Peter Plugers voor de Vierhovenkerk in Delft (foto: Peter Plugers).
Peter Plugers voor de Vierhovenkerk in Delft (foto: Peter Plugers).

Passie met een gouden rand: Peter Plugers (66)

Algemeen

DELFT - Peter Plugers (66) is vrijwilliger in hart en nieren. Al 30 jaar lang zet hij zich met veel passie, liefde en enthousiasme in voor De Protestantse Wijkgemeente Vierhoven Delft. Stoppen? Dat is hij zeker niet van plan.

Door: Svjetlana Zivkovic

"Ik doe verschillende dingen bij de Wijkgemeente Vierhoven", vertelt Peter. Zo ben ik al tien jaar scriba. Dat is een soort secretaris. Ik hou me als scriba bezig met alles wat met communicatie te maken heeft en alles rondom de vergaderingen van de kerkraad. Naast mijn functie als scriba binnen de wijkgemeente, ben ik hulpkoster. Samen met andere vrijwilligers zorgen wij eens in de vier tot vijf weken bijvoorbeeld voor zaken als de opening en de sluiting van de kerk, maar ook dat er op de zondagmorgen lekkere koffie klaarstaat voor de bezoekers. Hierbij komt natuurlijk ook het stukje veiligheid om de hoek kijken. Ik ben BHV'er en eens in de paar weken heb je een dienst als zijnde hulpkoster of BHV'er", vertelt Peter.

Hoe het is begonnen
Dat er een vrijwilliger achter Peter Plugers schuilt, is zeer zeker geen geheim. De passie komt vanuit de wortels. "Ik ben gereformeerd opgevoed, dus religie en lid zijn van de kerk, zijn altijd al onderdeel van mijn leven geweest", begint Peter te vertellen. "Voordat wij met ons gezin naar Delft verhuisden, was ik altijd al betrokken bij de kerk. Voornamelijk bij het stukje jeugdwerk. Er was altijd wel iets te doen. Al was het maar het papier weg brengen. De interesse was er altijd al en ik keek, en kijk, altijd wat er nog meer te doen is voor en bij de wijkgemeente." De doorslag om vrijwilligerswerk bij De Protestantse Wijkgemeente Vierhoven Delft te gaan doen, zit hem volgens Peter toch wel in het feit dat hij graag iets wilde doen naast zijn betaalde baan. "Ik wilde mij meer bezighouden met anderen dingen die ook belangrijk zijn in het leven. Voor mij is het bijvoorbeeld heel belangrijk om iets goeds te doen voor een ander, om mensen blij maken en ook om iets voor iemand kunnen betekenen, allerlei dat soort zaken. Daar doe ik het voor! Je krijgt er zoveel moois voor terug. Je maakt er gewoon zoveel mensen blij mee en je betekent echt iets voor ze", vertelt Peter trots. Naast het zijn van een scriba en hulpkoster, zorgt Peter er ook voor dat degene die de lezing vanuit huis luisteren, een gedrukte versie krijgen van hetgeen wat er die zondag besproken wordt. "Dan hebben ze het ook op papier", zegt hij.

Stamboomonderzoek
Naast zijn drukke vrijwilligersleven, is Peter ook bezig met een groot stamboomonderzoek van zijn familie. "Mijn vader is met dit onderzoek begonnen en ik heb dit van het overgenomen toen hij te kampen kreeg met dementie. Aan informatie kom ik via verschillende archieven, diverse websites, enzovoort. Er zijn bijvoorbeeld websites die aantonen wat andere mensen al gevonden hebben. Met die informatie en middelen, probeer ik een zo goed mogelijk beeld te schetsen van mijn familie." En met groot succes, want Peter heeft al vele namen gevonden die hij voorheen nog niet had. "Maar liefst 3500 namen van de kant van mijn vrouw en van mijn kant van de familie hebben we al weten te achterhalen. Met het stamboomonderzoek van mijn familie, ben ik veel bezig, vooral tussen het vrijwilligerswerk door", vertelt Peter.

Wijkgemeente Vierhoven
De Protestantse Wijkgemeente Vierhoven Delft is op 1 september 1997 ontstaan en sinds april 2014 een van de zes wijkgemeenten van de Protestanste Gemeente in Delft. "Wij zijn bezig om vanuit ons geloof dingen met elkaar te bespreken en dingen aan andere mensen te laten zien om zo een gemeenschap te vormen", vertelt Peter. "We leren veel van elkaar door samen uit de Bijbel te lezen of door samen te bidden. Hopelijk willen anderen mensen zich ook bij ons aansluiten, want we zijn er natuurlijk voor elkaar." Aldus Peter Plugers.

Oproep
Ken jij een vrijwilliger, die zich met passie en al inzet voor een goed doel en eens in de spotlights moet worden gezet? Mail dit dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week wel in Delft op Zondag!