Het ter ziele gegane Surinaamse buurthuis Sranti aan de Tanthofdreef (Foto: Koos Bommelé)
Het ter ziele gegane Surinaamse buurthuis Sranti aan de Tanthofdreef (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Gemeente leert van debacle huurschuld Sranti

Algemeen

DELFT - De gemeente, bij monde van wethouder Bas Vollebregt, zegt dat ze 'lessen heeft getrokken' uit het financiële debacle met de Surinaams/Antilliaanse buurtvereniging Sranti. Betekent dit dat er scherper wordt toegezien op nog uitstaande schulden bij andere verenigingen?

Door Ruud Stift

De gemeente Delft heeft, vanuit de portefeuille Vastgoedbedrijf, 32 panden in verhuur (bestaande uit 57 huurcontracten). Hiernaast is sprake van verhuur van 133 percelen grond en water bestaand uit 149 huurcontracten..

De kwestie van de niet meer te vorderen huurschuld van bijna 80.000 euro die buurthuis Sranti als erfenis achterliet, leidde tot vragen van het CDA die in de raadsvergadering van 19 december werden beantwoord. Het CDA vroeg onder meer welke afspraken de gemeente in 2016 met de vereniging Sranti gemaakt had ten aanzien van de huur van het door de gemeente ter beschikking gestelde pand. Het antwoord van het college: "Per 16-3-2016 is een nieuw bestuur aangetreden voor vereniging Sranti. Met de gemeente werd afgesproken dat het nieuwe bestuur vanaf 1 april 2016 de huur tijdig zou betalen. De huurachterstand voor 1 april 2016 werd hierbij tijdelijk bevroren om de eerder ontstane schulden van de vereniging inzichtelijk te maken en invulling te geven aan de nieuwe plannen. Sranti hoefde de oude huurachterstanden tijdelijk niet te voldoen in afwachting van afspraken hierover. De facturering van de reguliere huur liep door en nieuwe maanden moesten worden voldaan. In een overleg van 4-7-2016 zijn deze afspraken aangehouden in afwachting van het op orde krijgen van de administratie door het nieuwe bestuur."

Businesscase
Een andere vraag van het CDA: Welke afwegingen maakte het college voor de huursom 2017 en welke door het college gemaakte overwegingen lagen hier aan ten grondslag?
"Aan het toenmalige bestuur van Sranti is gevraagd om een businesscase op te stellen over de toekomstvisie van de vereniging en de maatschappelijke activiteiten die nodig zijn om een eigen voorziening te kunnen bekostigen. Dit is niet gelukt door Sranti zelf. In 2017 is aanvullend hierop achterstand ontstaan over de huursom voor het jaar 2017 voor een bedrag van 14.089,60 euro. Het betreffende bestuur is toen afgetreden. In 2018 is het op dat moment verantwoordelijke bestuur van Sranti een traject in gegaan met MW (Maatschappelijk Verantwoord Verenigen). Deze vereniging heeft Sranti professioneel ondersteund om een reële businesscase op te stellen. Uit de conclusie van dit traject is gebleken dat de exploitatie van een eigen voorziening zonder structurele huisvestingssubsidie niet mogelijk is. Als gevolg daarvan is gestart met de beëindiging van huurovereenkomst. Gelijktijdig is onderzocht of er een mogelijkheid was om een gedeelte van de activiteiten voort te zetten in één van de wijkaccommodaties."

Op de vraag waarom de gemeente niet eerder ingegrepen heeft bij het ontstaan van bovengenoemde huurachterstand antwoordde het college: "De gemeente heeft gedurende de periode van het ontstaan van de huurachterstand regelmatig overleg gevoerd met het oude en het nieuwe bestuur van Sranti. Hiernaast zijn in 2015, 2018 en 2019 vanuit de gemeente brieven verstuurd over de verschuldigde huurpenningen. In de brief van 2019 (beëindiging van de huur) is opgenomen dat na beëindiging van de huurovereenkomst de huurachterstand nog voldaan moest worden en dat er nadere afspraken hiervoor gemaakt moesten worden."

Huurachterstand
Het CDA was ook benieuwd hoeveel huurders op dit moment achter liepen met het betalen van de huur: Wat is de gemiddelde achterstand van betaling en wat is het totaal bedrag aan huurachterstand dat de gemeente Delft heeft als verhuurder?
Antwoord college: " Er is sprake van zeven relaties met een huurachterstand (waarvan 1 faillissement en 1 betalingsregeling). Er is vanuit de portefeuille Vastgoedbedrijf sprake van gemiddeld 18 maanden achterstand van betaling op de huur bij de betreffende relaties. De totale huurachterstand bedraagt 135.123 euro (inclusief het openstaande bedrag van Sranti, zijnde 78.957,34 euro)."

Vereffening huurschuld
Welke stappen neemt de gemeente ter vereffening van een huurschuld? "De gemeente stuurt 8 dagen na vervaldatum van een huurfactuur een 1e herinnering, deze wordt 16 dagen later gevolgd door een 2e herinnering. Na de 2e herinnering wordt contact opgenomen met de desbetreffende huurder en wordt intern afgewogen of een deurwaarder moet worden ingeschakeld. We proberen ook altijd in gesprek te gaan."