Het is even wennen, maar het terrein van Wippolder is in deze barre tijden alleen geopend voor de kinderopvang. Voetballers worden er weggestuurd door aanvoerder Mike Mesker... (foto: Roel van Dorsten)
Het is even wennen, maar het terrein van Wippolder is in deze barre tijden alleen geopend voor de kinderopvang. Voetballers worden er weggestuurd door aanvoerder Mike Mesker... (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Corona legt competities lam; wat zijn de gevolgen voor de regioclubs?

sport

DELFT - Het kan u niet ontgaan zijn dat heel Nederland, nee, heel Europa in de ban is van het Corona-virus. Wat betekent dit voor onze regioclubs?

Door Alphons de Wit jr.

Wesley Epskamp is sinds het begin van dit seizoen trainer van het vlaggenschip van RKDEO en moet improviseren. "Hier wordt heel de wereld niet blij van. Wij dachten eerst dat het wel meeviel en we in kleinere groepjes konden trainen. Toen dat niet mogelijk bleek, wilden we in groepjes hard gaan lopen, maar ook dat wordt niet toegelaten. Daarom zijn de spelers nu op zichzelf aangewezen."
En dat heeft zo zijn nadelen. "We zijn een amateurvereniging die zo professioneel mogelijk wil overkomen, maar het is moeilijk om spelers van een tweedeklasser te verplichten om twee tot drie keer per week voor zichzelf te trainen. We hebben uiteraard wel uitgesproken dat we uitgaan van een stukje zelfdiscipline, zeker omdat de cruciale fase van de competitie voor de deur staat."

Schema's
Het is voor de spelers duidelijk wat van hen wordt verwacht. "We hebben een schema opgesteld, waarbij duidelijk wordt wat voor oefeningen ze aankomende maand drie keer in de week kunnen doen." Voor Epskamp is dat gesneden koek. "Ik kom uit de sportbranche en heb vooral ook gekeken naar het arbeids- rustvermogen: maandag, woensdag en vrijdag trainen we. De overige dagen is er plek voor rust en gedurende de week worden de trainingen ook intensiever. De vrijdagtraining is het zwaarst en daarna hebben ze twee dagen rust. Maar nogmaals: we hebben te maken met amateurs en het is moeilijk om het ze te verplichten."
Epskamp ziet één voordeel aan de hele situatie. "Want fysiotherapie mag nog wel. Degenen die geblesseerd zijn of terugkomen van een blessure kunnen via hun zorgverzekering nog bij onze fysiotherapeut Mick van der Spek terecht. Zo kunnen jongens die geblesseerd zijn in alle rust werken aan hun herstel en zijn ze misschien inzetbaar in de cruciale fase van de competitie."
De oefenmeester gaat ervan uit dat die competitie uitgespeeld zal worden. "Zoals het er nu uitziet, denk ik van wel. Als we op 6 april kunnen trainen, kunnen we erna met twee wedstrijden in de week de competitie afronden, maar de gezondheid van heel Europa gaat natuurlijk altijd voor. Mocht de competitie verder gaan, dan hebben we in ieder geval de mazzel dat er nog van alles te winnen valt."

Wippolder  
Bij competitiegenoot Wippolder is voorzitter Danny de Lee er nog niet zo zeker van dat het seizoen wordt afgerond. "Ons veld is aan een groot onderhoud toe en de verantwoordelijke vroeg me deze week 'Zal ik het er maar uithalen, want je hebt het dit seizoen toch niet meer nodig?' Ik had er niet bij stilgestaan, maar het zou zomaar zo kunnen."
Vorige week donderdagmiddag, na de persconferentie van premier Rutte was voor het bestuur van Wippolder duidelijk wat van hen werd verwacht. "Daarom hebben we snel de keuze gemaakt om dicht te gaan. De leden reageerden er goed op. Jongeren vroegen of ze wel oefenwedstrijdjes mochten plannen of een biertje doen in de kantine, maar dat hebben we afgekapt. Ook de biljartclub hebben we, tot hun en onze spijt 'nee' moeten verkopen. Inmiddels merk je via sociale media dat mensen het al missen en dat het gaat kriebelen. Dat zegt toch dat je een bepaalde functie hebt in de samenleving."
Datzelfde geldt voor de accommodatie, waar één van De Lees kinderopvangvestigingen is gehuisvest. "We zijn alleen open voor kinderen met ouders in vitale beroepen en doen het hek voor hen open; de rest van de dag is het dicht. Toch heeft vestigingsmanager Mike Mesker maandag honderdtweeëndertig kinderen, die toch op het terrein waren, weggestuurd. Normaal is het geen probleem dat ze er voetballen, maar in deze situatie willen we dat niet."
Ook voor De Lee biedt de ontstane situatie misschien mogelijkheden. "Zo zijn we aan het onderzoeken of het misschien mogelijk is om in kleine groepen onderhoud aan het buitenschilderwerk te verrichten. We moeten de handen ineenslaan en positief blijven. We gaan er altijd maar vanuit dat onze bewegingsvrijheid vanzelfsprekend is, maar worden er nu mee geconfronteerd dat dat zeker niet altijd het geval is."
Heeft de situatie ook consequenties voor het voortbestaan van Wippolder? "Gelukkig niet, want wij zijn een financieel gezonde club. Ik kan me echter voorstellen dat clubs die het water aan de lippen hebben staan wel in de problemen komen. Voor veel clubs is de kantineomzet toch een derde of de helft van de totale begroting. Als je er al niet al te florissant voorstaat, kan dat desastreus zijn. Gelukkig is daar bij ons geen sprake van."