Logo delftopzondag.nl
(Foto: Koos Bommelé)
(Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Hemd van het Lijf: Noa Diorgina Man

Noa Diorgina Man (15) is pro-parkour atleet bij Jumpfreerun en zit in TeamNL.

Waarom wil je hier bij de Koepoortbrug op de foto?
"Ik ben vaak op deze plek te vinden als ik 's avonds nog te veel energie over heb. Dan doe ik hier wat kleine oefeningen."

Hoe lang doe jij al aan freerunning?
"Ik train nu acht jaar. Ik was altijd al beweeglijk en klom overal op. Mijn surfcoach gaf m’n ouders een tip om eens een proefles bij Jumpfreerun te nemen, waarna ik nooit meer ben weggegaan."

Hoe vaak train je?
"Zes dagen per week. In de ochtenden en het weekend is dat in het topsportteam. Hier word ik klaargestoomd voor het WK volgend jaar."

Wat maakt freerunning zo leuk?
"Bij freerunning/parkour gaat het erom dat je telkens je grenzen verlegt. Het geeft een kick als je een vette trick of verre sprong hebt gehaald. Daarnaast is de freerun-community heel hecht, zelfs wereldwijd."

Ben je nooit angstig om nieuwe dingen uit te proberen?
"Natuurlijk ben ik vaak bang om een trick of challenge voor het eerst te doen, maar ik weet dat het gevoel als je het hebt overwonnen heel tof is. Beetje verslavend ook wel, de adrenalinekick die je ervan krijgt. Veel mensen denken dat freerunnen een roekeloze sport is, maar het tegendeel is waar. Je oefent je trick of sprong eerst in een gym in een schuimbak, dan naar een mat en dan pas naar de grond. Ook oefen ik afstanden eerst op de grond. Als dat minimaal vijf keer goed lukt, dan pas doe ik die jump op gevaarlijkere hoogte."

Is het wel eens misgegaan?
"Zeker, dat hoort bij de sport. Maar ik ben wel zodanig getraind dat ik de meeste klappen en vallen goed kan opvangen."

Wat heb je tot nu toe al bereikt?
"Ik won op m’n 13e zilver in Zweden bij de airwipp challenge, vorig jaar pakte ik zilver in Canada op het NAPC. Deze wedstrijden zijn de WK’s binnen onze sport. Ik ben dit jaar als junior toegelaten bij TeamNL."

Wat hoop jij nog te bereiken?
"Onze sport wordt in 2024 hoogstwaarschijnlijk geïntroduceerd bij de Olympische spelen. De kwalificaties vinden volgend jaar plaats, dus ik ben nu extra gemotiveerd om te trainen."

Je hebt veel volgers op Instagram. Wat voor reacties krijg jij van deze mensen?
"Mijn volgers vinden het tof om te zien hoe ik progressie maak met bepaalde tricks of runs. Daarnaast vragen mensen om tips. Ik krijg berichten uit bijna alle continenten."

Wat zou je doen als je burgemeester was van Delft?
"Ik zou buiten een aantal parkour-/sportparken plaatsen. Op veel plekken worden freerunners nu weggestuurd. Maar buitensport is ook voor het sociale gevoel in Delft goed."

Cheyenne Toetenel
Meer berichten