De studentenflat staat middenin de woonwijk. (Foto: Koos Bommelé)
De studentenflat staat middenin de woonwijk. (Foto: Koos Bommelé)

Bewoners ervaren geluidsoverlast door studentenflat in woonwijk

Algemeen

DELFT – Met een stad vol verschillende bevolkingsgroepen is het niet vreemd dat het af en toe botst. Zo ook in het gebied rond het Ricardishof, waar middenin een woonwijk een studentenflat staat.

Door Bianca Poort

De oude zusterflat in het Ricardishof is sinds 1995 een vaste studentenhuisvesting, met plek voor 99 studenten. Het gebouw is omringd door andere appartementencomplexen en huizen, die worden bewoond door jonge gezinnen, gepensioneerden en iedereen daar tussenin. In zo’n omgeving zou iedereen een beetje rekening met elkaar moeten houden en dat is volgens een van de omwonenden precies wat de studenten niet doen.

Oordoppen

“Studenten in die flat maken een hoop lawaai”, vertelt een wijkbewoner die liever anoniem blijft. “Ik woon vlakbij de flat; we worden alleen gescheiden door een grasveld. Dat draagt het geluid, het is een soort echoput.” Van verschillende buren heeft hij vernomen dat hij niet de enige is die de luidruchtige feestjes storend vindt. “Ik ken mensen die nu gewoon altijd met oordoppen in slapen. Je moet haast wel. Vooral nu het warm is en je ook wel eens een raampje open wil.”
Meneer heeft regelmatig contact met de gemeente. “Daar komt nooit iets uit. Het advies is meestal: als u overlast heeft, moet u de politie bellen.” En dat doet hij dan ook. “Als er een politiewagen vrij is, komt er iemand langs. En dan is het ook stil, gelukkig. Maar het is vervelend om dat elke keer maar te moeten doen.” Het liefst zou hij willen dat de studenten helemaal uit de woonwijk verdwijnen. “Rondom de universiteit is nog ruimte zat. Ik denk dat er in die omgeving best iets voor de studenten gebouwd kan worden.”

Overlast beperken
De gemeente Delft ontving eerder signalen van overlast. “Vorig jaar heeft de gemeente het initiatief genomen voor een gesprek met bewoners, studenten en de eigenaar”, informeert een persvoorlichter van de gemeente. “Uit dit gesprek zijn afspraken gekomen om de overlast te beperken en mocht er overlast zijn dan kan men contact opnemen met de studenten of eigenaar. Uit de reactie van deze meneer begrijpen wij dat er nog steeds overlast wordt ervaren. Uit ons laatste contact met de buurt - ongeveer een maand geleden - hadden we juist begrepen dat de overlast inmiddels zeer beperkt is. We komen graag in contact met deze meneer om hierover te praten.”

WhatsAppgroep
Eén van de afspraken die voortvloeide uit dit gesprek, is de oprichting van een WhatsAppgroep. De bewoners van de studentenflat hebben per verdieping een 'verdiepingoudste' aangesteld om de andere studenten te vertegenwoordigen. Deze verdiepingsoudsten zijn in de groep opgenomen en geven de meldingen door aan hun medestudenten. “Als we hen een berichtje sturen, wordt er meestal wel meteen actie ondernomen”, erkent de wijkbewoner. “Maar ze kunnen toch zelf wel bedenken dat er doordeweeks ook gewoon mensen weer vroeg hun bed uit moeten?”

Spelregels
“We zijn bekend met het feit dat er wel eens zaken voorvallen die leiden tot overlast voor de buren”, vertelt Jean Paul Gregoire namens het bestuur van de Vereniging van Eigenaren van de Ricardisflat. “En we betreuren dat. We hebben een uitgebreid huishoudelijk reglement met onder andere deze duidelijke spelregel: geluidsoverlast mag tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends niet voorkomen. Geluidsoverlast in een woonwijk is onacceptabel, daar heb je rekening met elkaar te houden.” Toch verbaast deze klacht Gregoire enigszins. "Wij hadden het idee dat het juist de goede kant opgaat. Van Boa's en hulpdiensten horen we ook dat het Ricardishof in positieve zin een uitzondering is op veel studentencomplexen. Maar dat neemt niet weg dat we het heel vervelend vinden en dat de oorzaak van de overlast beperkt moet worden."