Waterhelden Gerrit en Gerrit den Haan
Waterhelden Gerrit en Gerrit den Haan

Waterhelden Gerrit en Gerrit houden het peil op peil

Algemeen

DELFLAND - Het water en de natuur laten zich niet afleiden door corona, maar we willen natuurlijk niet dat ons gebied overstroomt of droogvalt. Het werken aan schoon water en droge voeten is ook niet voor niets aangewezen als vitaal beroep. Gerrit Sr. en Gerrit Jr. den Haan werken daarom ook tijdens de coronacrisis door om het water op peil te houden.

Het werk van het hoogheemraadschap van Delfland gaat op de achtergrond als vanzelfsprekend door. Samen met de Unie van Waterschappen brengen zij hun waterhelden tijdens de coronatijd in beeld, in een serie video's. De eerste waterhelden in deze serie zijn vader en zoon den Haan.

Werk gaat door
Vader en zoon Den Haan werken allebei als operationeel medewerker bij het hoogheemraadschap van Delfland. Iedere dag zijn zij op pad om onder meer de stuwen, gemalen en inlaten te beheren die ervoor zorgen dat er niet te veel en niet te weinig water is in het gebied van Delfland. Gerrit en Gerrit: “Het is een rare tijd. Het is stil op straat, mensen spreken je niet meer aan als je in de stad loopt. Maar ons werk blijft 24/7 doorgaan.”

Water en corona
Dat het werk doorgaat is echt nodig, ook tijdens de coronacrisis. Want het water houdt er geen rekening mee dat Nederland nu grotendeels stil ligt. “Als er een bui valt in de coronatijd komen we ook in actie. Mensen vinden het niet leuk als hun kelder onder water komt te staan. Of een tuinder die water in de kas krijgt omdat wij ons werk niet meer doen. Werken aan droge voeten en schoon water gaat altijd door!”

Droge tijd
Begin april is officieel het droogteseizoen gestart. Waterbeheerders in heel het land zijn vanaf die datum bezig met voorbereidingen voor een mogelijke periode van droogte en de gevolgen daarvan. Voor het hoogheemraadschap betekent het dat ze de regiegroep droogte bij elkaar roepen. Ook zijn de overleggen met waterpartners begonnen. Tijdens de droge periode gaat het werk door voor Gerrit en Gerrit. “Als het waterpeil onder het streefniveau komt, kunnen er verzakkingen optreden aan dijken. En dat niet alleen, ook de vissen en het overige waterleven willen voldoende water hebben.” Daarom zorgen de Gerrits ervoor dat de waterverbindingen open blijven en dat er voldoende water ingelaten kan worden in drogere gebieden.

Anders door corona
Wat is er veranderd door de coronamaatregelen? “Onze aannemers werken gelukkig ook gewoon door. Wij houden uiteraard 1,5 meter afstand als er een aannemer komt helpen. En we zitten niet meer bij elkaar in de auto. Overleg of vergaderingen gaan wel door, alleen dan via Skype of videobellen.”

Video
Je kunt de video van vader en zoon den Haan én binnenkort ook andere waterhelden bekijken op de website van hoogheemraadschap Delfland, www.hhdelfland.nl.