Afbeelding

Altijd vrij, is dat wel zo zaligmakend?

Algemeen

Het is een voornemen van veel mensen: het rustiger aan doen. Dat is zo gek nog niet, maar sommigen spreken zelfs de wens uit eigenlijk nooit meer te willen werken, en het alleen maar te doen voor het geld. Tegelijkertijd kun je je afvragen of 'altijd vakantie' hebben wel zo leuk is? Altijd vrij zijn en doen waar je zin in hebt, klinkt fantastisch. Scholieren hebben er ook een handje van. De wens voor zo snel mogelijk van school af en een snelle baan zoeken (oftewel snel rijk worden) en daarna niks meer doen of hoogstens dagenlang aan de rand van het zwembad liggen, wordt regelmatig uitgesproken. Ze willen het liefst zo snel mogelijk van die schooltassen af. Wie werkt, heeft die verlangens natuurlijk ook wel eens. Je hangt je Herschel rugzak aan de wilgen. Gaat nooit meer naar kantoor en gaat… ja, wat ga je dan eigenlijk doen? Waarom starten ondernemers weer een ander bedrijf?

Ten eerste moet je natuurlijk voldoende centen hebben om de rest van je leven te kunnen luieren. Dus als je je bedrijf goed verkoopt, hoef je niets meer te doen. Waarom beginnen mensen die dit ervaren dan in no time weer met een ander bedrijf? En waarom gaan loterijwinnaars niet allemaal stoppen met werken? Volgens sociologen van de Zweedse universiteit in Gotenburg stopt slechts één op de acht winnaars met werken. 62 procent werkte gewoon door. En ook de Universiteit van Tilburg kwam tot een gelijke conclusie. De meeste staatsloterijwinnaars werken gewoon door. 

Van werken word je gelukkiger
Daar is maar één antwoord op: van stilzitten en niks doen word je niet gelukkig. Minder werken staat per definitie niet gelijk aan meer geluk. Mensen die werken halen gewoonweg meer voldoening uit de dag en dat maakt dat ze meer tevreden zijn en mogelijk ook gelukkiger.  Daarmee is een baan meer dan een inkomstenbron, vertelt hoogleraar arbeidsmotivatie Toon Taris aan magazine Quest. Het is wel zaak dat je een baan kiest die bij je past. Hoogleraar psychologie en zingeving Hans Alma van de Vrije Universiteit Brussel: 'We willen onszelf laten zien, tot uitdrukking brengen. En we willen daarvoor erkenning van anderen. Werk is belangrijk om die behoeften te vervullen.'

Je spreekt nog eens iemand
Daarnaast zorgt werk voor een dagelijkse structuur waar veel mensen behoefte aan hebben. Het heeft tevens een sociaal aspect, want je spreekt nog eens iemand. Bovendien krijg je de kans een doel te bereiken en jezelf te ontwikkelen. Dus toch maar weer die tassen dames oppakken en richting kantoor.