Afbeelding

Oefentherapeuten Delft leert je leven en bewegen

Algemeen

DELFT - Oefentherapeuten Delft is een praktijk voor oefentherapie Cesar. Een beproefde methode voor het behandelen van houding- en bewegingsgerelateerde klachten.

"De basis van Cesar is dat je weer natuurlijk leert bewegen", legt Hilde Bannink uit. Samen met Jannie Snijders en Paul Polders is zij één van de oefentherapeuten. "Als je er naar gaat kijken sta je verbaasd hoe ons moderne leven ons ertoe brengt onnatuurlijk te bewegen. Door stress, spanning, verkeerde gewoonten ontwikkelen we verkeerde patronen die daardoor weer leiden tot pijnklachten en blessures. Oefentherapie is er op gericht om, aan de hand van de gewone dagelijkse bewegingen, weer een gezond beweegpatroon te ontwikkelen waardoor de klachten niet allen verdwijnen, maar ook weg blijven. Daarbij letten we niet alleen op de beweging zelf, maar ook op zaken als ademhaling en houding, want oefentherapie gaat uit er van uit dat het lichaam (en de geest) als één functioneren."

Effectief tegen pijn
Oefentherapie is dan ook aantoonbaar effectief bij een veelvoud van klachten. Niet alleen klachten die je snel met beweging associeert, zoals nek- arm-, rug- of voetklachten, maar ook bij ademklachten, hoofdpijn en chronische pijn. "(Chronische) pijnklachten komen veel voor en hebben veel impact op je leven", aldus Hilde. "Mensen zijn dan geneigd naar de pijnstillers te grijpen, maar beter is het om, waar mogelijk, de oorzaak aan te pakken." Oefentherapeuten Delft is daarom aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn en hanteert het Chronisch Pijn Protocol. "We hebben daar allemaal scholing in gehad. Tijdens de behandeling bekijken we alle aspecten van de pijnklachten. Als het werkelijk om chronische pijn gaat, dan richt het protocol zich vooral op het hanteerbaar maken van de situatie. Door de patiënt te leren omgaan met de pijn, en invloed uit te oefenen op de pijn, kan die uiteindelijk een betere kwaliteit van leven ervaren." Kennis is één aspect daarvan, maar ook praktische oefeningen, lichaamsbewustwording en ontspanning maken deel uit van het protocol.

Slaapproblemen aanpakken
Daarnaast kunt u bij Oefentherapeuten ook terecht als u problemen hebt met slapen. "Denk aan niet in slaap kunnen vallen of niet kunnen doorslapen, te vroeg wakker worden of slaapapneu. Met de slaapoefentherapie krijgt u inzicht in het probleem en helpen we met het herstel van uw slaappatroon. Dat kan door ademhalings- en ontspanningsoefeningen, maar bijvoorbeeld ook door het aanpakken van oorzaken zoals stress of lichamelijke klachten.

In alle gevallen geldt dat Oefentherapeuten Delft kijkt naar ieder individu en met u een persoonlijk behandeltraject opstelt. "Ieder mens is uniek. En wij houden rekening met wie u bent en uw leefsituatie", benadrukt Hilde. Meer weten? Kijk op www.oefentherapeutendelft.nl, netwerkchronischepijn.nl of slaapoefentherapie.nl.