Waar Airbnb-verhuurders zich niet kunnen vinden in strengere handhaving, zijn belangenverenigingen juist blij met de ontwikkeling (Foto: Dimitri Pröbsting)
Waar Airbnb-verhuurders zich niet kunnen vinden in strengere handhaving, zijn belangenverenigingen juist blij met de ontwikkeling (Foto: Dimitri Pröbsting)

Grote verdeeldheid over Airbnb in Delftse binnenstad

Algemeen

'Wij leveren geweldige toeristen die enkel van de Delftse sfeer willen proeven'

DELFT - Veel toeristen die naar Delft komen overnachten in een woning die ze huren via het populaire platform Airbnb, maar daar lijkt nu verandering in te komen door strengere handhaving. Voor bewoners positief, voor Airbnb-verhuurders onbegrijpelijk.

Door Cheyenne Toetenel

Waar men vroeger massaal koos voor een hotel of een bed & breakfast, is het tegenwoordig gebruikelijk om als toerist onderdak te zoeken via Airbnb. Dit online verhuurdersplatform kon de afgelopen jaren rekenen op flink wat kritiek, ook nu nog. In Delft worden sommige woningen bijna permanent verhuurd aan toeristen. Wethouder Bas Vollebregt kondigde eind vorig jaar in een brief aan de gemeenteraad aan dat particulieren in de toekomst slechts een beperkt aantal dagen hun woning mogen verhuren. Ook zal er strenger worden gehandhaafd. Dat laatste lijkt al te gebeuren, als we Airbnb-verhuurder Ferdinand Uittenbogaard mogen geloven. Daarover is hij 'not amused'.

Woningverhuur
Ferdinand verhuurt zijn tweede woning in de binnenstad al jaren aan toeristen, onder meer via Airbnb. "Mijn woning heeft veel voordelen voor toeristen, professoren en PhD-studenten, maar is niet geschikt voor gezinnen. Dat is ook meteen de reden dat ik dit huis via Airbnb verhuur; op een reguliere manier lukt het niet. De binnenstad is rumoerig en in de directe omgeving vind je veel studentenhuizen. Voor de gewone burger is zo'n huis onleefbaar, maar voor toeristen zijn die dingen wel verdraagbaar. Zelfs een belangrijk onderdeel om een leuk verblijf te hebben."

Dwangsom
Aan de verhuur van zijn woning lijkt nu een einde te komen. Er is hem een last onder dwangsom opgelegd van 10.000 euro, die hij moet voldoen als hij de toeristenverhuur van zijn woning niet staakt. In een brief laat de gemeente weten deze dwangsom op te leggen, omdat deze manier van verhuur niet is opgenomen in het bestemmingsplan. De woning wordt voor kortere of langere tijd te huur aangeboden, zonder dat Ferdinand zelf ter plaatse het hoofdverblijf heeft, wat volgens de gemeente aantoont dat de woning niet wordt gebruikt als woonfunctie, maar als logies verstrekkende functie. Door de woning voor logies te laten gebruiken handelt de verhuurder volgens de gemeente eveneens in strijd met de Huisvestingswet en de Huisvestingsverordening. Ferdinand vindt deze bepalingen wat kortzichtig. "Het Airbnb-beleid is nog in ontwikkeling, zowel landelijk als lokaal. En toch wordt er nu opeens al gehandhaafd. Het zou aardig zijn als de gemeente eerst wacht op het nieuwe beleid." Volgens Ferdinand zijn er grotere problemen die moeten worden aangepakt. "Problemen moet je aanpakken, maar wij geven geen overlast. Als je dan toch gaat handhaven om de leefbaarheid van de stad te behouden, doe dat dan bij studenten. Daar hebben veel meer mensen last van."

Strengere handhaving
De belangenverenigingen in de binnenstad zijn wél blij met de strengere handhaving rondom permanente vakantieverhuur van woningen. Zo ook Hans van Bodegom van Belangenvereniging Binnenstad Noord: "Vakantieverhuur neemt snel toe, we horen steeds meer geluiden over overlast, en het is tijd voor maatregelen om dit te reguleren en ook naar burgers helder aan te geven wat mag en vooral ook niet mag. Wij zijn voor heldere communicatie over de illegaliteit van permanente onttrekking zonder vergunning, voor veel striktere handhaving en het inzetten van de bestuurlijke boete bij overtreding. Wij zijn blij dat de handhaving nu daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het zou goed zijn als de gemeente de bestaande regels rondom vakantieverhuur openbaar maakt op de website, om onduidelijkheid te voorkomen." De belangenverenigingen zien veel negatieve aspecten in permanente vakantieverhuur. "De kritiek dat toeristen overlast veroorzaken en Airbnb oneerlijke concurrentie is voor hotels en bed & breakfasts kennen we inmiddels, maar wat je ook ziet is dat de sociale structuur verdwijnt. Mensen hebben geen vaste buren meer, waardoor geen burenband kan worden opgebouwd. Daarnaast blijft de woningonttrekking een groot probleem. Gezinnen komen lastig aan een huis, waar dit soort Airbnb-praktijken mede de oorzaak van zijn. Dat er woningkrapte is in Delft weten we, dus we moeten zuinig zijn op de woningen die we hebben."

Fatsoenlijke mensen
De gasten die bij Ferdinand over de vloer komen, zijn naar zijn zeggen 'fatsoenlijk'. "Wij leveren geweldige toeristen. Zij komen hier om van de Delftse sfeer te proeven, doen culturele activiteiten en geven hier geld uit. Dat zijn precies de toeristen die Delft zoekt. Geen dagjesmensen die achter een vlaggetje aanlopen en vervolgens weer de bus instappen. En hier komen geen dronken toeristen, maar welbespraakte mensen die geïnteresseerd zijn in historisch Delft." Volgens Ferdinand gaat het argument dat Airbnb voor oneerlijke concurrentie zorgt niet op. "Dit is een totaal andere markt. Mijn gasten zijn geen mensen die naar een hotel willen. Mijn gasten willen een huiselijke omgeving, zodat ze de stad kunnen beleven als locals."

Geldwolven
Ook in het verwijt dat Airbnb-verhuurders huizen onttrekken aan de woningvoorraad kan Ferdinand zich niet vinden. "Wij zijn geen geldwolven, geen huisjesmelkers. We hebben het hier over slechts 84 Delftse woningen die via Airbnb worden aangeboden. Het is niet zo dat wij, Delftse verhuurders, tientallen woningen hebben opgekocht om ze te kunnen verhuren via Airbnb, het gaat in de meeste gevallen om één woning per verhuurder. Dat zijn absoluut geen Amsterdamse praktijken."

Beleid
De gemeente werkt nu aan nader beleid voor vakantieverhuur. Het op te stellen beleidskader met de daarbij behorende beleidsregels moet duidelijk maken wat wel en niet mag in Delft. Zo zal onder meer worden vastgelegd onder welke voorwaarden vakantieverhuur wordt toegestaan, waaronder het maximum aantal dagen en personen, welke gevolgen dit heeft voor het afdragen van toeristenbelasting, wat het verschil is tussen vakantieverhuur en andere accommodatievormen en hoe dit beleid verder wordt gehandhaafd. De belangenverenigingen hebben aangegeven dat maximaal dertig dagen per jaar hen een goede en acceptabele hoeveelheid lijkt. Dit komt overeen met het maximum dat in Amsterdam al is ingevoerd. Eerder is aangekondigd dat het beleidskader voor vakantieverhuur uiterlijk in het tweede kwartaal van 2020 aan de gemeenteraad zal worden aangeboden, dus het daadwerkelijke maximum en de overige regels zullen later pas bekend worden gemaakt.