Denzel dos Santos was ook afgelopen weekend met zijn balvastheid een goed aanspeelpunt en de spil in de aanval van Vitesse Delft en een plaag voor de verdediging van Charlois. (foto: Roel van Dorsten)
Denzel dos Santos was ook afgelopen weekend met zijn balvastheid een goed aanspeelpunt en de spil in de aanval van Vitesse Delft en een plaag voor de verdediging van Charlois. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Dos Santos wil met Vitesse de kater van vorig seizoen wegspoelen

sport

DELFT - Vitesse Delft boekte afgelopen zaterdag een zege op Charlois (1-0). Hiermee behielden de mannen van John Hage aansluiting met de top van de ranglijst.

Door Alphons de Wit jr.

Door de zwaarbevochten overwinning op de ploeg van voormalig Vitesse Delft-trainer Manuel Vissers bevinden de roodhemden zich momenteel op de vierde plaats van de competitie. En dat smaakt voor aanvaller Denzel dos Santos naar meer. "Dat is natuurlijk een mooie plek, maar ik vind dat wij op zijn minst voor een periode moeten gaan. Koploper Sparta is met acht punten voorsprong wel ver uit zicht, maar zij hebben ook nog een lastig programma voor de boeg."
Vorig seizoen bereikte Vitesse Delft de finale van de nacompetitie, waarin het met 1-3 verloor van Velo. "Dit seizoen zie ik wel een aantal overeenkomsten met dat seizoen. Ook toen begonnen we heel zwak aan de competitie, maar na de winterstop krabbelden we erbovenop en pakten we uiteindelijk de laatste periode. Ook dit seizoen was de start zwak, maar kwam al in november de ommekeer. Nu zijn we na de winterstop minder goed uit de startblokken gekomen; vooral de nederlaag tegen Binnenmaas van twee weken terug was zonde. Als we van hen hadden gewonnen, hadden we nu op de tweede plek gestaan. Gelukkig ging het afgelopen zaterdag wel goed."

Aansluiting
Aanvankelijk zag het er misschien niet helemaal naar uit dat de punten op sportpark Tanthof-Zuid zouden blijven. "Want we begonnen wat zwak en waren de eerste twintig minuten zoekende. Gedurende de eerste helft vorderde, kwamen we steeds beter in de wedstrijd. Halverwege de tweede helft maakte Patrick dos Reis Tavares de 1-0 en vanaf dat moment voelde het alsof de wedstrijd in de tas zat. Het was een broodnodige overwinning, want anders waren zij bij ons weggelopen; nu hebben we de aansluiting behouden."
Dos Santos is bezig aan zijn tweede seizoen bij Vitesse Delft en dat bevalt hem prima. "Ervoor heb ik bij Heerjansdam, Rijsoord, Oude Maas en Sportclub Feijenoord gevoetbald. In dat laatste seizoen had ik heel veel last van blessures en raakte ik het plezier in het voetbal een beetje kwijt. Mijn neef Kevin Soares speelde al bij Vitesse Delft en hij vroeg of ik geen zin had om ook hier te komen voetballen."

Collectief
Inmiddels is de 25-jarige aanvaller een vaste waarde in het keurkorps van trainer John Hage. "En dat bevalt me ontzettend goed. Twee seizoenen geleden nam een heel aantal oudere jongens afscheid en daarom is de club afgelopen seizoen begonnen met een nieuwe trainer en een nieuwe groep. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en zijn we steeds beter op elkaar ingespeeld. We vormen echt een hecht team en vooral in thuiswedstrijden zijn we moeilijk te verslaan. Achterin staat het goed en voorin hebben we met Nichy Fortes, René de Graaff, Rick Burgering, Koen de Vries en mij een aantal jongens dat het verschil kan maken. Daarnaast kunnen we meerdere systemen spelen en zelfs binnen één wedstrijd van systeem wisselen. Dat is voor tegenstanders vaak moeilijk op te vangen."

Hoger niveau
Zelf heeft Dos Santos bij zijn vorige clubs al heel wat ervaring op een hoger niveau dan waarop hij met Vitesse Delft uitkomt. "En dat is het niveau waar wij ook heen willen. Ik ben met Feyenoord kampioen geworden van de eerste klasse, al had ik dat seizoen wel last van blessures. Eigenlijk speel ik al vanaf het moment dat ik de overstap naar de senioren maakte op een hoog niveau. Dat merkte je op trainingen en in de wedstrijden. Ik denk dat het voor Vitesse Delft ook zeker mogelijk is om dit te halen."
Voorlopig zit Dos Santos dus wel op zijn plek op sportpark Tanthof-Zuid. "Ik heb hier het plezier in het voetballen teruggevonden en ik speel veel wedstrijden. We hebben een fijne trainer die duidelijk is, veel met jongens praat en die jong en ambitieus is. Ook met zijn oefenstof zit het wel goed."
Daarnaast heeft de aanvaller zelf ook zijn inbreng in het elftal. "Ik heb kwaliteiten die het elftal als geheel beter kunnen laten functioneren. Zo kan ik goed een bal vasthouden, zodat andere aanvallers kunnen aansluiten en ik ben sterk in de één-op-één met de keeper. Zo pik ik regelmatig mijn goaltjes mee." Op dit moment zijn dat er dit seizoen zes. "Ik ga dit seizoen minstens voor de tien doelpunten. Maar wat nog belangrijker is, is dat we ons als team plaatsen voor de nacompetitie, al heb ik ook het geloof dat we het kampioenschap nog niet helemaal uit ons hoofd moeten zetten. En natuurlijk is het leuk als ik tot die tien goals kom, maar het belangrijkste blijft dàt we scoren, niet wíe de trekker overhaalt."