'We zijn een kleine en jonge fractie, maar we zitten wel in het stadsbestuur'
'We zijn een kleine en jonge fractie, maar we zitten wel in het stadsbestuur' Foto: Willem de Bie

Politiek: Tessa van den Berg - VVD

Politiek

DELFT - Het bestuur van de stad is in handen van door inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2) en Stadsbelangen (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze tien partijen. In deze aflevering: Tessa van den Berg van de VVD.

Welke opleiding heeft u genoten?
Ik ben opgegroeid in Hendrik Ido Ambacht en fietste in mijn middelbare schooltijd elke dag naar Dordrecht, naar het Johan de Witt gymnasium. Daarna ben ik Bestuurskunde gaan studeren in Tilburg.
Wanneer ontstond uw interesse in politiek en wie was uw grote voorbeeld?
Eigenlijk al in de middelbare schooltijd. Het was toen overigens niet per se de ‘politiek’ die me trok, maar wel onderwerpen als besluitvorming en leiderschap. Ik was gefascineerd door het vak Maatschappijleer. Of de lessen Grieks en Latijn, waarin we leerden over bestuursvormen en het ontstaan van de democratie in het bijzonder.

Het was dus niet zo gek dat ik na mijn eindexamen besloot Bestuurskunde te gaan studeren. Daar zette ik ook mijn eerste ‘politieke’ stapjes, als lid van de studentenraad. Leuk detail: daar zat onder anderen ook Klaas Dijkhoff aan tafel, namens de docenten. Als student was ik gecharmeerd van zijn nuchterheid, zijn humor en natuurlijk zijn hippe schoenen en jasjes. In zijn huidige rol als fractievoorzitter van de landelijke VVD bewonder ik hem nog steeds, vooral om zijn pragmatische aanpak en zijn scherpte.

De interesse in de gemeentepolitiek ontstond toen ik in 2015 in Delft kwam wonen. Ik wist al snel dat ik hier niet alleen wilde wonen, maar de stad ook levendiger, veiliger en aantrekkelijker maken. Ik wil trots kunnen zijn op Delft. Van een collega kreeg ik de tip om eens te kijken of de gemeentepolitiek iets voor mij was. Ik nam contact op met Bart Smals, destijds de fractievoorzitter van de VVD Delft. Op zijn uitnodiging mocht ik aanschuiven bij een fractievergadering. Na die eerste avond was ik meteen enthousiast en ben ik aan de slag gegaan met de voorbereidingen van de gemeenteraadsverkiezingen.

Waarom koos u voor uw partij?
Er zijn allerlei redenen te geven, maar voor mij is het belangrijkste dat de VVD staat voor eigen verantwoordelijkheid nemen. Ook de optimistische en pragmatische stijl van de VVD past goed bij mij: kansen creëren én grijpen, de ander altijd in zijn waarde laten, denken in oplossingen en niet denken maar doen.

Hoelang maakt u deel uit van de gemeenteraad?
Ik ben in 2018 begonnen als commissielid voor de portefeuille Economie, Financiën en Bestuur. Vanwege het vertrek van onze voormalige fractievoorzitter naar de Tweede Kamer, moesten we in de zomer van 2019 op zoek naar een nieuwe bezetting van onze derde raadszetel. Na flink wat gesprekken met zowel de fractie als het thuisfront besloot ik: ja, dit is zo’n unieke kans, ik ga het doen! In september 2019 ben ik formeel beëdigd. Vanaf dat moment moesten we ook opnieuw kijken naar de portefeuilleverdeling. Ik koos voor de portefeuille Ruimte en Verkeer.

Wat zijn uw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt u daarin?
Ik mag me bemoeien met onderwerpen als openbare ruimte, groen, parkeren, afval, mobiliteit, bouwplannen, energie. Ik noem ze voor het gemak de ‘harde’ onderwerpen. Ze zijn heel zichtbaar: het gaat over het plein waar je loopt, soms de bende waar je op uitkijkt, de zonnepanelen op je dak, de gebouwen waar je langs fietst, de parkeerplekken langs de gracht, de afvalcontainers op straat. Ze bepalen de sfeer, de levendigheid en het gevoel van veiligheid in de stad. En wat leuk is: elke Delftenaar heeft een mening over dit soort onderwerpen. Altijd genoeg stof tot discussie dus. Ook de VVD-leden in Delft hebben veel ideeën, kennis en (werk)ervaring over deze onderwerpen. Hartstikke handig om te gebruiken in de raadsvergaderingen, werkgroepen of andere discussieavonden.

Op welke resultaat van uw politieke inspanningen bent u trots, m.a.w. wat heeft u voor de Delftse bevolking bereikt?
Ik ben trots op onze hele fractie. We zijn een kleine en jonge fractie, maar we zitten wel in het stadsbestuur. We hebben een sterke wethouder die met name op het gebied van onderwijs heel mooie dingen doet voor Delft. En een heel gedreven fractievoorzitter die pal voor veiligheid en ondernemerschap staat. We hebben invloed en maken impact. En niet onbelangrijk: we houden allemaal van bier en bitterballen. De inhoud staat uiteraard op 1, maar lol maken kunnen we gelukkig ook erg goed.

Wat zou u in uw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
Natuurlijk kan ik nu zeggen: slimme stappen richting een betaalbare energietransitie, een goed onderhouden leefruimte, middelbaar techniekonderwijs, doeltreffend parkeerbeleid, ruimte voor maakindustrie, een maatwerkaanpak voor onze afvalinzameling. Want op al die onderwerpen hebben we nog wel wat stappen te zetten de komende tijd.

Maar nu we zo midden in de huidige coronacrisis zitten, hoop ik dat we als raad vooral ons steentje kunnen bijdragen aan het weer gezond, bruisend en economisch sterk maken van Delft. Ik doe dat persoonlijk door juist nu in Delft mijn spullen te kopen of eten te bestellen. En ik zie dat veel Delftenaren dat doen. Maar er is méér nodig, en daarin hebben we wat mij betreft als gemeenteraad ook een belangrijke taak.

Zou u aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja: wat en waarom?
We hebben als raadsfracties nog wel eens de neiging om te benadrukken wat onze verschillen zijn, hoe ‘anders’ (en natuurlijk altijd ‘beter’) we in de wedstrijd zitten. Terwijl we uiteindelijk vaak allemaal hetzelfde willen: een levendige, veilige, schone stad, waar je fijn kunt wonen, werken en sporten en waar de zorg en het onderwijs goed zijn geregeld.

Voor dat gezamenlijke doel mag wat mij betreft meer aandacht komen.