Steven de Laet is tevreden met de gestreamde voorstellingen (Foto: Koos Bommelé)
Steven de Laet is tevreden met de gestreamde voorstellingen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Nieuwe theatermagie met gestreamde voorstellingen

Algemeen

DELFT – Het Rietveld Theater moest vanwege de coronamaatregelen noodgedwongen de deuren sluiten. Daarom startte het theater het ‘Rietveld Thuis Theater’, waarbij je tegen betaling voorstellingen kunt kijken, maar dan vanaf je eigen bank. Inmiddels zijn daar mooie en bijzondere ervaringen mee opgedaan.

Door Bianca Poort

Sinds 1 juni mag het theater weer publiek ontvangen. Met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel kunnen er daarom sinds kort weer maximaal dertig mensen in de zaal plaatsnemen. “Je merkt dat artiesten dat heel fijn vinden”, vertelt Steven de Laet, die geluidstechnicus bij het Rietveld Theater is. “Het streamen van voorstellingen is natuurlijk een mooie uitkomst, waar dankbaar van gebruik is gemaakt. Maar de interactie met het publiek is tijdens een voorstelling zó belangrijk. Tijdens zo’n streamvoorstelling kon het publiek berichtjes plaatsen via de chatmogelijkheid van YouTube en dat is een leuke toevoeging, maar het kan een live publiek niet vervangen.”

Spinvis
Toch heeft een gestreamde voorstelling ook een hoop te bieden. “Van te voren was ik een beetje bang dat het niet meer zou zijn dan wanneer je gewoon een filmpje van YouTube opzet”, biecht voorzitter Maarten Freriks op. “Maar dat heeft me positief verrast. Artiesten wisten er echt iets van te maken. Vooral bijzonder was het optreden van eenmansband Spinvis. Die heeft zijn optreden echt gebouwd met het idee dat het gestreamd werd.” Daar sluit De Laet zich bij aan. “Spinvis heeft echt een nieuw concept neergezet. Hij werkte met een greenscreen – dat is een groen scherm en dat scherm kun je, als je het filmt, op de computer vervangen door videobeelden. Dus in het theater zie je hem gewoon voor een groen scherm staan, maar op die stream zie je hem in een prachtig decor. Dat is een heel nieuwe en interessante manier van theater maken en dat kan normaal gesproken niet.”

Nieuwe mogelijkheden
Gestreamde voorstellingen bieden mogelijkheden die er eerst niet waren. “Dat zijn natuurlijk creatievere technische mogelijkheden, maar het biedt ook een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld ’s avonds liever de deur niet uitgaan”, vertelt Freriks. “Zij kunnen nu toch een theatervoorstelling beleven. En we kunnen ook mensen in het buitenland bereiken.” Bovendien kunnen er van een thuistheater meer mensen genieten dan wanneer de voorstelling voor een volle zaal wordt gegeven. “In theorie kun je ongelimiteerd kaartjes verkopen. We hebben uitzendingen gehad waarbij we drie of vier keer de zaal uitverkochten, dus dat zijn ongeveer vierhonderd online tickets.”

Uitdagingen
De thuisvoorstellingen brengen wel een aantal uitdagingen met zich mee. “Het is belangrijk dat een artiest niet zomaar zijn voorstelling afdraait alsof er niets aan de hand is”, legt De Laet uit. “Ze moeten zich er van bewust zijn dat ze met een soort mengvorm van televisie en theater bezig zijn. Dat is voor hen ook een uitdaging. Daarnaast zijn de technici ook steeds aan het kijken of het goed genoeg is wat we doen. Maar inmiddels zijn we op een punt gekomen waarop ik mag zeggen: we mogen tevreden zijn. Ook al zijn we nog steeds bezig onszelf te ontwikkelen.”

Volle zaal
Ondanks de voordelen van de thuisvoorstellingen kijken de vrijwilligers van het Rietveld Theater uit naar het moment dat de zaal weer gewoon helemaal gevuld kan worden. “Een voorstelling voor een volle zaal is toch bijzonder en geeft een bepaald gevoel. Ook al heeft een gestreamd optreden ook zeker zijn charmes”, aldus Freriks.
Op 26 juli is voorlopig de laatste thuisvoorstelling te zien. Na een korte zomerpauze kun je vanaf september weer gestreamde optredens bekijken. Kijk voor een actueel programma op www.rietveldtheater.nl