Laptops worden langsgebracht (foto: Saskia du Bois-Schütz)
Laptops worden langsgebracht (foto: Saskia du Bois-Schütz)

Laptops voor thuis lerende kinderen

Algemeen

DELFT - De scholen zijn gesloten en we studeren massaal vanuit huis. Voor vele is dit geen probleem, maar er zijn kinderen die dit anders ervaren, doordat zij bijvoorbeeld niet over de nodige leermiddelen beschikken. Daarom is Saskia du Bois-Schütz, de oprichtster van PepFlo, het initiatief KinderLaptops gestart. "Wij verzamelen oude, maar nog goed werkende (bedrijfs)laptops in en maken deze beschikbaar voor scholieren."

Door Svjetlana Zivkovic

"PepFlo is een Delfts initiatief waarbij studenten aan bedrijven voor een bijbaan worden gematcht", vertelt oprichtster Saskia. "Daar is nu een nieuw initiatief bijgekomen: KinderLaptops.nl. We hebben zelf ervaren dat een extra laptop heel wenselijk is voor het volgen van digitaal thuisonderwijs, maar we schrokken van de laagste nieuwprijzen van laptops. Voor veel gezinnen is dit niet haalbaar, zeker niet als er voor meerdere kinderen een laptop moet worden aangeschaft. We zijn toen met KinderLaptops gestart omdat wij zelf beschikken over een groot netwerk en die graag wilden benutten voor dit goede doel, zodat ook wij een steentje bij kunnen dragen in deze tijd."

KinderLaptops
"Net als bij veel bedrijven ligt een groot deel van onze corebusiness door de coronacrisis stil, maar zelf houden wij niet van stilzitten", zegt Saskia. "Daarom zetten wij onze verbindingskracht, ons netwerk en expertise in om ervoor te zorgen dat alle (basisschool)leerlingen mee kunnen doen aan het digitale onderwijs. Docenten werken keihard en versneld aan de digitalisering van het onderwijs, maar niet iedere leerling beschikt thuis over een laptop of een ander device. Soms kunnen ze een device van school lenen, maar lang niet altijd. In andere situaties zijn de devices wel aanwezig, maar kunnen papa of mama daardoor niet meer werken, omdat hun kind de laptop voor school gebruikt. Dit keer matchen we geen studenten aan organisaties, maar bedrijfslaptops aan leerlingen!

In aanmerking komen
Scholieren die een laptop goed kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden via het inschrijfformulier op de website www.kinderlaptops.nl (uiteraard met toestemming van ouders/verzorgers). "Ze komen nu, helaas, op de wachtlijst te staan, maar zodra er een laptop voor hen beschikbaar komt, nemen wij contact met hen op. Op dat moment krijgen ze pas van ons een betaal link (Kostprijs van €35 voor het ontvangen/ophalen, klaarmaken en desinfecteren van de laptop, verzenden, verpakken etc.). Zodra de betaling binnen is wordt de laptop aan bij hen afgegeven of aan hen verstuurd."

Reacties
De reacties zijn overweldigend en positief. "Zoveel blije gezinnen en steun van heel veel mensen die onze oproepen delen, waardoor we een nog grotere bereik krijgen", vertelt Saskia. "Ook vanuit de gemeente wordt er super goed meegedacht en geholpen waar mogelijk."

Inzameling
Ook jij kan eraan meehelpen! "Op dit moment zijn we vooral op zoek naar nog veel meer laptops om aan de grote vraag te voldoen. Dus oproep aan iedereen; heb je een laptop liggen die je niet meer gebruikt, al is het er maar één, dan komen wij deze heel graag ophalen, zodat we weer een leerling/gezin kunnen helpen.