De spandoekactie vond afgelopen donderdag plaats in Den Haag
De spandoekactie vond afgelopen donderdag plaats in Den Haag

'Iedereen is evenveel waard, of je nou 8 bent of 88'

sport

DELFT - De huidige situatie in de zorg blijft een aandachtspunt. Zorgmedewerkers steken daarom hun koppen bij elkaar in de Zorggroep Delft en willen geen zorgverlener meer zonder mondkapje zien. Om hier aandacht voor te vragen zijn een aantal leden afgelopen donderdag naar de Tweede Kamer gegaan. "Preventie NU!"

Door Cheyenne Toetenel

De Zorggroep Delft is een groep waarin collega’s uit verschillende zorgsectoren samenwerken. Nu is de situatie rond het preventief inzetten van beschermingsmiddelen in alle zorgsectoren een probleem. De leden van Zorggroep Delft bekijken gezamenlijk wat zij hieraan kunnen doen. Twee van hen vertellen ons hierover. Een verzorgende van woonzorgcomplex Delfshove en een systeemtherapeut in de jeugdzorg.

Preventie
"Steeds meer zorgorganisaties gaan over op het preventief laten dragen van mondkapjes door alle zorgverleners", vertellen de leden. "Wij doen dat zelf ook, ondanks dat onze werkgevers zeggen dat het niet nodig zou zijn om preventief een mondkapje te dragen." Maar voor het dragen van een mondkapje zijn volgens de twee veel goede redenen. "Zorgverleners kunnen de intensieve zorg aan onze kwetsbare cliënten niet geven op een afstand van anderhalve meter. Zorgverleners zijn de grootste besmettingshaard geworden in de zorginstellingen en thuiszorg. Volgens hoogleraar microbiologie Goossens gebeurt de helft van de besmettingen door mensen die géén symptomen hebben. Mondkapjes gaan dragen wanneer er symptomen zijn, is dus het paard achter de wagen spannen." Zorginstellingen zijn vanaf 20 maart gesloten en dat is een zwaar offer voor de cliënten en hun dierbaren, zien de dames. "Het is voor die dierbaren extra moeilijk om te zien dat zorgverleners onbeschermd zorg verlenen en de kwetsbaren ongewild in gevaar brengen. Zorgverleners hebben angst om besmet te raken of cliënten te besmetten. Die angst moet weggenomen worden door preventief een mondkapje te dragen en veel vaker te testen. Laten we onze kwetsbaren maximaal beschermen. Geen zorgverlener meer zonder mondkapje, handschoenen en andere noodzakelijke beschermingsmiddelen aan het werk!"

Hulp
De dames vinden dat alles in het werk moet worden gesteld om te voorkomen dat personen een besmetting met corona oplopen. "Het welzijn van cliënten gaat ons zeer aan het hart. En iedereen is bij ons evenveel waard, of je nou 8 bent of 88. Dus niemand meer zonder mondkapje zorg verlenen en veel vaker testen. Niet alleen mensen die met ouderen werken, ook medewerkers op bijvoorbeeld de leefgroepen met jongeren die niet thuis kunnen wonen door omstandigheden. Ook dat werk gebeurt nu volledig onbeschermd. Deze zorgmedewerkers werken weliswaar voornamelijk met jongeren onder de 18 jaar, maar vooral deze groep houdt zich vaak niet aan de regels. Waar het echt niet mogelijk is om zorgverleners preventief chirurgische mondmaskers te geven zijn naaiateliers bereid om zorginstellingen te helpen, kosteloos. Maar dan moeten ze wel gebruikt mogen worden binnen de zorginstellingen. Dat wordt nu nog te vaak actief tegengewerkt." Inmiddels heeft FNV bekend gemaakt dat er een nieuwe richtlijn komt van het ministerie van VWS , waarin centraal staat dat de zorgmedewerker recht heeft op persoonlijke beschermingsmiddelen.