Stef Breukel doet veel voor de journalistiek en de politiek (foto: SB)
Stef Breukel doet veel voor de journalistiek en de politiek (foto: SB)

Hemd van het lijf: Stef Breukel

Algemeen

Stef Breukel (76) was jarenlang fotojournalist en zet zich in bij verschillende besturen.

Waarom wilt u hier op de foto?
"Deze foto is genomen in de Doelentuin in Delft. Ik kom hier graag en vooral ook met de kleinkinderen om een balletje trappen. Het is er heel mooi."

Vanwaar uw interesse voor fotojournalistiek?
"Ik heb een opleiding gevolgd op verschillende academies voor beeldende kunst, maar na een paar jaar zag ik dit niet meer zitten en wilde ik wat anders doen. Zodoende ben ik toch in het beeldwereldje blijven hangen."

Hoe lang was u fotojournalist?
"Van 1967 tot 1984 was ik als fotojournalist werkzaam bij de Haagsche Courant."

Wat is het mooie aan het vak?
"Het mooie is dat je altijd ergens bij bent waar wat gebeurt. Je komt op plekken, maakt van alles mee en ziet dingen. Dat levert vaak hele mooie resultaten op."

Wat is het meest indrukwekkende wat u als fotojournalist heeft meegemaakt?
"Bijzonder is dat ik een aantal accreditaties heb gehad, bijvoorbeeld voor De Tweede Kamer. Onvergetelijk waren ook de ontploffing van de lijm-en gelatinefabriek en de moorden in 't Koetsiertje."

U heeft ook prijzen gewonnen. Welke?
"In 1974 kreeg ik een penning uitgereikt van Prins Bernhard. Dit was voor een foto van koningin Juliana die ik heb gemaakt. Zij zat destijds vijfentwintig jaar op de troon. Later heb ik ook nog met het team van de Haagsche Courant een prijs bij de Zilveren camera gewonnen."

Wat is uw bestuursachtergrond?
"Ik ben bestuurslid van de Stichting Keramiek Promotie Delft en van de Stichting Mediafonds Delft. Daarnaast ben ik ook commissielid van de Lustrum Commissie van de Belangenvereniging Binnenstad Noord en verder houd ik mij bezig met de stichting Madame Ouaga. Ook maak ik deel uit van een aantal projecten.
Welke projecten?
"Voor Binnenstad Noord organiseer ik het 5-jarige jubileum. Bij de stichting Keramiek Promotie Delft zijn we druk aan het vergaderen om voor volgend jaar weer een aantal manifestaties te verzinnen. De projecten in Burkina Faso liggen even op stil door de situatie."

Wat doet u verder zoal?
"Voornamelijk bezig zijn met projecten, maar ik ben ook grafisch ontwerper. Ik heb pas nog een boekje gemaakt voor een vriend en voor de jubileumcommissie van de Binnenstad Noord. Zo nu en dan maak ik ook nog wat foto's voor journalistieke doeleinden."

Als ik burgemeester van Delft zou zijn, dan zou ik..
"... mijn best doen om te kijken of we hier niet een aantal kinderen uit de probleemgebieden aan de Turks-Griekse grens kunnen huisvesten. Ik denk dat daar in Delft zeker wel draagvlak voor is."