De zonnewijzer in Schipluiden, ook een ouderwets tijdsinstrument
De zonnewijzer in Schipluiden, ook een ouderwets tijdsinstrument

Ondertussen in Midden-Delfland door Corine van Zanten

Algemeen

DEN HOORN – Even leek de tijd stil te staan. Terug van een koude snertwandeling door de Woudtse polder, waanden we ons één moment in een warme après-ski in eigen dorp.

Helaas, de wekker rammelt ons aan alle kanten wakker, we hebben weer te forenzen! Gelukkig is de oprit naar de A4 vlakbij… Je zal maar weer aan de slag moeten en je wekker doet het niet!

Soep
De haan is met Kerst vanwege buren-ergenis de soep ingedraaid. Vanzelf wakker worden van het licht lukt pas om half negen. Nog een gelukje dat de klok terug is naar wintertijd, anders zaten we nu om half tien nog in het donker. Je zou er somber van worden. Wanneer is Blue Monday ook al weer?

Gauw alvast iets leuks in het vooruitzicht stellen. Een nieuwe klok. Toen opa op Oudejaarsavond de tijd weg wilde laten tikken via zijn echte Schwarzwalder, was de vogel 'm gevlogen! Opa bracht de avond verder door met het zoeken naar de zandloper op zolder. Eenmaal gevonden spraken we af: "Zodra het zand erdoor gelopen is, steken we vuurwerk af." Zo gezegd, zo gedaan – volgend jaar toch maar weer blindvaren op opa's koekoeksklok…

Reparateur
In het kader van hergebruik en melancholie naar de oude klok van toen ie nog jong was, wordt de koekoek naar de plaatselijke reparateur gebracht. Je zou een vrolijke boel verwachten, want het atelier heet 'De vrolijke wijzer'. Klokkenmaker Vrieze is echter één en al serieuze meelevendheid. Hij begrijpt het hart van zowel de klok als de eigenaar. Vanuit eigen passie heeft hij de opleiding gevolgd tot het ambacht van reparatie van mechanische uurwerken. Zijn logo zou een stilstaande klok met wijzers op tien over tien kunnen zijn. Net als de standen van je handen aan het stuur in je eerste autorijles. "Blij dat ik rij", zoiets. In dit geval is opa blij dat hij niet helemaal naar het Noordeinde in 's-Gravenhage hoeft te fietsen met zijn klok achterop. Daar zit de chiquere uitgave van de Hoornse werkplaats, tevens verkoop van onder andere de prachtigste pendules. Vrieze pendelt zelf net zo makkelijk van 'The course of time' met grootvaders klok tot aan zijn voordeur.

Discussie
Na verloop van tijd hervat opa zijn rustige gangetje. De zandloper keert terug naar de zolder. De koekoek laat weer van zich horen. Opa maakt zich nergens druk om. Hoe zou 2020 de discussie over zomer-/wintertijd laten verlopen? De tijd zal het leren!