Meneer Legierse (82)
Meneer Legierse (82)

'Je hebt maar één leven, wees er zuinig op!'

Algemeen

DELFT - Omdat ouderen extra vatbaar zijn voor het coronavirus, wordt hen aangeraden om binnen te blijven en afstand te houden. Ouderen in een zorginstelling mogen al weken geen bezoek meer ontvangen, maar hoe gaan de ouderen die nog thuis wonen met het advies om?

Door Cheyenne Toetenel

De coronaboodschap van het kabinet is duidelijk: blijf uit de buurt van kwetsbare ouderen. Ga niet op bezoek bij opa of oma als dat niet strikt noodzakelijk is. Ondertussen zijn ook ontmoetingsplekken voor ouderen op slot gezet. Wat betekenen de maatregelen rond het coronavirus voor hun dagelijks leven? Zien zij de familie nog? Hoe regelen zij de boodschappen? En wat vinden zij van de maatregelen? We spraken hierover met thuiswonende ouderen.

Aan huis gekluisterd
“Het is een vreemde tijd”, aldus meneer Legierse (82). “Door een aanrijding vorig jaar, waarbij ik met fiets en al op de grond ben terechtgekomen, kan ik zelf helaas niet goed meer lopen. Waar ik voorheen vaak zelf nog op mijn fietst stapte of een blokje omging, ben ik nu afhankelijk van mijn dochter. Voor de corona-uitbraak gingen wij wekelijks op pad met de rolstoel, maar dat kan nu natuurlijk niet meer. We moeten afstand van elkaar houden. Ook het wekelijkse etentje bij haar, mijn schoonzoon en kleindochter zit er nu even niet meer in. Dat is toch jammer, want dat was echt iets om naar uit te kijken en waar we de afgelopen jaren gewend aan zijn geraakt. Gelukkig woon ik samen met mijn vrouw, dus echt eenzaam voel ik mij niet. En af en toe brengt mijn dochter de hond naar ons, wat ook zorgt voor een beetje afleiding in deze saaie tijd. Ik kan niet wachten tot wij straks weer uit ons flatje kunnen en de familie weer op bezoek kan komen, maar voor nu gaat de gezondheid van mijn vrouw en mij voor en houden wij ons netjes aan de regels. Je hebt maar één leven en daar moet je zuinig op zijn.”

Beangstigend
De 91-jarige mevrouw Breedveld vindt het een beangstigende tijd. "Ik ben te oud om het coronavirus te overwinnen. Hoe dichterbij het komt, hoe enger ik het vind." Toch is er voor haar niet veel veranderd. "Mijn zoon bezoekt mij gelukkig nog regelmatig en ik ga nog steeds een blokje om en boodschappen doen, want anders kom ik helemaal de stoel niet meer uit en word ik stijf. Maar natuurlijk houd ik afstand bij het wandelen en was ik mijn handen voor het weggaan en bij thuiskomst." Mevrouw Breedveld heeft de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt, maar vindt het coronavirus zelf toch meer beangstigend. "Als vrouw van 91 loop ik nou eenmaal veel risico."

Achteruitgang
Mevrouw Staak (76) denkt dat het een langdurige toestand zal worden met veel achteruitgang, vooral in de economie. Angstig is zij niet, wel 'ongeduldig'. "Het coronavirus heeft impact op alles. Mijn man en ik missen vooral de kinderen en de kleinkinderen nu wij geen bezoek kunnen ontvangen. De dag ziet er totaal anders uit dan voorheen. Hopelijk komt hier snel verandering in, als we met z'n allen gehoor geven aan alle opdrachten ter beveiliging van de mensen om ons heen."

Waanzin
"Deze tijd is waanzin", stelt meneer Jagt van 83. "Je weet niet hoe lang dit allemaal nog gaat duren en dat is best eng." Hij houdt zich zoveel mogelijk aan de richtlijnen. "Ik houd afstand, was mijn handen regelmatig en ga zo min mogelijk naar buiten. Alleen om de hoognodige boodschappen te doen." Ondanks dat hij nu veel meer thuis zit dan normaal, hoeft hij zich niet te vervelen. "Ik zie mijn dochter nog af en toe en ben maar wat klusjes in huis gaan doen. Dan zit ik in ieder geval niet stil."

Dagopvang
Meneer Dijksman (83) vindt het een verschrikkelijke tijd. "Thuis ben ik soms wat onrustig. Normaal gesproken ga ik drie keer per week naar de dagopvang, waar ik lekker mezelf kan zijn. Daar eten we gezamenlijk tussen de middag, lezen we een krantje en heb ik de gelegenheid om een praatje te maken met anderen. Dat vervalt nu allemaal, dus dat is iets wat ik nu echt mis." Hoewel hij zelf niet bepaald angstig is voor het coronavirus, leeft hij wel goed de richtlijnen van het RIVM na. "Ik gebruik desinfectiemiddelen en maak regelmatig mijn deurkrukken en lichtknoppen schoon. Als oudere kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen."

Vaccin
De 82-jarige mevrouw Rog heeft er vertrouwen in dat er snel een vaccin tegen het coronavirus wordt gevonden. "In de tussentijd ben ik niet zozeer angstig, maar ik heb wel zorgen. Daarom ga ik ook niet zoveel meer winkelen als voorheen. Ik ga alleen nog naar de supermarkt en af en toe naar het tuincentrum om wat planten te halen en een ommetje te maken. In deze tijd zie ik alleen nog mijn thuishulp en zo nu en dan de buurvrouw, uiteraard op afstand. Het is fijn om toch nog een praatje te kunnen maken met ze."De wens van mevrouw Rog? "Dat iedereen zich aan de richtlijnen houdt, zodat we snel weer terug kunnen naar een normaal leven."

Meneer Jagt (83)
Meneer Dijksman (83)