Ring Pass Delft dames 1 schrijft geschiedenis
Ring Pass Delft dames 1 schrijft geschiedenis

Delftse hockeysters schitteren komend zaalseizoen in de hoofdklasse

sport

DELFT - De dames van Ring Pass Delft hebben geschiedenis geschreven. De KNHB besloot maandagmiddag om de play-offs in de zaal, die werden afgelast vanwege storm Ciara, niet in te halen. Alle teams die zich hiervoor hadden gekwalificeerd promoveren naar de hoofdklasse.

Door Cheyenne Toetenel

Wekenlang was het onduidelijk of de wedstrijden zouden worden ingehaald. De bond heeft meerdere scenario’s bekeken voor de indeling van de hoofdklasse zaal 2020-2021. Besloten is om de teams die zich hadden gekwalificeerd voor de play-offs te laten promoveren, om zo niemand de kans op het spelen in de hoofdklasse te ontnemen. Voor Ring Pass Delft betekent dit een historische prestatie in de clubgeschiedenis.

Jong team
Het is voor Bart Vergeer, trainer en coach van het eerste damesteam, pas het eerste seizoen bij Ring Pass. Iets wat hem vanaf moment één al goed bevalt. "In het begin heb ik de dames weleens jonge hongerige wolven genoemd. Met het vertrek van de oude kern bleef er een team over met twaalf nieuwkomers, dat zich opnieuw moest vormen. Dat bracht uitdagingen met zich mee, maar de groep is heel snel gegroeid. Dat gecombineerd met een sterke fysieke ontwikkeling, sociale integriteit en talent zorgt voor een mobiele vechtmachine die veel kan winnen." En winnen, dat doen ze. In de zaal spelen de dames volgend jaar hoofdklasse, op het veld staan ze momenteel op een koppositie in de overgangsklasse. Dat zijn unieke prestaties, ziet ook Vergeer. "Ring Pass Delft is dit jaar 80 geworden. Neem van al die jaren de uitslagen van alle competities en je ziet dat dit team de beste uitslagen heeft. Zowel in de zaal, op het veld en in de gold cup."

Verrassend goed
Hoewel de dames bijzonder goed presteren, was dat niet direct hun doelstelling. "Ons doel was om in zowel de zaal als op het veld in de huidige competitie te blijven en de jonge ploeg op te leiden." Met de huidige positie in de veldcompetitie en een historische promotie in de zaal zijn ze die doelen ver overstegen. Op het veld kwam dat besef al snel en werden doelen bijgesteld, In de zaal kwam het halverwege. "Wij stonden op degradatie, maar zagen een kans omdat de topploegen ook niet extreem goed presteerden. We zijn toen als team van opleiding naar prestatie omgeschakeld, wat hardere terugkoppeling, speeltijd op basis van winst en verantwoordelijkheid voor intensiteit op het veld betekende. Met die aanpak wonnen we van de nummers 2 en 3 en plotseling stonden we derde." Daarna wilden de Delftse hockeysters nadrukkelijk winnen. "Dat heeft de rest van de competitie geweten, want we verloren geen enkele keer meer."

Spanning
Toch was het voor de dames nog even spannend vanaf het moment dat de play-offs werden afgelast. "Vanaf dat punt konden wij niks meer doen om te promoveren en zaten we angstig te wachten op de uitkomst van het promotievraagstuk." Dat heeft zo zijn werking gehad op het team. "De voorbereiding op het tweede deel van het veldseizoen was inmiddels al behoorlijk ingekort door twee weken extra zaalhockey, en daarbovenop kwam de spanning en onzekerheid. We hebben in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft eigenlijk alle wedstrijden verloren." Vanaf het moment dat de competitie begon stond de groep er langzaam weer. "De spelers begonnen, in plaats van aan te klampen en te overleven, weer te groeien. De eerste wedstrijd tegen Xenios wonnen we met zelfvertrouwen. We waren nog niet volledig op oorlogssterkte, maar wel klaar voor de start van de tweede seizoenshelft."

Veldcompetitie
Die tweede seizoenshelft blijft vooralsnog uit, door de maatregelen tegen het coronavirus. En dat terwijl het team een goede kans maakt op promotie naar de promotieklasse. "We bereiden ons voor op een mogelijk vervolg van de competitie, om het kampioenschap dubbel en dwars te verdienen. Het team heeft een schema meegekregen met trainingen die ze in huis kunnen doen. Fysiek gezien zou dat een goed startpunt moeten zijn, maar als je blessures wilt voorkomen heb je drie weken training nodig om terug op niveau te komen." Vergeer is daarom ook niet heel happig op het herstarten van de veldcompetitie. Hij weet dat dit wisselende gevolgen kan hebben. "Mogelijk zijn we al klaar en kampioen, maar het is ook mogelijk dat we na een historisch seizoen alsnog met lege handen komen te staan. Wat er ook gebeurt, de sportwereld gaat in ieder geval een gigantische klap krijgen. Niemand heeft een idee hoe het hockeylandschap er straks uitziet. Maar uiteindelijk is alles relatief als het gaat om gezondheid, daar moet nu de prioriteit liggen."