Easy Active eigenaar Michien Wiegman vindt het jammer dat sportscholen dicht moeten blijven (foto: MW).
Easy Active eigenaar Michien Wiegman vindt het jammer dat sportscholen dicht moeten blijven (foto: MW).

De sportscholen kunnen de deuren nog niet openen

sport

DELFT - De persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge van afgelopen week, gaf vele mensen hoop op een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen. Steeds meer deuren kunnen open, maar die van de sportscholen moeten toch nog gesloten blijven. Dat geldt ook voor de Delftse Fintnessclub Easy Active.

Door Svjetlana Zivkovic

"De deuren zijn sinds 15 maart jongstleden gesloten. Een vervelende situatie waarvan niemand weet hoelang dit gaat duren", vertelt eigenaar Michiel Wiegman. "We hebben de afgelopen weken flink met ons team gewerkt aan de voorbereidingen om volgens het protocol, dat samengesteld is door NL-actief - onze brancheorganisatie - half mei of per 1 juni open te gaan. Dit protocol was goedgekeurd door het ministerie."

Onverwachte wending
"Dat de datum van 1 september genoemd werd, had niemand aan zien komen. We zijn er met z'n allen klaar voor! Onbegrip, teleurstelling en woede op dit besluit. Wij voelen ons als gehele branche enorm in de kou gezet. Het gevoel heerst dat we niet serieus genomen worden en niet worden gehoord. Je moet als ondernemer direct schakelen. Wat je nu doet is crisis-ondernemen. Dat heeft niets meer met je vak te maken. Met al deze vragen probeer je, ook in samenwerking met je collega's uit de branche, te zoeken naar oplossingen om omzet etcetera, te genereren. De vaste lasten blijven immers gewoon doorgaan en de steunmaatregelen van de overheid zijn niet voldoende. Zo zijn er nu bijvoorbeeld online-trainingen. We coachen klanten via Skype of Zoom. We lenen trainingsmaterialen uit en bieden voedings-programma's aan om in deze tijd ook met gezonde voeding aan de slag te blijven. Verder houden we onze leden zo goed mogelijk op de hoogte middels onze nieuwsbrief. We proberen op deze manier het contact met onze klanten te behouden en zodoende toch wat voor ze te betekenen."

Toekomst
"We hebben een groot fitnesscentrum van 2.000m2. Het mag duidelijk zijn dat de 1,5 meter regel bij ons helemaal geen probleem is. De kleedkamers blijven in de eerste en tweede fase dicht. We starten in bloktijden van twee uur met het maximum aantal leden dat toegestaan is. We werken volgens een reserveringssysteem. Als deze groep klaar is, dan pas komt de volgende groep binnen. Op deze manier is er nooit contact met de in- en uitstroom. Ook aan hygiëne is gedacht volgens het protocol. Ook buitentrainingen tot tien personen zijn nu toegestaan. We zijn met de Makro overeengekomen om op hun parkeerdak enkele groepslessen te geven. Eveneens weer via reservering via onze app. We betrekken het personeel van de Makro hierin mee. Daarnaast bekijken we stap voor stap hoe we het bedrijf weer 'aan kunnen zetten' en 'veilig' verder kunnen uitbouwen.Verder zijn we als branche natuurlijk druk bezig om eerder dan 1 september open te gaan. Er blijkt nu dat de overheid een fout heeft gemaakt bij het beoordelen van het protocol. Deze wordt nu herzien. Hopelijk zal het deze keer een positief besluit zijn!"