Afbeelding

Hemd van het Lijf: Yuri Verbeek

Algemeen

Yuri Verbeek (52) kookt graag, schrijft kookboeken, is culinair consultant en schittert tegenwoordig ook in het theater.

Waarom wilde je hier op de foto?
"Dit is mijn kookstudio. Hier breng ik heel veel tijd door en dit is daarom mijn favoriete plek."

Hoe ben je in dat kookwereldje terecht gekomen?
"Dat komt door mijn ouders. Mijn moeder had vroeger een eet- en drinkgelegenheid en ik ben een beetje door het 'horecavirus aangestoken."

Waarom kook je zo graag?
"Omdat het mijn hart en mijn passie is moet ik je eerlijk zeggen. Het moet ook wel verrassend zijn en het moet iets met je gedaan hebben als ik gekookt hebt voor iemand."

Hoe zou jij jouw kookstijl omschrijven?
"Em...zo. Dat is wel een goeie wat je me nu vraagt. Als eerst maak ik een heel mooi gerecht. Normaal ben je in principe klaar met koken en gooi je het eten op een bord, maar bij mij gaat het dan een tweede fase in en dan denk ik; hoe kan ik het nog mooier maken door manier van presentatie of een verhaal erbij. Iets wat het extra versterkt."

Op 6 april sta jij in Theater De Veste. Wat kunnen we daarvan verwachten?
"Iets heel moois. Het is bijna niet uit te leggen. In principe laat ik mijn hoofd zien en hoe ik naar de culinaire wereld kijk. Ik kijk daarnaar met heel veel beleving, heel veel emotie. Er komen natuurlijk ook lekkere hapjes. Het is gewoon een hele belevingsavond. Ik neem je mee met hoe mijn hoofd in elkaar zit en waar ik allemaal mee bezig ben."

Is zo'n show altijd een wens van jou geweest?
"Nee. Daar ben ik toevallig ingerold. Ik heb ooit zo'n belevingsdiner gedaan, waar een paar theaterdirecteuren waren. Een vrouw van het theater vroeg; zou je een keer in het theater willen staan? Ik zei nou, ik denk niet dat mensen op Yuri Verbeek zitten te wachten want ze kennen me helemaal niet. Ik zei ook; ik weet niet of het gaat lukken, waarop zij zei dat ze het toch wilde proberen."

Je hebt ook kookboeken geschreven. Hoeveel zijn dat er geweest?
"Een aantal, maar er zijn er twee gepubliceerd."

Je doet dus van alles. wat doe je het liefst?
"Mensen blij maken doormiddel van koken. De basis van mij is altijd koken."

Wat kunnen we binnenkort van jou verwachten?
"Ik ben met heel veel projecten bezig, maar voor mij is nu het allerbelangrijkste de theatervoorstelling. Dat wil ik echt buiten mijn bedrijf heel erg op richten. Het creëren van gerechten tot aan de voedsel fashion show, dat soort dingen.

Als je burgemeester van Delft was, wat zou jij dan doen?
"Zou ik lekker koken voor heel veel mensen en verschillende culturen, alles wat er in Delft is. Koken verbindt ook altijd met elkaar. Dat is het mooie van koken."