Het onderwijs op de TU Delft is de komende weken gestaakt. Ook Delftse zorginstellingen nemen maatregelen
Het onderwijs op de TU Delft is de komende weken gestaakt. Ook Delftse zorginstellingen nemen maatregelen

Zorginstellingen nemen extra maatregelen tegen coronavirus

Algemeen

'Wij zijn goed voorbereid op het coronavirus'

DELFT - Drastische maatregelen in ons land en onze buurlanden, een toenemend aantal zieken en een economie die forse klappen krijgt. De wereld is in de greep van het coronavirus. De Delftse zorginstellingen nemen extra maatregelen om verspreiding te voorkomen.

Door Cheyenne Toetenel

Musea die dichtgaan, theaters die voorstellingen cancelen, feestjes die niet door mogen gaan en sportwedstrijden die worden uitgesteld. Dat is wat sinds afgelopen donderdag aan de orde is, ook in Delft. En niet voor niets: de coronabesmettingen stijgen in rap tempo. Landelijke maatregelen zijn donderdag door minister-president Rutte en minister Bruins toegelicht tijdens een persbijeenkomst. Zo zeggen zij iedereen in Nederland thuis te blijven bij klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Bijeenkomsten met meer dan honderd personen worden in heel het land afgelast en hogescholen en universiteiten zijn verzocht onderwijs online aan te bieden. Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk. Met name zorgpersoneel is juist nu hard nodig op de werkvloer, want de zorg gaat door óf neemt zelfs toe. Hoe gaan de zorginstellingen in Delft om met deze ontwikkelingen?

Reinier de Graaf
Een belangrijke schakel in dit verhaal is uiteraard ons Delftse ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis. "In het Reinier de Graaf ziekenhuis staat de veiligheid van onze patiënten en medewerkers voorop", laat een woordvoerder weten. "We zijn dan ook goed voorbereid op het coronavirus. Als een patiënt zich meldt met de verdenking op aanwezigheid van dit virus werken we volgens een protocol dat gebaseerd is op de landelijke richtlijnen van het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het isolatiebeleid van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Patiënten die geen ziekenhuiszorg nodig hebben, herstellen thuis en worden gemonitord door de GGD Haaglanden." Om een uitbraak van het virus te voorkomen, heeft het ziekenhuis aanvullende maatregelen genomen naar aanleiding van de adviezen van de regering. "Afspraken op de poliklinieken worden vanaf aanstaande maandag zoveel mogelijk telefonisch afgehandeld. Ook wordt gekeken welke geplande zorg uitgesteld kan worden." Daarnaast heeft het Reinier de Graaf ziekenhuis de bezoekregeling aangepast. "Patiënten mogen maximaal één bezoeker per dag ontvangen, onder voorwaarde dat deze bezoeker geen koorts heeft, kortademig is, hoest of luchtwegklachten heeft. Voor patiënten in kritieke toestand, gelden geen beperkingen ten aanzien van het aantal bezoekers. Voor het Moeder en Kind Centrum geldt dat ouders van hun opgenomen kind geen bezoek zijn." De woordvoerder laat weten dat er voorlopig geen bijeenkomsten in het ziekenhuis meer plaatsvinden en dat medewerkers die geen directe zorgtaken uitvoeren, zo veel mogelijk thuiswerken. Het kabinet adviseert zorgmedewerkers in heel Nederland om niet op reis te gaan naar het buitenland. Ook het Reinier de Graaf Gasthuis voert deze maatregel voor alle medewerkers door. Wat betreft de schaarste aan beschermende kleding, mondkapjes, handschoenen en andere beschermingsmiddelen moet ook in het Reinier de Graaf ziekenhuis zorgvuldig worden omgaan met persoonlijke beschermingsmiddelen. "Daarom hebben we onze zorgmedewerkers gevraagd om spaarzaam om te gaan met isolatiejassen, maskers, handschoenen, spatbrillen, handalcohol, gazen en spuiten. En we werken samen met andere ziekenhuizen en zorginstellingen om de materialen zo goed mogelijk te verdelen als dat nodig is."

Pieter van Foreest
Het kabinet roept dringend op om bezoek aan ouderen en mensen met een verminderde weerstand te beperken. Zorginstelling Pieter van Foreest heeft aanvullende maatregelen getroffen om deze personen te beschermen. "De cliënten die bij ons wonen behoren tot een kwetsbare doelgroep. Vandaar dat wij als Pieter van Foreest maatregelen nemen. Zo mogen onze bewoners nog maar maximaal één bezoeker per bewoner per dag. Bij binnenkomst en vertrek worden bezoekers verzocht direct naar hun naaste te gaan en na bezoek direct de instelling te verlaten." Een ingewikkelde afweging, omdat het op ouderen en familieleden veel impact heeft. "Het gaat om kwetsbare mensen, dus deze richtlijn is nodig." Voor bezoekers met gezondheidsklachten gelden strengere regels: "Bent u verkouden, snotterig of grieperig? Kom dan niet op bezoek." Uiteraard worden bezoekers én personeelsleden ook dringend verzocht zich altijd aan de hygiëneregels te houden. Zij krijgen opdracht om hun handen regelmatig minimaal 30 seconden te wassen, altijd bij binnenkomst en vertrek. Daarnaast moet ook in de zorginstelling sociale afstand gehouden worden. "Dus geen handen geven, kussen of knuffelen."

GGZ Delfland
Ook GGZ Delfland heeft besloten strengere regels op te stellen om verspreiding van het virus in te perken. Zo gaat de Week van de Psychiatrie, die van 23 tot en met 29 maart in Delft gepland stond, niet door. "De keuze om de manifestatie niet door te laten gaan, hebben we niet lichtvoetig genomen. Het is een weloverwogen besluit om zo risico's op besmetting voor onze cliënten, hun naasten en medewerkers te beperken", klinkt het in een reactie. "Een deel van de cliënten van GGZ Delfland heeft een kwetsbare gezondheid. Voor hen vormt besmetting een extra groot risico. Als veel medewerkers besmet raken lopen we het risico dat de zorgcontinuïteit in gevaar komt. Deze risico's wil GGZ Delfland zoveel mogelijk mijden. Daarom treffen we de nodige voorzorgsmaatregelen. GGZ Delfland wil de kans op verdere besmetting verkleinen zodat de zorg aan cliënten gecontinueerd kan worden." Hoewel het maximaal toegestane personen bij een evenement landelijk is vastgesteld op honderd, legt GGZ Delfland de grens lager. "Bijeenkomsten met 25 deelnemers of meer zijn niet toegestaan. We hopen dat de geplande activiteiten op een later moment plaats kunnen vinden."