De Delftse Menno traint voor de 10km rugzakrun (foto: HandicapNL)
De Delftse Menno traint voor de 10km rugzakrun (foto: HandicapNL)

Menno Flapper traint voor rugzakrun

Algemeen

DELFT - De Delftse Menno Flapper (21) traint samen met zijn trainer Lorenzo (51) voor de 10 km Rugzakrun.

De Rugzakrun is een stoere en uitdagende run over de Utrechtse Heuvelrug. De rugzak staat symbool voor het doorzettingsvermogen van mensen met een handicap om iedere dag weer de gewone, vanzelfsprekende dingen voor elkaar te krijgen. De run is voor iedereen toegankelijk; iedereen rent, rolt of wandelt hetzelfde parcours. Je kunt individueel meedoen of in een team samen met collega's, familie of vrienden. Het parcours loopt over de bosrijke Utrechtse Heuvelrug. Startpunt is Militair Revalidatie Centrum in Doorn. De Rugzakrun zal dit jaar plaatsvinden op zondag 17 mei en Menno Flapper bereidt zich daar volop op voor. Samen met zijn trainer Lorenzo, traint hij ervoor om deel te nemen aan de 10 kilometer run van dit evenement.

Trotse trainer
Zijn trainer Lorenzo is trots. "Toen Menno zich acht jaar geleden aansloot bij mijn groep voor verstandelijk beperkten van de atletiekvereniging in Delft, was één kilometer hardlopen al veel voor hem, maar hij vond het wel meteen heel erg leuk. Naast de gewone trainingen organiseren we eens per jaar een maatjesproject op de club: 'Samen Sporten'. We koppelen dan jongeren met een beperking en zonder een beperking aan elkaar. Die trainen dan samen en uiteindelijk eindigt dat in een 'Golden Ten'-loop in de binnenstad van Delft, een heel festijn. Die tien kilometer rent Menno nu zonder problemen. Menno groeit er echt van. Het sociale aspect is heel belangrijk. De meeste Maatjes zijn studenten, dat is toch een heel andere groep dan waar Menno normaal mee omgaat. Hoewel hij niet zo goed verstaanbaar is, heeft hij leuke contacten. Hij zit bijvoorbeeld ook in het Whatsapp-groepje waarin ze foto's uitwisselen. Op de atletiekvereniging waren we in het begin best een vreemde eend in de bijt, maar nu lopen 'mijn' leden lekker rond en kennen de andere leden hun naam en maken een praatje. Eigenlijk zou dat heel normaal moeten zijn natuurlijk", vertelt Lorenzo.
Voor een goed doel
Het is natuurlijk al een mooie prestatie om deel te nemen aan dit mooie en bijzondere evenement. Daarom is het nog mooier dat het allemaal ook nog eens voor een goed doel is. De deelnemers van de Rugzakrun halen namelijk geld op voor het goede doel. Teveel mensen met een handicap voelen zich regelmatig eenzaam of buitengesloten, omdat Nederland nog lang niet voor iedereen toegankelijk is en omdat een vriendschap sluiten voor iemand met een handicap, soms net even wat lastiger is. Met de Rugzakrun zamelen wordt geld ingezameld in voor het Buddiesprogramma, waarmee we vriendschappen mogelijk maken. En voor toegankelijke festivals. Omdat iedereen overal en altijd moet kunnen meedoen!

Over HandicapNL
In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met een handicap. Dat is 1 op de 8 Nederlanders en dit aantal blijft maar groeien en groeien. HandicapNL (voorheen het Revalidatiefonds en Fonds Verstandelijk Gehandicapten) is een goed doel en ondersteunt iedereen met een handicap om sterker in de schoenen te staan, om talenten te ontwikkelen en om minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om de balans te vinden tussen draagkracht en draaglast. Daarnaast vindt HandicapNL het belangrijk om de samenleving bij het creëren van eerlijke kansen voor iedereen te betrekken. Alle informatie over HandicapNL en de rugzakrun nog een keer nalezen? Dat kan! Ga hiervoor naar www.rugzakrun.nl.