Een moment tijdens het Varend Corso 2019 (Foto: Koos Bommelé)
Een moment tijdens het Varend Corso 2019 (Foto: Koos Bommelé)

Corsovoorzitter Rob Baan blijft optimistisch

Algemeen

WESTLAND – Als het coronavirus geen roet in het eten had gegooid, dan hadden komend weekeind duizenden toeschouwers zich voor de twintigste keer in successie vergaapt aan het Varend Corso. Het was voor veel Westlanders een enorme tegenvaller dat de overheid een streep haalde door de grote publieksevenementen.

“En dat in het jaar dat we eigenlijk een langgekoesterde wens - de tocht naar Den Haag - zouden realiseren”, vertelt Corso-voorzitter Rob Baan. “Dat hele proces had veel voeten in de aarde gehad en daarbij hebben we ook veel tegenslagen gekend. Eerst viel onze promotor in Den Haag, Richard de Mos, weg en vervolgens trok de gemeente Den Haag zijn financiële keutel grotendeels in. Als laatste hebben we heel veel energie moeten stoppen in het vinden van een attractieve vaarroute. De vlag ging uit toen alles in kannen en kruiken was, maar die kon bijna meteen halfstok toen Corona de wereld ontregelde.”

Enthousiasme
Baan en zijn gedreven bestuur zijn niet voor één gat te vangen en met aanstekelijk enthousiasme werd gezocht naar een passend alternatief. “Als de bloemen niet langs de mensen kunnen komen, dan moeten we de mensen een tocht langs de bloemen laten maken”, zegt hij met pretlichtjes in de ogen. “Toen we met dat plan bij de comités aankwamen die jaarlijks een boot in de vaart brengen, was het enthousiasme meteen enorm. In no-time ging iedereen vol enthousiasme aan het werk. De bedoeling was dat in elke Westlandse kern op een centrale plaats minstens één mooi bloemrijk kunstwerk zou komen te staan. Vanuit de organisatie zouden we dan een mooie fietstocht uitzetten die de mensen langs al het moois zou leiden. Binnen de gemeente Westland zag men echter een groot bezwaar, namelijk dat er te veel mensen op het evenement af zouden komen. Dat zou betekenen dat het virus zou kunnen worden verspreid en dat is iets wat we allemaal niet willen. Dat feest kon dus ook niet doorgaan en dat was op zijn zachtst gezegd wel heel erg jammer, maar aan de andere kant hebben we als bestuur daar natuurlijk alle begrip voor.”

Financiën
De bodem van de schatkist van het Varend Corso komt inmiddels ook in zicht. “Ondanks het feit dat het Corso niet doorgaat hebben we toch kosten gemaakt en aan de inkomstenkant komt er natuurlijk ook nauwelijks iets binnen. Gelukkig hebben enkele gemeenten al aangegeven dat ze ons nog financieel tegemoet willen komen. Alles bij elkaar staan we voor een gigantische klus. Op de eerste plaats moeten we het bestuur en de grote groep vrijwilligers bij elkaar zien te houden, terwijl we niets doen omdat alles wat we aanpakken onder onze handen afbreekt. Dat corso is één grote machine van allerlei activiteiten en als die machine stilstaat, is het lastig om de mensen gemotiveerd te houden. Voor het corso van 2021 ligt er nog een gevaar op de loer. De meeste grote bedrijven die ons altijd genereus hebben gesteund, hebben het momenteel zelf financieel erg zwaar. Als ik bijvoorbeeld naar mijn eigen bedrijf kijk, dan sponsorden we met plezier de maaltijden voor de vrijwilligers en de opvarenden op de boten. Waarschijnlijk kunnen we dat volgend jaar niet opbrengen. Geloof mij, de leden van de sponsorcommissie zitten al een hele tijd met kromme tenen. Als ik echter het enthousiasme bij de mensen zie, dan heb ik er alle vertrouwen in dat het volgend jaar allemaal goed komt."