Adriënne bij haar eerste compassiebeer, in het Erasmus MC (Foto: Always Kalanchoë/VidiPhoto)
Adriënne bij haar eerste compassiebeer, in het Erasmus MC (Foto: Always Kalanchoë/VidiPhoto) Foto: VidiPhoto

Bloemenberen bieden troost aan kwetsbaren

Algemeen

DELFT - Bij verschillende zorginstellingen staan reusachtige bloemenmozaïeken in de vorm van een knuffelbeer in bloei. Een initiatief van de Delftse kunstenares Adriënne Rombout van Art Works Well, in samenwerking met plantenkwekers Vilosa en CV.CO om het zorgpersoneel, patiënten, cliënten en bezoekers een hart onder de riem te steken.

Door Cheyenne Toetenel

De 'compassieberen', zoals Adriënne ze noemt, zijn een aanvulling op de bestaande berenjacht die in heel het land worden georganiseerd, waarbij kinderen op zoek gaan naar knuffelberen achter ramen van huizen. "De beren hebben een heel groot hart, als symbool voor compassie en waardering voor iedereen die zich met hart en ziel voor ons inzet", vertelt ze. "Voor mij staan de plantjes voor de omvang van de pandemie. De vele bloemetjes in ieder plantje staan symbool voor het samen sterk staan en alle positieve initiatieven die daaruit voortvloeien."

Verbinding
De enorme compassieberen van 70 tot 90 vierkante meter, zijn inmiddels geplaatst in het Erasmus MC, Wilhelmina Kinderziekenhuis en bij De Bieslandhof. Daar heeft Adriënne hulp bij gekregen, van niemand minder dan haar eigen moeder Ina Rombout die meteen voor haar klaarstond toen zij van deze spontane actie hoorde. Met de kunstwerken legt Adriënne de verbinding tussen de zorg en de kwekers. "Overal hoor je de berichten dat bloemen- en plantenkwekers hun producten moeten vernietigen, omdat deze niet meer worden geëxporteerd. Zonde natuurlijk, dus kwam het idee in mij op om er een kunstwerk van te maken voor de helden in de zorg. Na wat rondbellen met kwekers en contact met het Erasmus MC was de eerste compassiebeer al na een dag een feit. Samen met mijn moeder heb ik uren op mijn knieën gezeten om de beer te creëren met duizenden plantjes." Door alle snelheid van het project, was er geen tijd om een plan of schets te maken. "We zijn maar gewoon begonnen, met het vertrouwen dat wij wat moois zouden neerzetten. En dat is gelukt!"

Drive
De drive die Adriënne heeft om deze projecten uit te voeren, zit hem in wat zij zelf heeft meegemaakt. "Zelf heb ik twee maanden in een verpleeghuis gelegen, na een operatie aan mijn rug. Vanaf mijn borst tot een mijn knie zat ik in het gips, dus ik kon geen kant op. In die tijd heb ik veel waardering gekregen voor het verplegend personeel. Ik zag hoe hoog de werkdruk was in een gewone situatie, kan je voorstellen hoe hoog de werkdruk nu is met de corona-uitbraak." Met de beren wil Adriënne een positieve afleiding bieden aan zowel patiënten, cliënten en zorgpersoneel. Daarnaast heeft zij zelf een achtergrond in de hulpverlening, waardoor zij ook vanuit dit perspectief kan zien wat de situatie met mensen doet.

Emoties
Adriënne heeft veel hartverwarmende reacties ontvangen op haar compassieberen. "Zo was er in het Erasmus MC een verpleegkundige die aangaf iedere dag bij aankomst en vertrek even stil te staan bij de beer, om de dag bewust te starten en te eindigen. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis stonden kindjes met een glimlach op hun gezicht voor het raam te zwaaien en handkusjes te geven. Dat doet wat met je. Dat geldt ook voor de ouderen in De Bieslandhof, waar veel van hen zicht hebben op de beer vanuit de kamer." Haar volgende project? "Voor het Reinier de Graaf Gasthuis heb ik iets moois in gedachte, maar wat dat precies is houd ik nog even spannend!"