Bewoners van de Gasthuislaan uiten wederom hun zorgen, maar nu op geheel ander vlak (Foto: Dimitri Pröbsting)
Bewoners van de Gasthuislaan uiten wederom hun zorgen, maar nu op geheel ander vlak (Foto: Dimitri Pröbsting)

Verdwijnen van 'amsterdammertjes' zorgt voor ophef

Algemeen

'Het verwijderen van de paaltjes op de Gasthuislaan brengt onze veiligheid in gevaar'

DELFT - Na alle commotie rondom het sluipverkeer over de Gasthuislaan, breekt nu een nieuw probleem aan voor de bewoners. De straat moet open voor de vervanging van leidingen en het riool. Bewoners zijn niet te spreken over de veranderingen die dat met zich meebrengt.

Door Cheyenne Toetenel

Het hoofdriool en de huisaansluitingen van een groot deel van de woningen aan de Gasthuislaan moeten worden vervangen, omdat er op diverse plekken schade en verzakkingen zijn ontstaan. Begrijpelijk voor de meeste bewoners. Echter, over de manier waarop dit door de gemeente wordt aangepakt én de aanpassingen die naar alle waarschijnlijkheid worden gedaan aan het straatbeeld zijn zij minder te spreken.

Draagkracht
Wat Sonja Sint, bewoonster van de Gasthuislaan, niet snapt is dat bewoners wéér niet worden betrokken bij het opstellen van het plan. "Ze lijken niets te hebben geleerd van alle gebeurtenissen de afgelopen jaren. Het maken van zo'n plan is waarschijnlijk niet gratis. Is het dan niet meer dan voor de hand liggend om vooraf met de bewoners te communiceren en te luisteren naar wat zij vinden, zodat er niet een duur ontwerp wordt gemaakt zonder draagkracht? Dat zou voor de zoveelste keer zonde zijn van alle kosten. Communicatie vooraf voorkomt een hoop ellende en frustratie." De gemeente geeft aan dat bewoners al is gevraagd om input. Niet waar, volgens Sonja: "Het werd ons medegedeeld, maar ik heb geen vraag gehoord. Bij deze meeting waren ook slechts vier bewoners aanwezig, doordat niet vooraf is aangekondigd dat dit onderwerp op de agenda stond." Ook over het verslag dat aan de bewoners is verstuurd, is Sonja niet te spreken. "Er is werkelijk niets concreets aan. Het lijkt erop dat de gemeente expres minimale informatie verspreidt, hopende dat bewoners het spoor bijster raken en niet reageren."

Bomenkap
Toch bestaan concretere plannen wél al, weet Sonja door eerder contact met de gemeente. "Vorig jaar kreeg ik te horen dat alle bomen worden gekapt voor de rioolwerkzaamheden." De projectleider liet weten dat de wortels dicht onder de bestrating zitten, waardoor bij graafwerkzaamheden bomen gekapt en vervangen moeten worden. Het probleem dat Sonja daarin ziet, is dat er op die plekken een kleine iep wordt teruggeplaatst. "De huidige bomen zorgen in de zomer voor koelte op de gevels, wat voor mensen die aan de voorkant slapen essentieel is. De zielige iepen die worden teruggeplaatst gaan dat niet behalen." Maar dat is niet het enige waar Sonja het niet mee eens is. De gemeente stelt dat de parkeervakken die er nu liggen, kort zijn: "Wij denken eraan om deze iets anders in te richten, waardoor er minder bomen aangeplant worden." Dit tot grote verbazing van bewoners: "Niemand heeft hier problemen met parkeren. Delft heeft juist zo veel mogelijk bomen nodig."

Amsterdammertjes
Wat door de bewoners misschien wel als het zorgwekkendst wordt beschouwd, is het idee om de amsterdammertjes te verwijderen uit het huidige straatbeeld. Door de gemeente worden deze paaltjes mogelijk gezien als 'overbodig straatmeubilair', wat vanuit beeld en beheer niet gewenst is. Dit terwijl de amsterdammertjes jaren geleden juist op verzoek van de bewoners zijn geplaatst. Sonja: "Het trottoir aan het laatste gedeelte van de zuidkant is niet verhoogd. De amsterdammertjes zorgen voor de veiligheid van voetgangers en behoedt ze voor levensgevaarlijke situaties. Dankzij de paaltjes krijgt het verkeer niet de kans om over het trottoir te schieten op het moment dat een ander inparkeert of uitlaadt. Ook houden de paaltjes het parkeergedrag binnen de grenzen. Zij zijn dus essentieel in onze straat." De gemeente laat weten dat het belang van de aanwezige paaltjes nader zal worden bekeken en alle opties nog steeds op tafel liggen.