Leo Quack hoopt dat iedereen verstandig omgaat met de coronamaatregelen, zodat Delft goed uit deze pandemie komt. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack hoopt dat iedereen verstandig omgaat met de coronamaatregelen, zodat Delft goed uit deze pandemie komt. (foto: Koos Bommelé)

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

In tijden van corona is het een stuk minder druk in de stad dan ervoor. Dat is jammer, omdat er een stuk minder te beleven is. Wat je wel ziet, is dat op de wat drukkere plekken steeds meer mensen in drommen samenkomen. Ik houd mijn hart vast als straks de mensen van hun vakantie uit het buitenland terugkomen. Je zou het als een verantwoordelijkheid kunnen zien van ondernemers, maar ik denk dat we zelf ook vooral moeten oppassen, zeker als we niet willen dat we straks, net als in Rotterdam, met een mondkapje over straat moeten. Natuurlijk is het niet wat je het liefst wilt, maar om daar nu meteen weer om te gaan demonstreren... Daarnaast zou een tweede golf, waarbij de horeca opnieuw hun deuren moeten sluiten, weleens onoverkomelijk kunnen zijn voor een groot deel van de Delftse horeca. Daarom wil ik eenieder oproepen om in ieder geval de anderhalve meter afstand in acht te nemen, ook al 'mankeren we toch niets'. Zelf mijd ik bewust de wat drukkere plekken.
Welke uitnodiging de Hoffotograaf en ik niet konden weigeren, was die van de reünie van oud-spelers van DHC uit de glorietijd, die gehouden werd bij de uitgever van deze krant. Koos werd gevraagd om foto's te maken en ik mocht mee. Het was hartstikke gezellig, want ondanks het feit dat ik een wat minder begenadigd voetballer was, ken ik al die gasten natuurlijk wel. Toen de foto's genomen waren, zijn we vertrokken, maar ik begreep dat het erna nog lange tijd gezellig is gebleven.

Stadspartij
Ook werd Koos gevraagd om foto's te maken bij het officiële moment van fuseren van de Groep Stoelinga met Stadsbelangen. Ik hoop dat het iets oplevert waar Delft echt wat aan heeft. De strijdbijl is begraven en de versplintering in lokale partijen is nu grotendeels voorbij; nu is het aan de partijleden om te laten zien dat ze Delft echt verder kunnen helpen.
Ook zijn we onlangs met de 'ouwe hap' van de horeca bijeengekomen. Je merkt dat bij velen de schrik er wel inzit en veel mensen toch liever de straat niet opgaan. Inmiddels behoren we toch tot de risicogroep. Daarom duurde het ruim drie maanden voor we, uiteraard de anderhalve metermaatregel in acht nemend, weer bij elkaar kwamen.
Inmiddels is wel duidelijk geworden dat de kermis dit jaar niet doorgaat en ook het Jazzfestival vindt geen doorgang. Het is natuurlijk ontzettend jammer dat ze dit jaar niet dat stukje extra reuring in de stad brengen. Verder zal ook de taptoe niet doorgaan en ik kan me niet voorstellen dat we dit jaar Lichtjesavond kunnen vieren.

Bluesfestival
Voor wat betreft het Bluesfestival is dit nog een heikel punt. We hebben onlangs met de organisatie bij elkaar gezeten en hebben een definitieve beslissing over het al dan niet doorgaan uitgesteld tot november. Hopelijk houdt iedereen zich aan de regels en kunnen we als eerste grote evenement het jaar 'gewoon' openen, maar vooralsnog is het nog allerminst zeker.
Wat me verder opvalt de laatste tijd, is dat iedereen ineens heel veel tijd heeft. Rampen van meer dan vijftig jaar geleden worden onderzocht; daarbij draait het voor de nabestaanden alleen om duidelijkheid en niet om financiële compensatie?
Tot slot wil ik eindigen zoals ik begon. Houd u alstublieft aan de anderhalve metermaatregel. Misschien zul je er zelf geen last van hebben, maar je kunt ook anderen besmetten. Verder denk ik dat we het in Nederland met de vrijheid die we nog hebben helemaal niet zo slecht doen. Wil je die vrijheid behouden, neem dan je verantwoordelijkheid. Als dat gebeurt, komen we samen op een goede manier deze crisis te boven en zal ook de Delftse horeca overleven.