George Kunz:
George Kunz: "Dit worden hoogwaardige appartementen." (Foto: EvE)

Van studentenkamers naar hoogwaardige appartementen

Algemeen

DELFT – "Dit is werk waar we goed in zijn." Bouwbedrijf G.G. Kunz bouwt aan de Oude Delft zes nieuwe appartementen in een monumentaal pand. Een bijzonder project.

Sinds afgelopen zomer zijn de bouwers van G.G. Kunz druk bezig met de renovatie van de binnenkant van het pand aan de Oude Delft 3. "Tot voor kort was dit een studentenwoning", vertelt George Kunz. "Twee kamers met een gemeenschappelijke keuken, douche en toilet. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we die kamers zouden opknappen. Maar toen we het pand bestudeerden zagen we al snel dat er veel meer mogelijk was. Met die hoge kap was er veel ruimte te winnen." En zo ontstond het plan voor zes hoogwaardige, zelfstandige appartementen. "Ieder appartement krijgt een eigen huisnummer", vertelt George. "Verder heeft ook ieder bewoner zijn eigen douche, toilet en kitchenette, en eigen aansluitingen." Op de begane grond wordt de centrale opgang ook helemaal aangepast. In plaats van de smalle trappen die er waren komt hier nu een entree dat "past bij de statuur van het pand."

Monumentale status
Een project als dit is voor George nu precies een kolfje naar zijn hand. "Dit is nu precies waar we goed in zijn. Niet alleen maar uitvoeren, maar ook actief meedenken. Wat is er mogelijk? Hoe krijg je als eigenaar het beste rendement uit je gebouw? Daar zit onze meerwaarde." Als er één bedrijf geschikt is voor vooruitstrevende projecten in een historische stad als Delft, dan is het wel bouwbedrijf Kunz. Het bedrijf vierde in 2018 haar eeuwfeest en kan bogen op veel, heel veel ervaring. "We hebben dit vaker gedaan. Die ervaring maakt dat wij dingen zien die anderen niet zien. Omdat we vergelijkingsmateriaal hebben. Terug kunnen grijpen op eerdere projecten. En we hebben goede mensen, die weten waar ze mee bezig zijn." Dat het pand een Rijksmonument is maakt het project voor George Kunz complexer, maar daardoor ook interessanter. "Dat is het leuke van Delft." Aan monumentale panden is veel regelgeving verbonden. Er wordt gekeken naar de historische waarde, en naar de geschiedenis van het gebouw. Uit welke tijd dateert het? Wat is er allemaal mee gebeurd? "Tegelijkertijd bouwen we voor het nu en voor de toekomst.", benadrukt George. "Deze woningen moeten wel aan alle moderne eisen voldoen. Dat vraagt creativiteit en afstemming."

Over een maand moeten de appartementen klaar zijn en dan kunnen de nieuwe bewoners genieten van een gerieflijke woning op een sprekende locatie in Delft, met uitzicht op de Kolk en het Armamentarium. "Een aanwinst voor de stad."