Theater na de Dam theatervoorstelling op locatie 4 mei 2019 (Foto: Dennis Herman)
Theater na de Dam theatervoorstelling op locatie 4 mei 2019 (Foto: Dennis Herman)

Theater na de Dam op digitaal theaterplatform

Algemeen

DELFT – Op 4 mei presenteren Theater Na de Dam en De VAK in Delft 'Over hoop'. Hiervoor verdiepten 15 jongeren uit Delft zich onder leiding van theatermakers en docenten van De VAK Remko Weijer en Alexa van der Velde in de geschiedenis van Delft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Hun digitale onderzoek startte vanuit de vraag: wat geeft hoop wanneer alles onzeker is? Dit geldt ten tijde van de oorlog, maar zeker ook nu. Dit onderzoek vormt de basis voor het digitale platform met de titel 'Over hoop' met foto’s, filmpjes, hoorspelen en podcasts. Tijdens de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om, ondanks alles, ook dit jaar 4 mei van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt - in veel verschillende vormen - iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven. Interviews met een oude wijze, die de jongeren om raad vragen. Podcast-verhalen in oorlogstijd, waarin dieren troost en hoop bieden. Maar ook een korte film over een bijzondere boodschap die per brief arriveert en ludieke manieren om met wc-papier om te gaan. Onderdeel van het theaterplatform is een interview gehouden door Duco met burgemeester van Delft, Marja van Bijsterveldt. De spelers hebben daarnaast ook wijze raad gevraagd aan hun grootouders.

De website www.vak-delft.nl/overhoop is al vanaf 1 mei online, maar het echte releasemoment is op 4 mei direct na dodenherdenking. Vanwege de coronapandemie is het helaas niet mogelijk elkaar in theaters te ontmoeten, maar op dat moment luisteren, kijken of lezen heel veel mensen het materiaal. De makers vinden juist dat gegeven, het belang om juist in deze crisistijd te leren uit de oorlog en samen te zijn, heel belangrijk.