Jumbo Buitenhof, medewerker in geel hesje
Jumbo Buitenhof, medewerker in geel hesje

Gele hesjes in Delftse supermarkten

Algemeen

DELFT – Het is inmiddels al twee weken geleden dat het kabinet maatregelen heeft getroffen tegen het COVID-19 virus. Zo zijn er heel veel winkels, uitgaans- en horecagelegenheden gesloten. De supermarkten blijven wel open door hun belangrijke rol in de levensmiddelenvoorziening. Om de veiligheid van de medewerkers én klanten te waarborgen, komen de supermarktketens met eigen maatregelen.

Door Dimitri Pröbsting

Na het afschermen van de kassières met plexiglas, is er nu ook een andere maatregel genomen. Dat houdt in, gele hesjes met de tekst: Samen houden we 1,5 meter afstand. Deze worden gedragen door de vakkenvullers, om ze te beschermen.

Spontaan idee 
In verband met het COVID-19 virus zijn er al maatregelen getroffen voor de kassières die er werken. Zo zag Jeroen de Bruin van Jumbo Buitenhof vorige week al op social media voorbijkomen hoe de kassières beschermd worden met een plastic doorzichtig scherm, om de transacties zo veilig mogelijk te laten verlopen tussen medewerker en klant. “Dit was geen officiële maatregel, maar toch een goed initiatief”, aldus Jeroen. “Maar hoe zit het met de medewerkers die in de winkel werken en de schappen vullen? Als er klanten voorbijkomen is het soms nog zo dat zij te dicht op de medewerker staan. Vervolgens bespreek je met de medewerkers wat je kan doen om het winkelen zowel voor de klant als de medewerker zo veilig mogelijk te laten verlopen.” Hierdoor kreeg Jeroen zondagmiddag een spontaan idee. Gele hesjes met daarop ‘Samen houden we 1,5 meter afstand’. Hij is er direct mee aan de slag gegaan, waardoor zijn medewerkers ze dezelfde dag nog konden aantrekken. “Als ondernemer heb je een bepaalde verantwoordelijkheid naar de medewerkers toe. Zo wil je dat de medewerkers altijd veilig zijn. Als franchisehouder moet dit goed geregeld worden.”

Invoering
Jeroen heeft zijn idee neergelegd bij het hoofdkantoor. “Ik heb dit hoogstpersoonlijk geregeld.” Door dit idee, heeft het hoofdkantoor deze maatregel ook landelijk ingevoerd en is het nu aan de orde voor zo’n 80.000 medewerkers. Dit is niet alleen bij de Jumbo zo, het blijkt ook dat andere winkelketens bezig zijn om dit idee te realiseren voor hun eigen medewerkers. Dat geldt ook voor de medewerkers van PLUS Bomenwijk. “De hesjes zijn in de maak. Het is belangrijk dat onze mensen gezond blijven, dus wij willen er uiteraard gebruik van maken”, zegt Marcel Schungel van PLUS Bomenwijk.