Afbeelding

Huis te koop wordt deze week aangeboden door Björnd Makelaardij

wonen

Sfeervol grachtenpand met achterhuis in rustig deel van de binnenstad

DELFT - Diana van der Meijden is acht jaar geleden samen met haar zoon en dochter aan het Noordeinde komen wonen. Ze trokken in bij Diana’s partner Marcel Kawka, van wie het huis oorspronkelijk was. “Maar, ook ik ben van dit huis gaan houden”, zegt ze.

Ze kent er inmiddels zoals ze zelf zegt elke millimeter. “Ik woon in dit huis met respect voor het huis, ik zou het niet in m’n hoofd halen om hier ingrijpende dingen te veranderen.” Het huis aan het Noordeinde is namelijk een grachtenpand uit 1675, een Rijksmonument met een monumentale trap, balkenplafonds, nisjes en een schitterende kapconstructie. Daarnaast heeft deze woning een apart achterhuis met twee woonlagen, een patio en een dakterras. “Het is een uniek huis”, gaat Diana verder. “Een heel sfeervol huis, dat altijd voelt als een warme deken om je heen. Je hoort wel eens een balk kraken als het kouder wordt, maar ja dat is ook de charme van zo’n oud huis. Ik ga hier niet graag vertrekken.” Diana woont namelijk alleen in het huis. Zoon en dochter zijn op zichzelf gaan wonen. En haar partner is twee jaar geleden overleden. “Sindsdien is het mijn huis geworden. Het is wel wat groot voor mij alleen en de hond. Daarom heb ik besloten wat kleiner te gaan wonen, maar ik blijf wel in de binnenstad van Delft. Daar ben ik wel verknocht aan geraakt.” Bij binnenkomst sta je in een hal met fraaie wandtegels en openslaande deuren naar de ruime ontvangstruimte. “Zelf gebruik ik die niet veel. Het is in feite een extra woonkamer, maar het zou de ideale wachtkamer van een praktijk kunnen zijn. Of de kamer zou als atelier ingericht kunnen worden.” Op de begane grond is verder een badkamer met een douche, een toilet en een wastafelmeubel. “De begane grond is split-level gemaakt. Vanuit de ontvangstruimte loop je via de fraaie trap tot de entresol met overloop en de slaapkamer.” Via een hal beneden kom je uit op de knusse patio aan de achterkant van het huis. Van daaruit kom je bij het achterhuis met twee woonlagen. Bestaande uit een woonkamer en een open trap naar de eerste verdieping. “Voor onze tieners was dit heel leuk”, gaat Diana verder. “Door die aparte bewoning hadden ze helemaal hun eigen stekje, zonder anderen tot last te zijn. Dat gaf zelfstandigheid en ze konden na het uitgaan zelf bepalen hoe laat ze thuis kwamen.” Op de eerste verdieping is de sfeervolle woonkamer, met een prachtig balkenplafond op een hoogte van circa 3 meter. Kenmerken zijn verder hoge raampartijen, een monumentale schouw met een open haard en een vast zitgedeelte aan grachtzijde. “Vooral in de winter is het uitzicht op de gracht heel sfeervol”, zegt Diana. “En achter hebben we een fijne leefkeuken uit begin 2018. Heel sfeervol en groot.” De keuken in L-opstelling is voorzien van een zes-pits-gasfornuis, een losse koelkast en een vaatwasser. Openslaande deuren leiden naar het bordes met een trap naar het privé gelegen zonnige dakterras tegen het achterhuis. “Je hebt daar volop zon en zit er heel privé, want niemand kan je zien”, vertelt ze.
Via de monumentale trap kom je op de tweede verdieping. Hier is aan de voorzijde een ruime slaapkamer met de sporenkap in het zicht. Achter is er nog een tweede slaapkamer, die ook toegang biedt tot de praktische vliering. De tweede badkamer is voorzien van een ligbad, een douchegelegenheid en een dubbele wastafel. Er is een separate toiletruimte.

Noordeinde 18, Delft
(164 en 23 m²)
Vraagprijs is 640.000 euro k.k.
Björnd Makelaardij
Oude Delft 103
2611 BD Delft
(015) 213 51 39
www.bjornd.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding