'Waar ik trots op ben is het bij elkaar brengen van mensen'
'Waar ik trots op ben is het bij elkaar brengen van mensen' Foto: Willem de Bie

Politiek: Marjon Kok

Politiek

DELFT - Het bestuur van de stad is in handen van door inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt verdeeld zijn: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), Onafhankelijk Delft (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2) en Stadsbelangen (2). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met één van de politici van deze tien partijen. In deze aflevering: Marjon Kok van de SP.

Welke opleiding heeft u genoten?
Na de Mavo heb ik de opleiding Analytische Chemie op MBO-niveau gedaan, daarna nog op HBO-A en HBO-B niveau en al laatste HLO.
Wanneer ontstond uw interesse in politiek en wie was uw grote voorbeeld?
Bij maatschappijleer op de Mavo werden politieke partijen behandeld en al heel gauw was ik me bewust van de ongelijkheid in de wereld. Mijn eerste demonstratie was tegen kernwapens in 1981; daar werd me heel duidelijk dat, als men niet wil luisteren, je als grote beweging de aandacht kan pakken. Mijn vader heeft me geleerd om altijd in gesprek te gaan met mensen. Rosa Parks, de vrouw die weigerde haar plaats af te staan aan blanke passagiers, vind ik een voorbeeld van een hele moedige actie. En ook een voorbeeld van hoe een kleine actie heel groot kan worden. Mijn levensmoto komt van Karel Glastra van Loon: 'Blijf niet mokkend aan de kant staan, Stel een daad en toon je moed, Laat je woede hand in hand gaan, Met het goede dat je doet'.

Waarom koos u voor uw partij?
In de eerste jaren dat ik mocht stemmen stemde ik op de PPR, PSP en later op de CPN. Toen deze samensmolten tot één partij vond ik het van alles net niks. Op dat moment kwam de SP naar voren met de sterke Jan Marijnissen. In debatten op TV draaide hij nooit om de hete brij, maar vertelde duidelijk, in begrijpelijke taal, waar het om ging. Dat sprak mij zo aan dat ik vanaf toen altijd SP heb gestemd. De wereld is oneerlijk verdeeld en dat zou je kunnen accepteren als een vaststaand feit. Maar niks is minder waar: de grote ongelijkheid is een politieke keuze. Het is volstrekte waanzin dat er een voedsel- en kledingbank nodig zijn in Delft. Bij de heropening van de kledingbank hoorde ik de burgemeester zeggen dat 'armoede van alle tijden is en ook altijd zo zal blijven'. Dit is een instelling waarbij stoom uit mijn oren komt: wat een onzin! De meest vermogende 20 procent van Nederland heeft 80 procent van het totale Nederlands vermogen in handen. En zij profiteren ook nog eens van enorme belastingvoordelen. Dat kan echt anders.

Hoelang maakt u deel uit van de gemeenteraad?
Sinds mei 2018 draai ik mee in de commissie Ruimte en Verkeer en sinds september 2019 maak ik deel uit van de raad. En ik moet zeggen dat het me verbaast hoeveel ambtenaren er in de raad zitten. Vaak zoek ik me een ongeluk op internet om een vertaling te maken van wat er gezegd wordt. Vele discussies worden heel technisch gevoerd, waarbij de mensen over wie het gaat vergeten worden. Als de procedures maar goed gevolgd worden, dan wordt er van alles goedgekeurd. Maar er wordt niet gekeken naar het effect van die technische beslissingen. Het bekende voorbeeld zijn de bewoners in het Heilige Land. De procedures zijn door de woningcorporatie goed gevolgd, dus mogen bewoners weggestuurd worden. En omdat er geen plek is in Delft hebben bewoners, die vaak geboren en getogen Delftenaren zijn, hun heil buiten Delft moeten zoeken.

Wat zijn uw aandachtsgebieden in de raad en wat trekt u daarin?
In de commissie Ruimte en Verkeer is veel aan de hand. Er moeten huizen extra gebouwd worden: de SP maakt zich hard voor meer betaalbare huizen, zowel huur als koop. Ondertussen lijkt het alsof er in Delft Noord een tornado over de stad trekt. Eerst het Heilige Land, nu de Bomenwijk en binnenkort is de Indische Buurt aan de beurt voor grootschalige veranderingen. Bewoners willen blijven en woningcorporaties willen nieuwbouw. Op zich zou dat helemaal geen probleem moeten zijn, behalve dat bij nieuwbouw de meeste bewoners opeens geen recht meer hebben om terug te keren. Of omdat ze te weinig inkomen hebben, omdat ze te veel inkomen hebben, omdat ze alleen zijn en niet terug mogen in een huisje met een tuintje, en nog veel andere redenen. Passend toewijzen heet dat dan in ambtenarentaal.

Op welke resultaat van uw politieke inspanningen bent u trots, wat heeft u voor de Delftse bevolking bereikt?
Waar ik trots op ben is het bij elkaar brengen van mensen. Mensen die wanhopig de weg verloren zijn in het oerwoud van logge woningcorporaties. Door mensen bij elkaar te brengen kunnen we een vuist maken.

Wat zou u in uw raadsperiode nog willen verwezenlijken?
Wat de SP wil bereiken is dat mensen leren voor zichzelf opkomen. Ik vind het verschrikkelijk als mensen zeggen dat 'de politiek toch maar doet wat ze zelf wil'. Ik wil laten zien dat de bewoners de baas zijn in de stad en dat de raad moet doen wat de bewoners zeggen. Ook wil ik laten zien, dat het zin heeft om samen op te trekken. Samen sta je sterk.

Zou u aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
Laten we eerst maar weer eens gewoon Nederlands gaan praten in plaats van het gebruik van mooie dure termen in ontelbare afkortingen die niemand snapt. Daarnaast krijg ik jeuk van het woord: participatie. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. De Delftse politiek wil dat 'de burger participeert', en 'binnen bepaalde kaders'. Mijn hemel! Als eerste lijkt 'de burger' wel een inheemse diersoort. Iedere inwoner van Delft is uniek, niks 'de burger'. En daarnaast mag er alleen meegedaan worden binnen bepaalde grenzen, die vaak niet eens duidelijk zijn. Dat lijkt erop dat meedoen alleen mag als het uitkomt. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Waarom is de foto die u gaat opsturen een favoriet?
De oude woningen rond de Brasserskade, dat is een uniek stukje Delft dat bedreigd wordt.