De OWee is normaal gesproken een groot feest voor de nieuwe Delftse studenten. Dit jaar gaat het er een stuk gematigder aan toe. (Foto: Koos Bommelé, 2017)
De OWee is normaal gesproken een groot feest voor de nieuwe Delftse studenten. Dit jaar gaat het er een stuk gematigder aan toe. (Foto: Koos Bommelé, 2017)

OWee in coronatijd: 'De focus ligt op online activiteiten'

Algemeen

DELFT - Normaal gesproken staat Delft in deze tijd van het jaar volledig op haar kop. De OntvangstWeek (OWee) breekt namelijk weer bijna aan. Gewoonlijk trekt dat duizenden nieuwe studenten naar de stad om kennis te maken met Delft, de universiteit en het studentenleven. Dit jaar gaat het er heel anders aan toe.

Door Bianca Poort 

De OWee vindt dit jaar plaats van 14 tot en met 23 augustus. En net zoals met de meeste andere feesten en evenementen het geval is, wordt de inrichting van de ontvangstweek voor een groot deel bepaald door de coronamaatregelen. Afgelopen week scherpte de Veiligheidsregio Haaglanden deze maatregelen nog meer aan: alle fysieke samenkomsten die voor werving en introductie van studenten in de regio worden gehouden, zijn verboden. Ook samenkomsten in publieke ruimtes en besloten plaatsen zijn niet toegestaan en daarnaast - een vervelende bijkomstigheid – mag er in deze context geen alcohol geschonken of genuttigd worden. “Steeds meer mensen krijgen corona”, zegt plaatsvervangend voorzitter Francisca Ravestein over de aanscherping van de maatregelen. “Ook in de regio Haaglanden zien we het aantal besmettingen oplopen. Daarom hebben we de regels uitgebreid en aangescherpt.”

Digitaal kennismaken
Om de kersverse studenten toch zoveel mogelijk de sfeer van de stad en het studentenleven te laten proeven, is daarom gekozen om een groot deel van de activiteiten via een digitaal platform aan te bieden. Nieuwe studenten kunnen het eerste weekend bijvoorbeeld via de website meedoen aan een uurtje ochtendgymnastiek, een online collegetour volgen of een verenigingenkieswijzer invullen. Tijdens het fysieke gedeelte, dat van 17 tot 23 augustus duurt, krijgen studenten de mogelijkheid om een dag naar Delft te komen. De eerstejaars worden voor de fysieke dagen ingedeeld op één dag, om de groepen klein te houden. Op deze dag worden zij in groepjes rondgeleid door de binnenstad en kunnen zij kennismaken met de campus. Om deze activiteiten aan te kunnen bieden, heeft de organisatie van de OWee de laatste maanden hard moeten werken. "Ondanks de moeilijke situatie hebben we ons best gedaan om een programma in elkaar te zetten waarmee we de aankomende studenten van Delft zo goed mogelijk helpen met het ontdekken van hun nieuwe domein. We hebben nauw samengewerkt met verschillende partijen en samen hebben we een mooie oplossing gevonden. Vooral met de hulp en meedenkendheid van de gemeente zijn we heel blij", aldus een van de leden van het OWeebestuur. "De afgelopen week was het nog even spannend, want er werden verscherpte maatregelen aangekondigd. Maar gelukkig konden onze plannen doorgaan." Een van de meest bijzondere activiteiten is het grote terras op de parkeerplaats van de universiteit. "Daar hebben we alle ruimte om veilig mensen te ontvangen. We hebben foodtrucks en we schenken lekkere, alcoholvrije drankjes - het is echt tof. En: het terras is niet alleen voor de nieuwe studenten, maar voor alle bewoners van Delft. Kom vooral eens kijken!"

Studentenverenigingen
Normaal gesproken kun je ook kennismaken en binnenkijken bij de studentenverenigingen, maar dat zit er nu even niet in. Veel verenigingen hebben daarom ook een online programma opgezet. "Jammer genoeg zijn er ook activiteiten die helemaal niet door kunnen gaan", vertelt Delano Flipse, secretaris van de Delftsche Studenten Bond. "Gelukkig hadden wij in ons programma al veel aandacht besteed aan de online activiteiten, dat komt nu wel handig uit. Voor de rest van de activiteiten van de fysieke dagen wachten we nog op de goedkeuring van de Veiligheidsregio. Ons bestuur is daarover in contact met de gemeente. Als het doorgaat, ligt er een plan klaar om de maatregelen goed aan te houden. En mocht het officieel niet doorgaan, dan ligt de focus volledig op het onlinegedeelte." Ook studentenroeivereniging Proteus-Eretes heeft zich vooral op een online programma gericht. "Toen corona uitbrak, hebben we alle draaiboeken van vorige jaren de deur uitgedaan", zegt Iris van Kan van de Proteus-Eretes Introductie Comissie. "We hebben ons vooral gericht op het organiseren van een programma waarbij we zelfs in een totale lockdown eerstejaars bij onze vereniging kunnen verwelkomen. Hopelijk kunnen we vooral met de livestreams een goed beeld geven. Verder zijn we een samenwerking aangegaan met de gemeente en LAGA, de andere studentenroeivereniging in Delft, om een roeigelegenheid te creëren zodat studenten de sport alsnog kunnen uitproberen."

Plekje vinden
Hoewel er dus leuke alternatieven bedacht zijn om nieuwe studenten toch kennis te kunnen laten maken met het studentenleven in Delft, is niet te ontkennen dat een online ontvangstweek niet hetzelfde is als een 'gewone' OWee. "Wij zijn ons erg bewust van hoe belangrijk het is om in een nieuwe stad een goede basis te hebben. Het missen van de normale ontvangstweek maakt dat minder makkelijk, want je hebt niet echt contact en dat is juist belangrijk. We hopen dat de aankomende studenten alsnog snel een plekje kunnen vinden in hun nieuwe leven in Delft", aldus Van Kan. Flipse is het daarmee eens: "Het is heel jammer dat het lastiger gaat zijn voor nieuwe studenten om de stad echt te leren kennen en een plekje in Delft te vinden. Ook de binding met onze nieuwe leden gaat nu moeizamer. We zijn aan het kijken wat er mogelijk is en hoe we dat kunnen bevorderen."

Teleurstelling
De gemeente zal er samen met de universiteit op toezien dat iedereen zich aan de afspraken houdt. "De aangescherpte regels zijn een direct gevolg van de toename van het aantal besmettingen van jonge mensen", vertelt burgemeester Van Bijsterveldt. "Ook voor hen geldt dat het Coronavirus heel nare gevolgen kan hebben, zowel voor henzelf als voor de mensen met wie zij in contact komen." Ondanks deze noodzaak ziet Van Bijsterveldt ook in dat de verscherpte maatregelen voor velen een tegenvaller zijn. "Voor onze nieuwe studenten, het bestuur van de OWee en de studentenverenigingen, die de afgelopen maanden veel energie gestoken hebben in hun komst, vormt de aanscherping een grote teleurstelling. Veel werk moest overnieuw en anders gedaan worden. Daarnaast baart het mij ook zorgen, juist deze tijd is zo belangrijk voor nieuwe studenten om hun draai te vinden in onze stad en nieuwe vrienden te maken. Dit is voor hen persoonlijk belangrijk, maar zeker ook in het belang van een goede start van hun studie. Ik heb veel waardering voor de inzet en creativiteit van het bestuur en organisatie van de Owee en de studentenverenigingen, die zich zo goed mogelijk aangepast hebben aan de bijzondere situatie waarin we nu leven. Ik hoop van harte dat de nieuwe studenten door hun inspanningen ondanks alles toch een goede start zullen hebben en hun weg zullen vinden in onze stad.”