Veel blauwe lopers zijn inmiddels verwijderd. (Foto: Koos Bommelé)
Veel blauwe lopers zijn inmiddels verwijderd. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Blauwe lopers hebben functie vervuld

Algemeen

DELFT – Om tijdens de ergste periode van de coronacrisis aan te geven welke Delftse ondernemers geopend waren, werden blauwe lopers voor de deuren gelegd. Inmiddels zijn deze matten niet meer nodig. Toch liggen ze - soms vies, vertrapt en omgekruld - nog altijd in de stad. Stichting Centrum Management Delft is bezig met het verwijderen van de lopers.

De lopers hadden een praktische functie en waren daarnaast bedoeld om, in het kader van gastvrijheid, de stad vrolijk blauw te laten kleuren naarmate meer winkels geopend zou worden. “Maar nu ze een paar maanden gebruikt zijn, zijn ze wel erg sleets geworden”, merkt een Delftenaar in een ingezonden brief aan Delft op Zondag op. “Sommige matten zijn omgekruld en liggen niet goed vast meer. De stukken tape liggen er los bij. Het ontsiert de stad en ik denk dat het vanwege struikelgevaar nog gevaarlijk is ook. Maar wie gaat ze weghalen?”

Lopervrij maken
De actie was een initiatief van Stichting Centrum Management Delft (SCMD), in samenwerking met de gemeente Delft, Ondernemersfonds Delft en Rabobank Coöperatief Fonds. SCMD heeft in korte tijd ruim anderhalve kilometer aan blauwe matten gelegd en zet zich nu in om de stad ook weer lopervrij te maken. “De blauwe lopers hebben hun functie inmiddels vervuld”, vertelt Sandra Kooiman, centrummanager van SCMD. “En inmiddels wordt het voor het straatbeeld ook tijd om de matten weg te halen. We hebben de ondernemers daarom in eerste instantie vriendelijk verzocht om de lopers zelf bij het grofvuil te plaatsen. Velen hebben gehoor gegeven aan dat verzoek. Maar hier en daar liggen de matten inderdaad nog. We hebben aangegeven dat we het ook graag horen als het de ondernemers niet lukt om het zelf te doen, want dan kunnen wij daarbij ondersteunen.”