<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De races die Nick Pronk vanuit zijn playseat in zijn kamer speelt, zijn elke donderdag vanaf 19.30 uur te volgen op het YouTube-kanaal van Inside Line Racing. (foto: Roel van Dorsten)
De races die Nick Pronk vanuit zijn playseat in zijn kamer speelt, zijn elke donderdag vanaf 19.30 uur te volgen op het YouTube-kanaal van Inside Line Racing. (foto: Roel van Dorsten) (Foto: Roel van Dorsten)

Komt de nieuwe Max Verstappen uit Nootdorp?

NOOTDORP – De tienerkamer van Nick Pronk ziet er niet uit zoals die van de meeste van zijn leeftijdgenoten. Een playsheet heeft een prominente plaats in de kamer en Nick weet daar wel raad mee.

Door: Alphons de Wit jr.

Vorige week donderdag werd de 16-jarige Nootdorper kampioen in zijn klasse van de Inside Line Racing (ILR)-league, een competitie tussen racefans uit heel de wereld. Voor Nick begon het allemaal in 2016. "Mijn opa volgt de Formule 1 op de voet en ik keek samen met hem naar de eerste race die Max Verstappen won, in Spanje. Dat vond ik prachtig. Daarom zocht ik op Youtube naar Formule 1-filmpjes; daarbij kwam ik terecht bij het F1-spel op de Playstation. Toen ik dat voor mijn verjaardag kreeg, is alles begonnen."

Playseat
Pronk was niet meteen de gevreesde coureur die hij nu voor de racers in zijn league is. "In het begin parkeerde ik mijn bolide regelmatig tegen de muur, maar na een tijdje gebeurde dat steeds minder vaak. Mijn verjaardag erna kreeg ik een stuur en ging het steeds beter. Daarop besloot ik dat ik een playseat (een constructie met stoel, stuur en pedalen, red.) wilde hebben. Dat leidde nogal tot een discussie met mijn ouders, want zij zeiden dat er geen ruimte voor was. Uiteindelijk is 'ie er toch gekomen."
Met de nieuwe aanwinst speelde Nick, die met zijn examenjaar in de mavo bezig is, tegen twee vrienden. "Want alleen tegen de computer was al snel niet zo uitdagend meer. In het begin was het leuk met die vrienden, maar al snel matchten onze agenda's niet meer helemaal. Daarom ben ik online multiplayer spellen gaan spelen, waardoor ik bij de Inside Line Racing League terechtkwam. Hierbij heb ik mijn eigen YouTube-kanaal, waar ik filmpjes van mijn races en spectaculaire momenten op post. Op YouTube kun je deze terugvinden door naar Nipro Racing te zoeken. Ook kun je op donderdagavond om 19.30 uur mijn races bekijken op het kanaal van Inside Line Racing."

Ontwikkelingen
Vanaf dat moment gingen de ontwikkelingen snel. "Doordat je meer tegenstand hebt, ontwikkel je jezelf sneller. Ik train veel en dit jaar gaat het in de League hartstikke goed. Per week ben ik er gemiddelde denk ik zo'n tien uur mee bezig. Dit seizoen gaat het goed. Ik stond al lange tijd bovenaan in de league en dat brengt best wat druk met zich mee. Toen ik vorige week donderdag kampioen kon worden, merkte ik wel dat ik de hele dag zenuwachtig was. Alles is goed gekomen en ik ben kampioen."
Het racen kost tijd, maar Pronk zit ook in het examenjaar. "Aan school besteed ik ook voldoende tijd. Dat doe ik op zolder bij mijn opa en oma, waar ik zo min mogelijk afleiding heb. Voorlopig sta ik er erg goed voor en ik ga volgend jaar naar het Grafisch Lyceum."
En een toekomst in een echte Formule 1-bolide? "Als de mogelijkheid zich voordoet, lijkt het me leuk, maar of ik er verder in zou willen, weet ik niet. Misschien past in een renstal op de achtergrond werken beter bij me. Wat me zeker gaaf lijkt is om als E-sporter voor een Formule 1-team verder te gaan, maar daarvoor zou ik nog veel beter moeten worden."

Alphons de Wit

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>