mensen in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. We zijn dus een risicogebied. Daarom is het belangrijk dat we de toegang tot testen zo gemakkelijk mogelijk maken.”
De GGD is momenteel druk bezig met het zoeken naar de juiste locatie voor de nieuwe teststraat. Dat is nog niet zo eenvoudig, want je kunt een testlocatie niet zomaar overal neerzetten. Er zijn veel verschillende partijen bij betrokken. Allereerst natuurlijk de gemeente, die de locatie ook beschikbaar moet stellen. De testlocatie in Nootdorp, met een capaciteit van zo'n 1000-1500 testen per dag, is ingericht als drive-through locatie voor auto's.
De Delftse locatie wordt kleiner, vergelijkbaar bijvoorbeeld met die in het centrum van Den Haag, die een capaciteit van 300 testen per dag heeft, en zal nadrukkelijk goed bereikbaar zijn voor fietsers en voetgangers. “We streven dus naar een centrale plek in Delft”, legt de GGD uit. Tegelijkertijd moet de overlast voor eventuele omwonenden worden voorkomen en moet de locatie aan alle eisen van verkeersveiligheid.

Samenwerking
Voor de Delftse locatie wordt nauw samengewerkt met het Reinier Haga Medisch Diagnostisch Centrum. De afstand tussen de testlocatie en die laboratoria mag immers niet te groot zijn, dat geeft tijdverlies. Bovendien moet er voldoende materiaal beschikbaar zijn om de locatie te kunnen inrichten en moeten de ICT-systemen van de verschillende locaties op elkaar aansluiten. Een aparte zorg is het personeel. “Nu we flink aan het opschalen zijn hebben we veel mensen nodig”, aldus GGD Haaglanden. “Niet alleen voor het testen, maar ook voor het bron- en contactonderzoek. We werven via uitzendbureaus, maar hebben vergaande afspraken met het Rode Kruis bij het trainen en leveren van bemonsteraars ”De teststraat is een belangrijk element in de aanpak van de coronacrisis. “Maar om een echte tweede golf te voorkomen is vooral preventie belangrijk”, benadrukt wethouder Schrederhof. “Zo blijven we inzetten op voorlichting en preventie. Naast het naleven van de voorschriften is gezond en weerbaar blijven ook een verdedigingslinie in de strijd tegen het virus.”

“Ontoelaatbaar”
'Neem ook thuis maatregelen', liet premier Rutte afgelopen dinsdag aan Nederland weten. Het merendeel van de nieuwe besmettingen lijkt namelijk in huiselijke sfeer plaats te vinden. “Vier dus liever geen feestjes”, is het overheidsadvies, “En als je het dan toch doet, beperk dan het aantal personen tot maximaal zes, mits je je aan de anderhalve meter kunt houden. De oproep kreeg bijval van burgemeester Van Bijsterveldt. “Zeer terechte oproep kabinet om ons te houden aan de basisregels, het gaat niet goed! Thuis is niet per definitie veilig, sterker juist daar ontstaan de meeste besmettingen. Nieuwe aanwijzingen: max 6 bezoekers thuis, zoveel mogelijk thuis werken, quarantaine van 14 naar 10 dgn. Doen!”, postte zij op Twitter. Daar waar andere steden als Amsterdam extra maatregelen overwegen, lijkt dat in Delft nog niet echt het geval te zijn. Toch worden ook hier de teugels strakker aangetrokken. Zo werd op vrijdag 14 augustus een studentenfeest op Coenderstraat in Delft beëindigd door de politie en de afdeling VTH van de gemeente. Op het feest waren ongeveer honderd personen samen die zich niet hielden aan de coronamaatregelen en geluidsoverlast veroorzaakten. Een van de betrokken panden is een verenigingspand van het DSC (Delftsch Studenten Corps). Er zijn fikse boetes uitgedeeld en daarnaast hebben rector magnificus Tim van der Hagen en burgemeester Marja van Bijsterveldt de Senaat van het DSC verzocht om een strenge sanctie op te leggen aan betrokken organisatoren, wat inmiddels gebeurd is. “Het is duidelijk dat in deze tijd en de geest van de gemaakte afspraken een dergelijk feest absoluut ontoelaatbaar is en van gebrek aan verantwoordelijkheid getuigt.”, aldus Van der Hagen. “Het risico op besmetting is, zo blijkt uit recente ervaringen, juist in een dergelijke setting groot.” Van Bijsterveldt: “ We kunnen in Nederland allerlei nieuwe regels en consequente aanpak tegen het coronavirus bedenken, maar het komt er in de allereerste plaats op aan dat we de bestaande basisregels handhaven. Als gemeente en politie zullen we daar de komende tijd scherp op zijn."