Welke vogels weet u in uw tuin te spotten? (Foto: Hans Peeters)
Welke vogels weet u in uw tuin te spotten? (Foto: Hans Peeters) Foto: Hans Peeters

Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling!

Algemeen

DELFT - Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari vindt de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling weer plaats.

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op, zonder netje!. Doe mee via www.tuinvogeltelling.nl en ontdek of de merel, koolmees en roodborst ook in uw tuin leven. Vijf tips om het tellen makkelijk te maken.

1. Tel in de ochtend
In een koude nacht kan een klein vogeltje wel 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen! Zij moeten dus direct na zonsopgang eten om aan te sterken. In de ochtend zijn tuinvogels daardoor het makkelijks te zien. Deelname aan de Tuinvogeltelling duurt maar 30 minuten, u zult verbaast zijn hoeveel vogels u ziet in zo'n korte periode.

2. Voer!
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal doorhebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen.

3. Voer voor iedereen
Met vetbollen, zonnebloempitten en strooivoer maakt u heel wat vogels blij. Of een beurse appel, merels en spreeuwen zijn hier dol op. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

4. Check de vogels in uw buurt
Als u weet welke vogels er bij u in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op www.mijnvogeltuin.nl uw postcode in en ontdek welke 10 vogels u in uw tuin kunt aantreffen.

5. Schrijf alvast in
Wie zich via www.tuinvogeltelling.nl inschrijft ontvangt via de mail herkenningstips om de vogels uit elkaar te houden. Ook ontvangt u de Special Vogels Voeren én 15% korting op vogelvoer en nestkasten.