Premier Mark Rutte (Foto: Koos Bommelé)
Premier Mark Rutte (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Premier Rutte brengt bezoek aan OperationAIR

Algemeen

DELFT - Al eerder berichtten wij over OperationAIR, een team studenten van de TU Delft dat de afgelopen weken dag en nacht aan de ontwikkeling van een beademingsapparaat werkte dat in noodsituaties ingezet kan worden op de IC. Knap werk, vindt ook premier Rutte die de studenten woensdag bezocht.

Door Cheyenne Toetenel

"Het was een eer om bezoek te krijgen van onze minister-president", vertelt student Patrick Tang. "De studenten waren zeer enthousiast dat premier Rutte naar onze AIRone kwam kijken. Het was dan ook enorm gaaf om te horen dat ook de Tweede Kamer het initiatief van OperationAIR steunt. Ik denk dat ik namens alle studenten van OperationAIR spreek, als ik zeg dat het bezoek van premier Rutte uiterst inspirerend en motiverend was voor ons." Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus werkt een groot deel van het team thuis, maar daar is door de studenten een oplossing op gevonden. "Om toch iedereen van het team de mogelijkheid te geven om aanwezig te zijn bij dit bijzondere moment, konden de thuiswerkers via een videoconferentie het bezoek bijwonen en vragen stellen." De premier nam ruim de tijd om de werking van het apparaat te bespreken, vragen te stellen en te beantwoorden. "Wij hebben het onder meer gehad over de motivatie van de studenten, het initiatief van OperationAIR en de noodzaak van beademingsapparatuur in Nederland en het buitenland."

Waardering
Premier Rutte is erg te spreken over het initiatief, valt te lezen op zijn Twitter-account. Hij spreekt van een 'ongekende prestatie': Ook spreekt de minister-president zijn waardering uit voor de aanpak van de universiteit omtrent aanvragen uit het buitenland: "Om ook andere landen te helpen met de ontwikkeling van beademingsapparatuur, wordt het ontwerp van de TU-studenten wereldwijd beschikbaar gesteld. Onze technische universiteiten tonen eens te meer hun innovatiekracht, ook bij de aanpak van het coronavirus." Het ontwerp en de ondersteuning worden gratis aangeboden.

Ontwikkelingen
Twee weken geleden zijn de studenten er in geslaagd om het eerste werkende prototype te realiseren: de AIRone. Met behulp van een mechanische testlong hebben zij functionele testen uitgevoerd om te controleren of het prototype voldoet aan de vooropgestelde ontwerpeisen. "Deze eisen zijn in nauw contact met medische experts opgesteld met het doel een coronapatiënt effectief te kunnen beademen", vertelt Patrick. "Naast functionaliteit zijn er allerlei andere aspecten waar ons beademingsapparaat op getest moet worden. Voorbeelden hiervan zijn gebruikerstesten in het ziekenhuis, veiligheidstesten en sterkte van de behuizing." Vorige week is de AIRone getest in het Erasmus MC op gebruiksvriendelijkheid door medische professionals. "Zij hebben ons nuttige feedback gegeven. Op het moment zijn wij druk bezig om feedback van de medische professionals en alle andere testen te verwerken in de volgende iteratie van de AIRone."