Het terras van Betty Boop, nu nog over twee parkeerplaatsen (Foto: Koos Bommelé)
Het terras van Betty Boop, nu nog over twee parkeerplaatsen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Onenigheid en onduidelijkheid over terrasindeling

Algemeen

DELFT - Horecaondernemers hebben de afgelopen tijd flinke klappen te verduren gekregen. Gemeente Delft besloot hen daarom te steunen door vergunningen te verstrekken voor tijdelijke terrassen. Steakhouse Betty Boop kreeg een vergunning, maar moest de helft van het terras al gauw verwijderen. “We worden een beetje verdrietig van hoe de gemeente omgaat met ondernemers.”

Door Bianca Poort

Sandra en George Shenouda van Steakhouse Betty Boop vroegen een zogenaamd ‘boomkransterras’ aan. Dit zijn terrassen langs de kades van het autoluwe gebied van Delft, die normaal worden gebruikt als parkeerplaatsen. Vlak voor het restaurant zijn twee parkeerplaatsen, die plek bieden aan vijf tafels. “We kregen een vergunning om daar een terras te plaatsen”, vertelt Sandra. “Er zijn toen twee mannen van de gemeente langsgekomen om alles te controleren. Dat was allemaal in orde. Dus toen hebben we een terrasset aangeschaft.”
Een paar dagen later kregen ze een mailtje. “Of we de helft van het terras even weg wilden halen, want we mochten maar één parkeerplaats gebruiken. Dat geloof je toch niet?”

Autoluwe zone
De reden? Het restaurant ligt buiten de autoluwe zone en daar mag maximaal één parkeerplaats gebruikt worden voor een boomkransterras. “Ik snap best dat daar geen uitzonderingen op gemaakt worden”, aldus Sandra. “Maar bied dan niet eerst aan dat ik een terras op twee plaatsen mag! Als we meteen hadden geweten dat we maar plek voor twee tafeltjes kregen, had het van ons niet gehoeven. Dat kost meer dan dat het oplevert.”
Ze ziet ook niet voor zich hoe dat werkt, met een terras op de ene parkeerplaats en een auto direct ernaast. “Zo’n auto hoeft maar een klein stukje te ver door te rijden en hij tikt een van de stoelen aan. Zit je dan, met je kopje koffie.”

Herstelde fout
Een persvoorlichter van de gemeente laat weten: "De gemeente moest in twee dagen meer dan honderd aanvragen beoordelen. Daarbij kunnen fouten gemaakt worden, hoe vervelend wij dat ook vinden. Fouten worden hersteld omdat voor iedereen dezelfde regels moeten gelden. Het is vervelend voor de ondernemer, dat begrijpen we, maar volgens de spelregels mag Betty Boop buiten de autoluwe zone één parkeerplaats bezetten. Deze vergissing van onze kant hebben we recht gezet en dat hebben we ook toegelicht aan de ondernemer."
Het is volgens Sandra een gemiste kans voor de gemeente. “Er wordt steeds meer geroepen dat we het aantal auto’s in de binnenstad moeten verminderen. Nu was de perfecte tijd om dat te realiseren: er zijn vanwege de coronamaatregelen nog niet zoveel mensen in de stad als normaal en dat merk je ook aan het aantal auto’s in de stad. Maar in plaats van de ondernemers te helpen, stimuleren ze mensen op de ze manier om toch hun auto in de binnenstad te parkeren en niet bijvoorbeeld in een van de parkeergarages.”

Snookercafé
Sandra en George zijn ook eigenaar van Snookercafé Peperstraat. Ook hier mochten vanaf 1 juni de deuren weer open. De nodige maatregelen werden getroffen, zodat mensen het Snookercafé veilig konden bezoeken. En ook hier kwamen controleurs van de gemeente langs om te zien of het café aan de richtlijnen van de RIVM voldeed. “Ze zeiden dat het allemaal tiptop in orde was”, vertelt Sandra. “Maar letterlijk de dag erna kregen we bericht dat het café weer moest sluiten. Opeens waren we een ‘binnensportcentrum’ en die mogen nog geen mensen ontvangen. Terwijl we officieel geregistreerd zijn als café. We worden een beetje verdrietig van hoe de gemeente Delft omgaat met ondernemers.”
Feitelijke situatie
"De ondernemer is zelf verantwoordelijk om zich aan de geldende regelgeving te houden", informeert een persvoorlichter van de gemeente. "Dat is niet anders dan altijd. Bij een overtreding wordt handhavend opgetreden. Snooker, biljart, darts en bowling zijn binnensporten en die activiteiten zijn nog verboden in de veiligheidsregio Haaglanden. De SBI-code is niet leidend, het gaat om de feitelijke situatie en die maakt deze zaak tot een binnensportaccommodatie."