Afbeelding

Huis te koop wordt deze week aangeboden door Van Silfhout

wonen

DELFT - Het was een verhuizing die lopend kon worden uitgevoerd. Van de Singelstraat naar de Van der Spiegelstraat, twee straten verder, en dat is wat Ab en Anita 24 jaar geleden gedaan hebben.

‘We hebben met liefde ons huis opgebouwd tot wat het nu is’

Ze hadden toen al een dochter en daar is later nog een tweede dochter bij gekomen. De ruimte die Ab en Anita tot hun beschikking kregen, die was wel heel uitzonderlijk. Ze verhuisden namelijk naar de benedenwoning op nummer 4 èn de bovenwoning op nummer 6. De woningen zijn in feite nog dezelfde dag bij elkaar getrokken. “Het eerste dat wij die dag hebben gedaan, dat is de wand tussen beide huizen met een voorhamer verwijderen”, zegt Ab. “Het begin van het samenvoegen van twee panden was daar.” Dit had natuurlijk ook kadastrale gevolgen, dat mag geen verrassing zijn, en nummer 6 verdween uit het gemeentelijk kadaster. “Nummer 4 bleef daar uiteraard wel in vermeld en zelf hebben we de huisnummerbordjes aan de vernieuwde gevel gewoon laten hangen. Er zijn nog steeds twee aparte voordeuren, die sindsdien in dezelfde hal uitkomen. Maar, zelf gebruiken we ook maar één deur.” Het leuke van de samenvoeging is, dat het huis nu eigenlijk van alles twee telt. Er is een 32 vierkante meter grote huiskamer, waar je ook makkelijk weer twee kamers van kan maken. “Beneden is vele jaren terug ook een huisartsenpraktijk geweest. Je zou hier ook heel goed een kantoor aan huis kunnen inrichten. Door ons zijn de schuifdeuren uit deze voormalige kamer-en-suite verwijderd. Er zijn openslaande deuren naar de behoorlijk grote en toch knusse tuin, waar je ook ’s avonds heerlijk buiten kan zitten. De tuin en de schuur zouden ons laatste renovatieproject worden. Toch hebben we nu eerder besloten te verhuizen naar een gelijkvloerse woning in een andere plaats, ons volgende domeintje.” Maar zoals gezegd, in dit huis heb je van alles twee of meer. Een keuken met een bijkeuken, vier slaapkamers, twee badkamers, twee aparte toiletten en twee werkkamers. En dat is ruimte genoeg voor een gezin van vier. “We hebben er vier jaar met z’n drieën gewoond meen ik. Wij waren natuurlijk blij met de komst van een tweede dochter en er was ruimte zat”, zegt Ab. “En in de afgelopen 24 jaar hebben wij wat verbouwen betreft zeker niet stilgezeten. De voor - en achtergevel hebben we gerestaureerd, er is een nieuw plat dak gemaakt, nieuwe dakpannen en zelfs voorzien van een dakkapel. Daarnaast kregen we er een dakterras bij.”
Van binnen is sprake van een mooie afwerking met onder meer nieuw stucwerk. “De keuken is vernieuwd, het sanitair en verder is voor een groot gedeelte de elektra aangepakt. Daarnaast hebben we nieuwe kozijnen met dubbel glas gekregen, glas-in-lood in dubbel glas, is de riolering vernieuwd en is er een CV-installatie aangelegd. En het belangrijke achterom is er gekomen, zodat je ook vanaf het parkeerterrein aan de achterzijde het huis in kunt. Te veel om op te noemen dus eigenlijk.” Ab benadrukt: “Wij hebben niet alleen met liefde onze kinderen opgevoed, maar ook met liefde ons huis opgebouwd tot wat het nu is.” Leuke bijkomstigheid vindt Ab dat de buurt heel erg opgeknapt is. “Kijk naar het station. Maar ook naar de vele gerestaureerde panden om ons heen.”
Ab en Anita zullen na bijna een kwart eeuw met weemoed en met pijn in hun hart hun stekkie gaan verlaten. “Als de kinderen dadelijk het huis uit gaan, wordt dit pand met z’n vele mogelijkheden gewoon te groot voor ons, en we gaan nu naar gelijkvloers hier niet ver vandaan.”

Van der Spiegelstraat 4, Delft
(152 m²)
Vraagprijs is 569.000 euro k.k.
Van Silfhout & Hogetoorn
Wereldmakelaars
Oude Delft 110A
2611 CE Delft
(015) 212 52 88
www.vansilfhout.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding