Logo delftopzondag.nl
Angela helpt de minderbedeelde dieren in de regio
Angela helpt de minderbedeelde dieren in de regio (Foto: )

Passie met een gouden rand: Angela Heyn Papousek (35)

DELFT - De Delftse Angela Heyn Papousek (35) vindt dat huisdieren niet de dupe mogen worden van de financiële situatie van hun baasjes. Daarom helpt zij die dieren een handje als vrijwilliger van Stichting Wie Vult Mijn Bak.

Door Cheyenne Toetenel

Al vier jaar lang zet Angela zich in voor de Delftse tak van de stichting Wie Vult Mijn Bak. "Je gunt iedereen genoeg middelen om het gezin, inclusief huisdieren, te kunnen onderhouden. Helaas is de realiteit anders en zijn ontzettend veel mensen én dieren afhankelijk van hulp." Angela zorgt er als vrijwilliger in deze regio voor dat de dieren niets tekortkomen. Dat doet zij met het verstrekken van dierenvoeding.

Wie Vult Mijn Bak?
De stichting is bedoeld voor mensen in de bijstand of in de schuldhulpverlening die opeens niet genoeg inkomsten meer hebben om voor hun huisdier te zorgen. "Veel mensen zeggen dan meteen: 'Dan doe je dat beest toch weg'. Maar zo simpel is dat niet. Als je jouw huisdier al jaren hebt, dan heb je daar echt een band mee. Voor veel mensen voelt het als een kind. Waarom zou je in die toch al lastige tijd ook nog eens je huisdier moeten verliezen, terwijl ze juist troost kunnen bieden? Dat is een verschrikkelijke gedachte." Daarom kunnen mensen hulp vragen aan Wie Vult Mijn Bak en eens per twee maanden een aanvraag doen voor dierenvoeding. De regels zijn streng. Heb je al financiële problemen en neem je er een huisdier bij? Dan is het einde oefening. "Daar moeten we de grens trekken, want waarom zou je er een dier bijnemen als je van tevoren weet dat je er niet voor kunt zorgen?"

Donaties
Bij Angela thuis is van alles te vinden. Mandjes, dierenspeelgoed, maar vooral veel dierenvoeding. "Mensen komen het soms bij mij thuis brengen, maar ik moet ook vaak collecteren bij de supermarkten om voldoende bij elkaar te krijgen. Dan vraag ik mensen voordat ze naar binnen gaan of ze iets willen meenemen voor de minderbedeelde huisdieren in Delft. Zo kunnen zij het zo duur maken als ze zelf willen. Ook met een blikje voer van 25 cent ben ik blij, want al die kleine beetjes samen zijn ook een grote hoop. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd, zeg ik altijd maar!" Niet alleen honden en katten worden door Angela geholpen, maar ook knaagdieren en vogels. "Ook die beestjes verdienen een goed leven."

Van huis uit
Dat Angela juist bij deze stichting aan de slag is als vrijwilliger, is niet zo vreemd. "Ik kan mij goed verplaatsen in de mensen die om hulp vragen, want ook mijn vriend en ik hebben het niet heel breed. Wij redden het nét met ons leefgeld, waardoor ik goed kan indenken hoe zwaar het voor mensen is. Ikzelf heb drie katten die ik ook absoluut niet zou willen verliezen. Datzelfde geldt voor de mensen die de stichting ondersteunen." Dat Angela zo'n dierenvriend is, heeft zij niet van een vreemde. "Ik ben opgegroeid met elf katten en drie honden. Dat maakt dat ik het werk van Wie Vult Mijn Bak zo'n prachtig initiatief vind."

Allemansvriend
Angela doet niet alleen vrijwillig goed voor dieren, maar ook voor Delftse ouderen. Wekelijks is zij te vinden in woonzorgcentrum Die Buytenweye, waar zij koffie en thee schenkt. "Die ouderen zien bijna nooit iemand en zijn hartstikke blij als je een praatje met ze maakt. Ik vind het mooi dat ik iets voor deze mensen kan betekenen en dat ze allemaal zo dankbaar zijn."

Steun
Hoewel Angela veel voldoening haalt uit het werk voor dieren, valt het haar soms zwaar. "Het is vaak lastig om genoeg spullen en voer bij elkaar te krijgen. Ik hoop daarom dat mensen mij hierbij willen helpen." Heb jij dierenspullen over en wil je iets goeds doen voor de minderbedeelde huisdieren in de regio? Dan kun je mailen naar wievultmijnbak@hotmail.com. En het werk met ouderen? "Dat blijf ik sowieso doen!"

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!

Meer berichten