Ring Pass-talenten Amy en Jack leerden elkaar kennen op de club
Ring Pass-talenten Amy en Jack leerden elkaar kennen op de club

Het 'powerkoppel' van Ring Pass: Amy Koene en Jack Bom

sport

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de 17-jarige Jack Bom en Amy Koene. Beiden al jaren actief binnen de Delftse hockeyclub Ring Pass, waar zij in de hoogste jeugdteams spelen.

Door Cheyenne Toetenel

Jack doet de opleiding Verpleegkunde op het ROC Mondriaan in Delft en treedt daarmee in de voetsporen van zijn moeder. Amy is net klaar met de havo en start in september met Pedagogiek op De Haagse Hogeschool. Op de zondag werkt zij met veel plezier in de bediening bij Het Rieten Dak. Jack en Amy zijn drie keer per week op de club te vinden om te trainen en spelen - normaal gesproken - iedere week competitie met de JA1 en MA1. Daarnaast brengen de twee veel tijd met elkaar door, want zij vormen al een tijdje een heus Ring Pass-koppel!

Hockeyfamilie
Jack en Amy startten hun hockeycarrières al op jonge leeftijd. Voor Amy was de keuze voor hockey snel gemaakt, als onderdeel van een ware hockeyfamilie. "Mijn moeder, tante, ooms en oma hebben vroeger bij Ring Pass gehockeyd. Mijn opa Piet Nuhn is ook een bekend gezicht binnen de club, als oud-coach van Dames 1 en Heren 1. Het grappige is dat er een periode was dat mijn drie ooms in Heren 1 speelden en mijn opa ze coachte. Van jongs af aan had ik daardoor al interesse in hockey." Op haar zevende werd Amy dan ook lid van Ring Pass Delft. "Dat deed ik samen met drie vriendinnetjes van de basisschool." In tegenstelling tot zijn vriendin, stapte Jack in een vrijwel onbekend wereldje. "Mijn zus en ik zijn de eerste generatie hockeyers binnen de familie", vertelt hij. "Op mijn zesde wist ik eigenlijk meteen dat dit was wat ik wilde, dat het echt mijn ding is. Verder kijken bij andere sporten was niet nodig."

Samen voor de winst
Wat de twee aanspreekt binnen de sport, is het teamaspect. "Samen voor de winst gaan, dat is leuk", vindt Jack. "Het is mooi dat bij hockey iedereen bijdraagt aan een goed verloop van het spel." In het bijzonder wijst Amy naar de gezelligheid op Ring Pass. "De club is niet heel groot, waardoor je iedereen die er rondloopt wel kent. Dat geeft een gevoel van thuiskomen." Na een lidmaatschap van meer dan tien jaar is dat ook niet vreemd. Jack en Amy begonnen als jonkies in de trainingsgroep en groeiden daarna op binnen de club. Ze hebben veel vriendschappen opgebouwd. Jack: "Met één van de jongens uit de JA1 zit ik zelfs al samen vanaf de trainingsgroep." Maar Jack en Amy leerden op de hockeyclub ook elkaar kennen. "Dat gebeurde toen wij allebei in de D zaten", vertelt Jack. "Toen hadden we ook al een jaartje 'verkering'. Dat ging toen over, maar inmiddels hebben we elkaar weer gevonden." Samen trainen in hun vrije tijd, dat doen ze niet. Maar wel spreken ze hun wedstrijdprestaties met elkaar door, vertelt Amy.

Kwaliteiten
Op de vraag waar de kwaliteiten van Amy liggen, heeft Jack direct een antwoord. "Ze behoudt het overzicht over het veld, is sterk in de spelopbouw en is een goede verdediger. Ze kan het spel goed verleggen." Amy begint over de backhand van Jack. "Daar zit als spits echt zijn kracht. Daarmee scoort hij vaak."

Prestaties
Binnen de club heeft het koppel zo ongeveer dezelfde ontwikkeling doorgemaakt. Ondanks dat zij uiteraard in verschillende teams hebben gespeeld, komen hun prestaties waar ze trots op zijn vrijwel overeen. Daarin wijzen zij beiden naar de Super A, waar Amy vorig jaar mocht invallen in de MA1 en Jack in de JA1. "Maar ik ben ook trots dat ik als eerstejaars B1-speler op de Super B heb gestaan", aldus Amy. Jack: "En ik dat ik in de D1 het kampioenschap heb gewonnen, waarbij veel publiek aanwezig was. Maar ik vind het ook een mooie prestatie dat ik met de C1 de landelijke play-offs heb gehaald. Dat was een leuke ervaring." De twee zijn als eerstejaars A1-spelers nog lang niet uitgehockeyd. "Volgend jaar hoop ik naar Heren 1 te gaan. De komende tijd sowieso bij Ring Pass. In de B en de C heb ik de interesse gehad om hoger te gaan spelen. Zo mocht ik bijvoorbeeld ook meedoen aan de selectie voor Zuid-Holland. Die ambitie is wel wat minder geworden, nu ik een leventje om hockey heen krijg. En daarbij komt ook dat ik het onwijs naar mijn zin heb bij Ring Pass." Ook Amy blijft graag bij de Delftse club. "Dan hoop ik natuurlijk uiteindelijk in Dames 1 te komen. Spelen bij een andere club, dat zie ik niet zitten. Hier bij Ring Pass spelen we al hoog en heb ik het leuk. Waarom dan verder kijken!"

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!