Cheyenne Toetenel namens Rodi Media zh en Publieksprijswinnaar Micha de Bie (Foto: Koos Bommelé)
Cheyenne Toetenel namens Rodi Media zh en Publieksprijswinnaar Micha de Bie (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

De winnaars van de Le Comteprijs 2019 zijn bekend!

Algemeen

DELFT - Dit jaar wegens de coronamaatregelen níet tijdens de jaarvergadering van historische vereniging Delfia Batavorum, maar op de locatie van het project, heeft de familie De Lange de Le Comteprijs 2019 in ontvangst mogen nemen uit handen van Delfia Batavorum voorzitter Theo Thomassen. De Publieksprijs werd namens Rodi Media zh uitgereikt aan Micha de Bie voor zijn muurschildering in de Kloksteeg.

Door Cheyenne Toetenel

Jaarlijks organiseert de historische vereniging Delfia Batavorum de Le Comteprijs voor de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Hiervoor worden vier personen of bedrijven genomineerd die hun pand of object in het voorgaande jaar hebben verfraaid. Dit jaar waren dat Micha de Bie voor de muurschildering in de Kloksteeg, Miranti Steijger voor de reconstructie van de bedrijfsdeuren in de ondergevel van Molslaan 105-107, het echtpaar De Lange voor het herstel van de historische gevelreclame aan de Harmenkokslaan 59 en de TU Delft voor het herstel van de schuur van de Hammenpoortboerderij.

Le Comteprijs
De keus van het bestuur van Delfia Batavorum viel uiteindelijk op het herstel van de gevelreclame in de Harmenkokslaan. De stadsverfraaiing die Hans en Heleen de Lange hebben uitgevoerd kon bij de jury op veel sympathie rekenen. "Rijdend of fietsend langs Harmenkokslaan 59 zal velen de restauratie van dit pand en de tuinmuur om de hoek opgevallen zijn", valt te lezen in het rapport. "Het herstelproject is uitgevoerd met veel geduld, volharding en gevoel voor details. Een subtiel aspect is de contourmatige weergave van de vroegere gevelreclame, verwijzend naar de op deze plaats ooit gevestigde smederij waar kachels, fornuizen en aanverwante artikelen geproduceerd werden. Er is een mooi beeld ontstaan van de vroeg 20ste-eeuwse bedrijvigheid in deze straat, zo dichtbij de binnenstad." Hans de Lange vindt de overwinning een hele eer: "Dit is een bekroning op het werk. Ik heb het hele idee zelf getekend en ben er zelf mee aan de slag gegaan, uiteraard met zo nu en dan wat hulp. Al met al heb ik dit als amateur toch weten te bereiken. Hoe mooi is het om daar erkenning voor te krijgen, en een prijs te ontvangen van mensen die echt een geschoolde kijk hebben op stadsverfraaiingen. Dat is toch fantastisch!"

Publieksprijs
Ook de lezers van Delft op Zondag mochten stemmen op hun favoriet. Al sinds 2009 organiseren Delfia Batavorum en de krant Delft op Zondag deze Publieksprijs. Voor twee van de genomineerden was het een nek-aan-nek-race, maar uiteindelijk gingen de meeste stemmen naar Micha de Bie voor zijn project in de Kloksteeg. De grijze muur heeft hier plaatsgemaakt voor een muurschildering gemaakt door kunstenaar Micha de Bie. Een prachtig stuk stadsverfraaiing dat de aandacht van voorbijgangers trekt, maar ook sterk verbonden is aan de Delftse historie. Micha: "Het werk bestaat uit twee delen. Zo zijn in het eerste deel panden in kleurschakeringen geverfd, zoals ze ook voorkomen op schilderijen van Pieter de Hoogh. De zwart-witte onderkant verwijst naar de tegelvloeren die uit veel van zijn werk. Het andere deel van de muurschildering laat historische Delftenaren zien, zoals Willem van Oranje, Pieter de Hoogh en het melkmeisje van Vermeer." Het werk is positief ontvangen door het publiek. Zo geeft een stemmer aan altijd vrolijk te worden bij het zien van de schildering. Een ander vindt het goed dat techniek en historie samenkomen, door de QR-codes die gescand kunnen worden voor meer informatie. "Het kunstwerk heb ik niet voor mijzelf gemaakt, maar echt voor het publiek", aldus Micha. "Het winnen van de Publieksprijs bevestigt dit, dus dat is top!"

Theo Thomassen van Delfia Batavorum en de winnaars Hans en Heleen de Lange (Foto: Koos Bommelé)