Afbeelding

Het fietsseizoen zou nu moeten beginnen

Algemeen

DELFT –  Het fietsseizoen start in de lente, maar door de coronacrisis lopen de dingen nu even anders. Ook ondernemers als Karlas Fietsen aan het Bartokpad passen zich aan de nieuwe situatie aan.

Normaal is de lente de periode dat iedereen zich goed oriënteert op de aanschaf van een nieuwe fiets voor het  aankomende seizoen. Maar door het virus is het rustiger en is men meer afwachtend. De virusproblematiek brengt ook haar eigen aandachtspunten met zich mee, zo merkt ook Olaf Karlas: “Bij Karlas Fietsen werken we momenteel volgens de RIVM richtlijnen en zullen we de ontwikkelingen met betrekking tot het virus afwachten. Tot die tijd proberen we de nodige en noodzakelijke handelingen zo goed mogelijk op te lossen.”

Leuke ontwikkelingen
In de fietsenbranche zijn leuke ontwikkelingen. “Zo komen er steeds meer fietsen met een 'intube' accu”, vertelt Olaf. “Een 'intube' accu is een accu die weggewerkt is in de buis van de fiets. Dit zorgt voor een stabiele wegligging doordat de accu lager ligt dan achterop de drager. Daardoor is het gewicht beter  verdeeld over de fiets.” Ook zie je steeds meer fietsen met een belt-drive. Dit is een carbon riemaandrijving in plaats van de  ketting. De belt-drive heeft een aantal voordelen. Zo heeft die minder onderhoud nodig en blijft de riemaandrijving schoner omdat je hem niet hoeft te smeren. Een belt drive rekt niet en gaat tot vijf keer zo lang mee als de traditionele metalen fietsketting.

GPS
De laatste ontwikkeling van Gazelle is dat het bedrijf een aantal e-bike modellen met GPS heeft uitgerust. Bij deze GPS zit een app waarmee je eenvoudig op je telefoon de gegevens van de fiets kunt zien, zoals hoe vol de batterij zit, het aantal kilometers dat je gereden hebt en waar je fiets staat Bovendien krijg je automatisch een melding bij verplaatsing of een poging tot diefstal. Een veilig gevoel! De GPS is ook te combineren met een ANWB verzekering. Als de fiets gestolen is kun je dit via de app aangeven en heeft de ANWB 72 uur de tijd om de fiets terug te vinden. Lukt dit niet, dan krijg je een nieuwe fiets.