<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé (Foto: KOOS BOMMELE)

Hemd van het Lijf: Sascha van Eijk

Sascha van Eijk (50) is beeldend kunstenaar. Zij is tevens maker van het kunstwerk dat maandelijks wordt doorgegeven in de Doorkijker.

Waarom wilde je hier op de foto?
"Mijn atelier is één van de plekken waar ik het liefste ben. Hier kun je zien wie ik ben en wat ik doe."

Hoe is jouw liefde voor kunst ontstaan?
"In de kleuterklas vond ik het al leuk om met mijn handen te werken, te kleien en te vingerverven. Uiteindelijk ben ik beeldende therapie gaan studeren en ben ik altijd blijven schilderen en tekenen. Dat was in het begin als het schrijven in een dagboek, echt alleen voor mezelf. In 2010 ben ik mijn werk meer naar buiten gaan brengen op exposities."

Wat voor kunst maak jij?
"Ik zou mijn werk omschrijven als landschappelijk abstract. Achter elk werk schuilt een verhaal."

Waar haal jij inspiratie vandaan?
"Uit de natuur. En dan met name de schade die de mens aanbrengt. De gevolgen zijn vaak te zien op foto's van natuurrampen of op satellietbeelden. Dat levert schrijnende, maar ook mooie beelden op. Die beelden raken mij op twee vlakken: uiteraard de schade aan de natuur, maar ook de schoonheid."

Wat doe jij naast het maken van kunst?
"Ik werk bij Pieter van Foreest als programmacoördinator. Daar organiseer ik activiteiten voor ouderen."

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Doorkijker?
"Een tijd geleden werd ik door Delftse Bruggen benaderd om mee te denken over een kunstwerk dat aansloot bij het verhaal dat zij wilden vertellen. Een werk dat maandelijks als prijs wordt uitgereikt aan Delftenaren die veel betekenen voor stadsgenoten en mensen met elkaar in verbinding weten te brengen. Dat wekte mijn interesse."

Hoe is het kunstwerk tot stand gekomen?
"Het is een kunstwerk waar je letterlijk doorheen kunt kijken. Het laat een stadsplattegrond zien en een binnenwereld uit de tijd van Jan Vermeer en Pieter de Hoogh. Destijds keken mensen mijmerend door poortjes en raampjes, verder dan hun neus lang was. Het kunstwerk past goed bij de Doorkijkers, want ook zij kijken verder. Ze kijken naar de toekomst en naar hoe zij de wereld kunnen verbeteren."

Waarom wilde je meewerken?
"Ikzelf ben ook een mens dat graag verbindt. Het voelt goed om anderen verder te helpen in het leven, door te zorgen dat zij op de juiste plek terechtkomen."

wat vind je van de Doorkijkers?
"Prachtig! Het is goed om te zien dat zulke verschillende mensen een belangrijke gemeenschappelijke deler hebben: het van betekenis zijn voor een ander."

Als ik burgemeester was van Delft, dan...
"...zou ik er alles aan doen om mensen een warm gevoel te geven. Studenten, toeristen, oorlogsvluchtelingen, iedereen moet zich welkom voelen in Delft!"

Cheyenne Toetenel

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>