<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Alwin, Ayla en lid Romy beleven leuke tijden met elkaar
Alwin, Ayla en lid Romy beleven leuke tijden met elkaar (Foto: )

Passie met een gouden rand: Alwin (23) en Ayla Teutelink (17)

DELFT - Deze week twee gemotiveerde, stoere, inspirerende en jonge vrijwilligers in de spotlight: Alwin en Ayla Teutelink. Broer en zus zijn beiden al jaren actief bij Scouting Marco Polo als lid, leiding en organisatoren van activiteiten.

Door Cheyenne Toetenel

Scouting Marco polo is opgericht in 1972 en ligt in Tanthof. Het is een groep met zes verschillende speltakken en ze draaien volledig op vrijwilligers. Twee van die vrijwilligers zijn Alwin en Ayla. Zij ademen scouting en zijn altijd op het clubhuis te vinden om kinderen leiding te geven, te klussen of om nieuwe activiteiten te bedenken en uit te voeren. Zelfs nu het clubhuis is gesloten door de coronamaatregelen blijven ze bezig.

Sociaal
Vaak hebben mensen een negatief beeld over scouting, ziet ook Ayla. "Zo wordt er vaak gedacht dat het puur draait om plantjes, maar dat is zeker niet alles. Natuurlijk speelt de natuur een grote rol, maar daarbuiten zijn er een heleboel andere activiteiten en bezigheden. Buiten dat alles vind ik ook zeker de samenwerking die je er hebt ontzettend leuk." Wat Alwin vooral aanspreekt, is de ruimte om jezelf te zijn en te groeien: "De kans om als lid naar opkomsten te komen en je te vermaken, leiding te geven aan de jeugdleden of deel te worden van het bestuur van een vereniging. Het mooiste vind ik het kunnen delen van kennis, ervaring en enthousiasme met de kinderen, en alle andere vrijwilligers. Als leiding geniet ik ervan om dingen te bedenken die alle kids scherp en enthousiast houden. Daarbij raak je als team snel vrij hecht."

Jeugdlid
Alwin en Ayla lopen al jaren rond op de scouting, eerst als lid en nu als vrijwilliger. Alwin: "Toen ik vijf was ben ik als Bever begonnen. Mijn vader heeft zijn hele jeugd op scouting gezeten en ik hield al jong van vuur en buiten zijn. Bijna een perfecte match dus. Toen ik vijftien was ben ik begonnen met leiding geven. Dat doe ik bij de Esta's, kinderen van zeven tot elf jaar." Ayla is in 2011 bij de groep gekomen. "Mijn broer gaf leiding aan een speltak waar een oud-klasgenootje van mij bij zat. Die twee hebben er eigenlijk voor gezorgd dat ik een keer ben gaan kijken en ik vond het meteen hartstikke leuk!" Zij is nu bijna twee jaar vrijwilliger. "Ik geef leiding aan de Bevers, dat zijn kinderen van vijf tot zeven jaar. Ik had een paar keer geholpen bij diverse speltakken, wat mij zo aansprak dat ik me heb aangesloten bij het leidingsteam. Daarnaast heb ik ook een kleine taak bij de financiële acties en help ik waar nodig." Het samenwerken met elkaar bevalt broer en zus goed. "Om dit samen met mijn broer te doen vind ik top!" Wel hebben zij een duidelijke regel ingesteld. "Wij hebben de afspraak gemaakt; thuis is thuis en scouting is scouting. Wij doen dus altijd ons best om die twee gescheiden te houden."

Online activiteiten
Hoewel het clubhuis voorlopig gesloten blijft en fysieke activiteiten zijn afgelast door de maatregelen rondom het coronavirus, blijven Ayla en Alwin druk bezig met hun werk voor de scouting. Ayla: "In deze tijd houden we ons vooral bezig met het voorbereiden en het uitbrengen van online opkomsten. Zo zorgen we ervoor dat elke speltak rond de originele opkomsttijd een opdracht krijgt die ze thuis kunnen uitvoeren." Alwin vult aan: "Zo hebben ze al droomclubhuizen ontworpen in minecraft en live met de leiding bananenpannenkoekjes gebakken. Zo hoeven ze geen seconde scouting te missen."

Nog lang door
De twee doen hun vrijwilligerswerk met veel plezier en zijn daarom van plan het nog lang te blijven doen. Ayla: "Ik hoop dit zeker nog wel een tijd te doen! Ik weet niet hoe lang ik nog leiding zal blijven, maar op het moment dat ik daarmee stop neem ik graag een andere taak op mij binnen deze vereniging." Ook Alwin staat er zo in: "Als kok zal ik misschien niet lang meer leiding kunnen geven, maar ik ben zeker niet van plan om weg te gaan!"

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>