De twee stadspartijen gaan na het reces intensief samenwerken (Foto: Koos Bommelé)
De twee stadspartijen gaan na het reces intensief samenwerken (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Fusie Delftse stadspartij nu echt van start

Algemeen

DELFT - De samenwerking tussen Stadsbelangen Delft en Groep Stoelinga is een feit. Maandagavond tekenden beide partijen op de Markt een intentieverklaring om samen tot één grote stadspartij te komen.

Door Cheyenne Toetenel

Door het samenvoegen van de twee partijen tot één lokale politieke stadspartij hopen de leden een positie te verwerven die mogelijkheden biedt om de grootste partij van Delft te worden en een leidende rol te kunnen vervullen bij toekomstige coalitievorming. Het is volgens kwartiermakers Aad Meuleman en Theodor van der Lans - die al zo'n anderhalf jaar bezig zijn om de fusie in gang te zetten - hoog tijd voor wat gezonde concurrentie. "GroenLinks, D66, STIP en PvdA vormen al sinds 1998 de basis van diverse coalities. Dat machtsblok moet nu eens worden doorbroken", stelt Meuleman. "Het stadsbestuur is de laatste twee decennia te veel de linkse kant op gaan lopen, wat veel pijn heeft opgeleverd voor de gewone Delftenaar", vult Van der Lans aan. "Deze 'gewone' Delftenaren hebben jarenlang het nakijken gehad. Dat zie je nu ook weer met de parkeertransitie die er ondanks het verzet doorheen is gedrukt. Delftenaren moeten hun stem terugkrijgen. Dat is waar wij voor willen zorgen."

Kompanen
Beide partijen hebben los van elkaar geen doorbraak kunnen leveren in de Delftse politiek. Daarom is het volgens Van der Lans en Meuleman belangrijk dat beide partijen over hun schaduw zijn gestapt en het lef hebben om samen te werken aan de vorming van een grote lokale stadspartij. "Het is tijd om je kompanen op te zoeken en samen het verschil te maken", aldus Van der Lans. "We moeten verschillende groepen in Delft met elkaar verbinden door een eenheid uit te stralen." Daarbij hoort wel een andere toon. Meuleman: "Op gebieden als islamisering stelt de nieuwe stadspartij zich minder extreem op dan Onafhankelijk Delft voorheen deed. We veroordelen elke vorm van extremisme. Ook hebben wij reeds aangegeven geen enkele partij uit te sluiten. Delft verdient een ander geluid, dus onze ambitie is meeregeren."

Samenwerking
Maandagavond is de intentieverklaring door beide partijen getekend op de Markt. Van der Lans: "We hebben daarmee de onofficiële formele oprichting van een nieuwe grote stadspartij meegemaakt, een bijzonder moment voor Delft." Vanaf september 2020 zullen beide fracties starten met een gezamenlijk fractieoverleg. De komende periode gaat een werkgroep verdere uitwerking geven aan diverse thema’s en andere inhoudelijke en technische zaken zoals een kieslijst en de naamswijziging. "Hierbij krijgen onze inwoners een prominente rol. Zij mogen uiteindelijk kiezen welke naam de nieuwe partij gaat dragen." Van der Lans laat weten blij te zijn dat iedereen met een goede wil er nog bij is. "Daarnaast hebben al wat mensen met een politiek verleden bij andere partijen voorzichtig bij ons op de deur geklopt. Daar staan wij natuurlijk voor open. We willen een partij creëren met een combinatie van zittende leden én nieuw bloed."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding