Niki, Ed, Adriënne, Marjan, Tessa, Mayke, Madelief en Marc tijdens een digitale meeting
Niki, Ed, Adriënne, Marjan, Tessa, Mayke, Madelief en Marc tijdens een digitale meeting

'Samen op EEN lijn' bij coronaherstel

Algemeen

DELFT - Voor ex-coronapatiënten is het in veel gevallen zwaar om het gewone leven weer op te pakken. Om ze te helpen revalideren, is het multidisciplinair netwerk 'Samen op EEN lijn' gestart. Dit is een samenwerkingsverband tussen fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, diëtiek en psycho-sociale therapie.

Door Cheyenne Toetenel

Getroffen worden door het coronavirus is een ingrijpende gebeurtenis die het gewone leven en functioneren verstoort. Om ex-coronapatiënten te helpen, is nu het samenwerkingsverband 'Samen op EEN lijn' opgezet. Diëtiste Niki van den Doel, Dekker Coaching en Counseling, Praktijk voor Logopedie en Coaching Marjan Oosterbaan, Fysiotherapie Delft Zuid Tessa van Ommen, Fysiotherapie Ortho Active Edzard Verweij, Fysiotherapie en Manuele Therapie A. van der Lee en Ergotherapie Pieters Behandel Praktijk zijn bij dit netwerk aangesloten.

Herstel
"De fysiotherapeut is het eerste aanspreekpunt bij klachten ná een COVID-19 infectie", vertelt logopedist en coach Marjan Oosterbaan. "Maar er komt veel meer bij kijken om écht goed te herstellen. Daarom kijken de fysiotherapeuten binnen ons netwerk waar mensen hulp bij kunnen gebruiken. Dankzij de korte lijnen die door ons samenwerkingsverband zijn ontstaan, kan gerichte zorg worden geleverd." Diëtiste Niki van den Doel vult aan: "Dat is ook precies waar de kracht van dit team ligt. Mensen krijgen zorg op maat en hoeven niet alles zelf te regelen." Elke discipline heeft een eigen rol binnen het herstel van ex-coronapatiënten. Wie welke zorg wanneer nodig heeft, verschilt per persoon. Oosterbaan: "In elk geval kijkt de fysiotherapeut naar hoe de spierkracht en conditie weer kunnen worden verbeterd. Er wordt gekeken naar de problemen die worden ondervonden in het dagelijks leven, werk en sport. De fysiotherapeut helpt hem of haar terug te komen op het oude niveau." Maar ook de andere disciplines zijn vaak nodig om bij het herstel te helpen. "Als diëtist geef ik bijvoorbeeld advies over hoe je het snelst weer kunt aansterken. De behoefte aan eiwit en energie is in deze fase sterk verhoogd om de spiermassa weer op te bouwen," aldus Van den Doel. "En de ergotherapeut helpt mensen om in het dagelijks leven weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren." Oosterbaan: "Als logopedist train je de ademhaling en spits je oefeningen toe op het spreken en het weer kunnen gebruiken van een heldere, krachtige stem. En in samenwerking met de diëtist helpen wij weer veilig te kunnen slikken." Niet alleen fysiek, maar ook mentaal maakt de ziekte veel los. "Op de eerste plaats moet het lijf weer gezond zijn en herstellen, wij kijken daarnaast ook naar de persoon in zijn geheel. Mensen zijn het vertrouwen in het eigen lichaam kwijt en onzeker over hun toekomst. Wij bieden onder begeleiding van ervaren coaches vanuit 'Samen op EEN lijn' groepssessies met lotgenoten, waarin je een luisterend oor vindt en langzaamaan het zelfvertrouwen weer kunt terugvinden. Zo kunnen stappen worden gezet om de toekomst weer met een gerust hart tegemoet te gaan."