Sander Jansen van SV Nootdorp smacht naar een tweede kunstgrasveld om de problemen het hoofd te kunnen bieden
Sander Jansen van SV Nootdorp smacht naar een tweede kunstgrasveld om de problemen het hoofd te kunnen bieden Foto: Sander de Hollander

SV Nootdorp komt kunstgrascapaciteit tekort

sport

NOOTDORP – Voorzitter Sander Jansen van SV Nootdorp is ten einde raad. Om niet bijna wekelijks in de herfst- en wintermaanden wedstrijden en trainingen te moeten schrappen, ijvert hij voor een tweede kunstgrasveld.

Door Ruud Stift

Jansen vindt dat bij de toewijzing van kunstgrasvelden niet geheel van het 'eerlijkheidsprincipe' uitgegaan wordt. "Buurtvereniging RKDEO bijvoorbeeld heeft drie kunstgrasvelden. Zij hebben meer leden, circa 1300, niet significant meer om ons een tweede kunstgrasveld te misgunnen. De gemeente gaat uit van twee criteria: aantal leden en veldbelasting. Dat laatste is bij ons hoog, omdat alles op de zaterdag moet gebeuren. Van 08.15 tot soms zelfs 16.00 uur zijn de velden continu bezet. Onze vier velden (1 kunstgras, 2 wetra en 1 natuurgrasveld), zijn niet op deze overbelasting berekend. De wetra-velden 3 en 4 zitten vol kuilen en zijn niet vlak, met het risico op mogelijk vervelende blessures. De kwaliteit van het hoofdveld en het kunstgrasveld laat ook te wensen over."

Onderhoud
"Het regelmatige en noodzakelijke onderhoud van de velden kan, door het aanhoudende slechte weer, niet op tijd of niet volledig worden uitgevoerd. Dit is verschillende keren besproken met de desbetreffende ambtenaren van de gemeente. De wens van het bestuur om een tweede kunstgrasveld aan te leggen is de komende jaren door de Gemeente niet begroot en afgewezen, zodat de veldcapaciteit die we, mede door de groei van de vereniging zo hard nodig hebben, beperkt zal blijven. Dit kan schadelijk zijn voor de toekomst van SV Nootdorp op de lange termijn. Niks ten nadele van John van Veen, verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden namens de gemeente. Hij en zijn team doen er alles aan.
We zitten dus aardig klem en kunnen helaas niet meer garant staan dat trainingen en wedstrijden vanzelfsprekend doorgaan. Met maar één kunstgrasveld moeten we soms 80% van de trainingen schrappen. Zodra het weer fors heeft geregend, moeten we daarnaast ook wedstrijden afkeuren. Die zullen ooit een keer doordeweeks ingehaald moeten worden, maar wanneer? Dit jaar maken we voor het eerst hele slechte maanden mee, maar ik voorzie dat dit probleem in de komende jaren zal blijven bestaan. Ik hoop dat de gemeente, als ze in juni het onderhoud weer oppakken, ook de noodzaak ziet. We hebben ruim 800 leden, die betalen een fiks bedrag aan contributie. Als zij niet kunnen trainen of voetballen, sta je als bestuur voor paal. Dit kan je je leden toch niet aandoen? SV Nootdorp noteert een grote aanwas bij de jeugd, die spelen op een zeer aanvaardbaar niveau. Om dit te kunnen continueren moet op 'passende' ondergrond getraind en gevoetbald kunnen worden. De gemeente houdt rigide vast aan het onderhoudsplan van drie jaar geleden. Dat is niet meer actueel, daar zou men flexibeler in moeten zijn. Iedere vereniging heeft een ander soort onderhoud nodig. Daarenboven: we huren de velden van de gemeente en ons sportpark heeft een 'open' karakter, ook jongens uit de buurt komen op zondag een balletje trappen. En de brandweer voetbalt doordeweeks een potje bij ons. Om maar te zwijgen over de gymlessen van de scholen uit de buurt, die op onze velden plaatsvinden. Bij eventuele schade aan materieel draaien wij zelf voor de kosten op. De gemeente wil van ons hoofdveld een wetra-veld maken. Ik weet niet wat dat kost, maar op de langere termijn is de duurdere optie kunstgras veel goedkoper, want: bijna geen onderhoudskosten. Twee kunstgrasvelden voor ons ledenbestand is toch niet teveel gevraagd? Als dit niet wordt gehonoreerd, blijven we tegen problemen aanlopen."

Reactie gemeente: "In 2017 onderzochten we de behoefte aan capaciteit bij de buitensportvoorzieningen. SV Nootdorp had behoefte aan een extra wedstrijdveld en er was een klein tekort aan trainingsuren. Uitbreiding van het aantal velden is niet mogelijk, de ruimte hiervoor ontbreekt. Het trainingsurentekort wordt opgelost door het ombouwen van het bestaande (natuurgras)hoofdveld tot wetraveld, conform de wens van het (toenmalige) bestuur van SV Nootdorp. Dit is opgenomen in een investeringsplan en bij het vaststellen van de begroting 2019 zijn financiële middelen beschikbaar gesteld voor de realisatie van het wetraveld. Uit informatie die wij onlangs van het bestuur van SV Nootdorp hebben ontvangen (en waar wij over in gesprek zijn geweest), zien wij geen aanleiding om de plannen aan te passen en een 2e kunstgrasveld aan te leggen. We delen de zorgen van het bestuur over de kwaliteit van de velden. Dit heeft onverminderd onze aandacht. In 2020 wordt het huidige kunstgrasveld versneld vervangen (in plaats van in 2023)."