Jeroen Ritz speelde in het verleden met vaders én zonen, maar voetbalt tegenwoordig met zijn broer. (Foto: Roel van Dorsten)
Jeroen Ritz speelde in het verleden met vaders én zonen, maar voetbalt tegenwoordig met zijn broer. (Foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Jeroen Ritz?

Algemeen

DELFT - Jeroen Ritz (39) was een dienende speler, waardoor andere voetballers konden uitblinken.

- Hoe gaat het met je?
"Met mij gaat het goed. Dat geldt ook voor mijn gezin, wij zijn de corona-crisis goed doorgekomen. Ik werk als zzp'er allround signmaker in mijn eigen bedrijf. Na het begin van de corona-uitbraak heb ik drie-en-halve week geen opdrachten gehad omdat alle evenementen en festivals werden afgelast. Ik ben toen omgeschakeld naar de meer corona gerelateerde business, dat is toen wel mijn redding geweest. Op dit moment ga ik weer richting het oude niveau qua werk en omzet, wat ook een goed gevoel geeft."

- Waar is de jonge Jeroen als voetballer begonnen?
"Ik ben bij Vitesse Delft begonnen toen ik 5 jaar oud was. Bij Vitesse Delft heb ik tot en met de A1 in alle hoogste jeugdelftallen gespeeld, onder anderen met Klaas van Baalen, Rudi Smit, Ferry Bodde en de broers Poldervaart. Omdat ik er zelf geen vertrouwen in had dat ik bij Vitesse Delft in de A-selectie zou komen heb ik na de A-jeugd de overstap naar Full Speed gemaakt, mede doordat Tim van der Velden dat ook vroeg. Van die overstap heb ik geen moment spijt gehad. Ik werd warm en openlijk onthaald. Ik kwam als 18 jarige bij Full Speed en 21 jaar later loop ik daar nog steeds rond. Niets ten nadele van Vitesse Delft, maar Full Speed is een echte familiare vereniging. Dan bouw je vanzelf vriendschappen op."

- Bij Full Speed kwam je wel in de A-selectie?
"Jazeker, al was het wel de bedoeling dat ik in het eerste jaar in het tweede elftal zou gaan spelen. Maar na drie wedstrijden in het tweede werd ik door trainer Peter van der Zwam naar het eerste elftal gehaald. In het eerste elftal heb ik het zo'n 10 jaar volgehouden, onder anderen met mannen als Tim van der Velden, Dennis Bommelé, Dennis Vos, Dennis Os, Pierre van Zadelhoff, Richard Langeveld en Samer Khediar. Maar helemaal bijzonder was het dat ik zowel met vader Marcel als met zijn zoon Ronald Besse heb gespeeld. En ook nog met een andere vader en zoon: Ronald en Frank Verhaar. Een mooie tijd, die 10 jaar, met kampioenschappen van de vijfde naar de vierde klasse en later van de vierde naar de derde klasse.
In het eerste jaar dat ik bij Full Speed speelde bereikten wij ook de finale van de Stad Delft-bokaal, die wij helaas na het nemen van strafschoppen van, jawel, Vitesse Delft verloren. Later, in de periode dat Pierre van Zinnen trainer was, raakte ik mijn basisplaats kwijt. Ik was toen regelmatig geblesseerd en Pierre maakte andere keuzes. Dat heb je als speler maar te accepteren en te respecteren."

- Wat voor speler was je?
"Ik was een dienende speler, die de zogenaamde 'vuile' klusjes voor anderen opknapte. Ik speelde meestal als voorstopper of als verdedigende middenvelder. Ik pakte de bal van een tegenstander af, speelde de bal snel door en een ander deed er mooie dingen mee. Ik vond dat helemaal niet erg, ik was dat gewend."

- Wat doe je nu nog?
"Ik speel nu nog in het vijfde elftal van Full Speed, een echt vriendenteam. Nee, niet met de mannen waar ik vroeger mee in het eerste elftal speelde, maar bijvoorbeeld wel met mijn broer Laurens. Hij was vroeger een keeper, maar speelt nu als rechtsback. We trainen een keer in de week en spelen op zondag een wedstrijdje. Daarnaast speel ik af en toe een potje tennis. Uiteraard bij Full Speed..!" (RvD)