Muireann en Bram zijn blij dat hun trainingen bij AV'40 zijn hervat (Foto: Koos Bommelé)
Muireann en Bram zijn blij dat hun trainingen bij AV'40 zijn hervat (Foto: Koos Bommelé)

'Wat wij willen? Nederlands Kampioen worden!'

sport

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de negenjarigen Muireann McMahon en Bram van Haeften. Beiden actief binnen de atletiekvereniging AV'40, waar zij ondanks hun rivaliteit samen veel plezier beleven.

Door Cheyenne Toetenel

Beide pupillen gaan uiteraard nog naar de basisschool. En hoewel het nu dan toch echt zomervakantie is voor de scholieren in de regio, zijn de twee absoluut niet van plan om stil te gaan zitten. "We blijven lekker bewegen!"

Jonge talentjes
De talentjes zijn nog jong, maar toch gaat hun atletiekverleden al aardig wat jaartjes terug. Zo liep Muireann op haar vierde al de Dobbeloop aan de hand van haar ouders. Bram liep op jonge leeftijd al de Houtloop mee vanuit AV'40. Vanzelf rolden Muireann en Bram op hun vijfde of zesde binnen bij AV'40, bij de Mini's. Toen de twee een jaar of zeven waren kwamen zij in hun eerste officiële atletiekgroep terecht. Dat Bram koos voor AV'40 is niet vreemd. Zijn moeder Els sportte zelf bij de club vanaf haar vijfde jaar. Toch is de keuze voor de sport hem absoluut niet opgedrongen. Bram: "Van mijn ouders moest ik een aantal proeflesjes doen bij verschillende sporten. Ik heb krav maga, taekwondo en atletiek geprobeerd, maar atletiek vond ik toch het leukste om te doen." Ook Muireann kwam bij AV'40 terecht door een proefles. "Ik vond rennen al heel leuk, dus wilde ik het hier proberen. Mijn zus doet het ook en mijn broer begint na de zomer." Muireann is daarnaast graag geziene sporter in het zwembad, op het hockey- en het voetbalveld. Vader Orson vertelt dat hij het leuk vindt dat zijn dochter zowel aan teamsport als solosport doet. "En daarbij komt dat AV'40 een atletiekvereniging is met een gemoedelijke sfeer. Muireann komt altijd met een glimlach thuis na haar trainingen."

Training
Beide jonge sporters maken momenteel deel uit van de Pupillen B, een gemixte groep voor acht- en negenjarigen. Bram: "Tijdens de trainingen doen wij vooral spelletjes, maar de laatste tijd ook veel technische onderdelen van atletiek om de gemiste trainingen door corona een beetje in te halen. We doen aan verspringen, sprinten, balwerpen, hoogspringen, lopen de 600 meter, 400 meter, 200 meter en soms estafette. Normaal gesproken doen we oefeningen, nu doen we vooral wedstrijdjes onderling." Maar ook in coronatijd hebben de kinderen niet stilgezeten. Muireann: "Ik heb met mijn familie veel geoefend in het park. We gingen joggen, sprinten en balwerpen om bezig te blijven tijdens de lockdown."

Rivaliteit
De twee doen - in niet-coronatijd - maandelijks mee aan de Haagse Competitie. Daar hebben zij het ook altijd heel gezellig samen. "Het maakt allemaal niet uit tegen wie ze moeten strijden, dat is juist het mooie van deze sport en de club", aldus moeder Els. "Maar op de club blijft het wel een competitie tussen ons twee!", vertelt Muireann. "Ja, we zijn wel rivalen", vult Bram aan. Dat schijnen ze ook wel nodig te hebben volgens de ouders, zo raken ze alleen maar meer gemotiveerd.

Favoriet
De lange afstand vindt Muireann het leukste onderdeel van de moedersport der sporten. Waarom dat zo is? "Ik ben er best wel goed in. Het is leuk dat je ook als je wat langzamer begint dan de anderen, nog steeds kunt winnen." De twee sportertjes hebben vervolgens een onderonsje om hun tactieken te bespreken. Bram: "Ik begin juist altijd snel en ga dan wat langzamer." Zelf kiest hij de lange afstand niet als favoriet. "Het leukste vind ik verspringen, maar in sprinten ben ik het beste. Daarmee heb ik laatst een persoonlijk record gehaald, van 6.95 naar 6.6!" De twee zijn niet voor niets aangewezen als talentjes van de club. Ze hebben inmiddels een kast vol bekers en medailles. "Ik heb de Haagse Competitie twee keer gewonnen, de Haagse Cross en ben vorig jaar clubkampioen van de meisjes geworden. Ook ben ik een keer eerste geworden tijdens de Dobbeloop tot 12 jaar", vertelt Muireann. Bram heeft ook een aardig volle prijzenkast. "Ik ben eerste geworden op het NK Cross, derde op het NK Indoor, heb bij de Haagse Competitie een keer de eerste en een keer de derde prijs gewonnen, de eerste plek bij de Haagse Cross en ben twee keer clubkampioen bij de jongens geweest."

Dromen
Van tevoren hebben de sportertjes al goed nagedacht over hun idolen. "Voor mij zijn dat Usain Bolt en Dafne Schippers", vertelt Bram. Muireann kiest voor Eliud Kipchoge én haar vader. "Hij rent zelf ook veel en dat is een inspiratie voor mij." Wat de twee zelf nog willen bereiken? "Nederlands Kampioen worden!"